Valeriu Turcan a demisionat din funcţiile de purtător de cuvânt al şefului statului şi de consilier prezidenţial. Conform Biroului de presă al Administraţiei prezidenţiale, Valeriu Turcan şi-a prezentat demisia din cele două funcţii.
"După şansa de a lucra ani de zile în serviciul public am decis că e vremea unei schimbări în carieră. Voi activa, în viitor, în sectorul privat. Mulţumesc preşedintelui Traian Băsescu pentru oportunitatea de a fi lucrat cu domnia sa", se arată într-o declaraţie scrisă a lui Valeriu Turcan, remisă joi presei.
Valeriu Turcan, consilier prezidenţial pentru Comunicare Publică, era purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, din aprilie 2007.
Anterior, în perioada 2005-2006, Valeriu Turcan a fost preşedintele Agenţiei de Strategii Guvernamentale. În septembrie 2011, preşedintele Băsescu l-a numit, prin decret, pe Valeriu Turcan în calitatea de membru în Consiliul de conducere al Institutului Cultural Român. Valeriu Turcan este soţul deputatului PDL Raluca Turcan.
• Primul mandat
Preşedintele Traian Băsescu şi-a început primul mandat de şef al statului cu şase consilieri prezidenţiali, respectiv Theodor Stolojan - pentru probleme economice şi sociale, preşedintele Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, Renate Weber - pentru probleme juridice, Adriana Săftoiu - pentru relaţii publice, Claudiu Săftoiu - pentru politică internă, Andrei Pleşu - pentru politică externă şi Vasile Blaga - pentru securitate naţională.
Primul consilier care a plecat de la Palatul Cotroceni a fost Vasile Blaga, care a renunţat la funcţie după doar opt zile, pentru a fi numit ministru al Administraţiei şi Internelor în Guvernul Tăriceanu.
Ulterior, au demisionat consilierii prezidenţiali Andrei Pleşu, fără o motivaţie publică, Renate Weber, invocând motive de sănătate, Claudiu Săftoiu, pentru a prelua funcţia de director SIE, Theodor Stolojan, pentru a fonda PLD. Consilierul prezidenţial Sergiu Medar, instalat în func-ţie în noiembrie 2005, a demisionat în 2007 din motive de sănătate.
Consilierii de stat Elena Udrea şi Stana Anghelescu au plecat de la Palatul Cotroceni în urma unor scandaluri publice care au afectat imaginea lui Traian Băsescu. Stana Anghelescu a fost acuzată că ar fi intervenit la ANAF în favoarea soţului ei care era producător de tutun şi avea datorii. În cazul Elenei Udrea, presa a avut o campanie de dezvăluiri privind afacerile soţului ei, Dorin Cocoş, cu Primăria Capitalei şi cu afacerişti apropiaţi PSD.
Ulterior, la sfârşitul lui martie 2006, un alt consilier avea să demisioneze: Adriana Săftoiu, considerată drept cel mai fidel consilier al lui Traian Băsescu. Ea a fost în permanent conflict cu fosta consilieră de stat la Palatul Cotroceni Elena Udrea, această situaţie fiind de notorietate în cadrul Administraţiei prezidenţiale şi în PD. De altfel, demisia Adrianei Săftoiu a venit la câteva zile după ce soţul ei, un alt fost consilier prezidenţial, a plecat de la conducerea SIE.
Traian Băsescu a rămas astfel fără ultimul consilier prezidenţial care mai lucra la Palatul Cotroceni din echipa cu care şi-a preluat mandatul de preşedinte la sfârşitul anului 2004.
Numit în funcţia de consilier prezidenţial la Departamentul pentru Relaţia cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, preluând postul lăsat liber de Claudiu Săftoiu, Teodor Baconschi a ales calea diplomaţiei, în august 2007 fiind numit de către preşedintele României ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Republica Franceză.
• Al doilea mandat
În cel de-al doilea mandat prezidenţial, Traian Băsescu a rămas fără alţi consilieri prezidenţiali sau de stat. Printre aceştia, Cătălin Avramescu, pentru a fi instalat pe un post de ambasador în Finlanda, Ion Pascu, Şeful Compartimentului Protocol din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, numit în aprilie 2008 ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Turcia, Cristian Preda, care a optat pentru calitatea de europarlamentar.
Daniela Nicoleta Andreescu numită în noiembrie 2007 în funcţia de consilier de stat la Departamentul Constituţional Legislativ a fost eliberată din funcţie în ianuarie 2009, continuându-şi cariera la Secretariatul General al Guvernului.
Alte două demisii ale unor consilieri prezidenţiali au venit ca urmare a dezbaterilor publice. Este vorba despre cea a fostului consilier prezidenţial pe probleme de afaceri interne, Alexandrina Gătej, care a invocat speculaţiile denigratoare la adresa sa, după ce CNSAS a confirmat că nu există dovezi că ar fi colaborat cu Securitatea. Demisia Alexandrinei Gătej a fost anunţată exact în urmă cu an, în 30 decembrie 2010.
Un alt caz este cel al lui Sebastian Lăzăroiu, plecat de la Cotroceni în primăvara acestui an în urma unor declaraţii care i-au iritat pe liderii UDMR.
Au urmat demisiile consilierilor prezidenţiali Alexandru Gussi, din motive personale, şi Peter Eckstein Kovacs, care este împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, în timp ce preşedintele Traian Băsescu s-a exprimat cu insistenţă asupra necesităţii începerii exploatării aurului.
În toamnă, şi consilierul prezidenţial Leonard Orban a plecat de la Cotroceni, însă pentru a prelua noul portofoliu al Afacerilor Europenere, din această poziţie având în continuare o colaborare strânsă cu Traian Băsescu.
Ulterior, Traian Băsescu şi-a adus doi noi consilieri prezidenţiali. Este vorba despre Iulian Chifu, care conduce Departamentul Afaceri Strategice, Securitate şi Politică Externă, şi recenta numire a fostului şef al DAE, Bogdan Mănoiu, în funcţia de consilier prezidenţial, pentru care nu a fost anunţat încă domeniul pe care îl va coordona.
De la 1 ianuarie 2012, un alt consilier prezidenţial pleacă de la Cotroceni: Anca Ilinoiu, care coordona Departamentul pentru Relaţii Internaţionale şi care lucra la Cotroceni de la începutul primului mandat de şef al statului al lui Traian Băsescu. Surse de la Preşedinţie susţin că Bogdan Mănoiu ar fi fost adus la Cotroceni tocmai pentru a prelua atribuţiile Ancăi Ilinoiu.
• Claudia-Elena Ionaş, desemnată de preşedintele Băsescu să preia atribuţiile de purtător de cuvânt
Preşedintele Traian Băsescu a desemnat-o pe Claudia-Elena Ionaş, din Biroul de presă, să coordoneze activitatea Departamentului de Comunicare Publică şi să îndeplinească atribuţiile de purtător de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, după demisia lui Valeriu Turcan.
•
În prezent, consilierii prezidenţiali ai preşedintelui sunt: Iulian Fota,- Departamentul Securităţii Naţionale; Iulian Chifu - Departamentul Afaceri Strategice, Securitate şi Politică Externă; Ştefan Deaconu - Departamentul Constituţional Legislativ; Bogdan Mănoiu- Departamentul Relaţii Internaţionale şi Politici Europene; Bujor-Bogdan Teodoriu- Departamentul de Politici Economice şi Sociale, Virgil Păunescu- Departamentul de Sănătate Publică.
Consilierii de stat sunt: Daniel Andrei Moldoveanu - Departamentul Securităţii Naţionale; Ion Oprişor - Departamentul Securităţii Naţionale; Claudiu Constantin Dinu - Departamentul Constituţional Legislativ; Gabriel-Cristian Piscociu - Departamentul pentru Relaţia cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, Maria Bitang - Departamentul pentru Relaţia cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, Andreia Cristina Iana - Departamentul Managementul Resurselor, Gheorghe Angelescu - Compartimentul Cancelaria Ordinelor.