Piaţa portofoliilor de credite neperformante din regiune a câştigat teren în 2015, iar România apare în topul regional al Europei Centrale şi de Est (CEE), cu vânzări estimate la 2,5 miliarde de euro, potrivit studiului Deloitte Deleveraging Europe 2015-2016.
"Dacă comparăm volumul creditelor neperformante («NPL») tranzacţionate în România în ultimii doi ani cu celelalte ţări din regiune, putem spune cu certitudine că România se numără printre cele mai active ţări din regiune", a precizat Radu Dumitrescu, director în consultanţă financiară al Deloitte România.
Studiul Deloitte arată că un număr de tranzacţii iniţiate la finalul anului trecut sunt în continuare în derulare şi acestea vor reprezenta factorul-cheie ce va influenţa tendinţele pieţei din acest an. Cei mai activi cumpărători din Eurpa de Centrala şi de Est au fost Deutsche Bank, Kredyt Inkaso, Kruk şi APS, iar printre cei mai activi vânzători s-au numărat BCR, Unicredit Bank România şi Piraeus România, menţionează Deloitte România.
Ţara noastră rămâne cea mai activă pe piaţa din CEE şi se estimează că va continua să se menţină pe aceeaşi poziţie şi în 2016, concluzionează Deloitte Deleveraging Europe.Un număr de tranzacţii iniţiate la finalul lui 2015 în CEE sunt încă în derulare şi vor influenţa în mod determinant tendinţele pieţei din acest an. De asemnea, concluziile mai indică faptul că tranzacţiile eşuate nu ajută la dezvoltarea pieţei, iar investitorii manifestă anumite reţineri în ce priveşte probabilitatea finalizării tranzacţiilor.