Tensiunile cresc în sînul alianţei "Dreptate şi Adevăr" (D.A.). Democraţii şi liberalii confirmă, încă o dată, fragilitatea construcţiei politice create ca o contrapondere la polul social-democrat. "Sesizăm tot mai multă lipsă de colegialitate şi de sinceritate la o parte a membrilor PNL", a declarat vicepreşedintele PD Vasile Blaga, care s-a arătat nemulţumit şi de "ura pe care unii colegi de alianţă o au faţă de preşedintele ţării". Blaga a apreciat că votul dat de Birourile Permanente ale Camerelor reunite, în cazul demisiilor şefilor SRI şi SIE, a fost unul "lipsit de valoare juridică" întrucît Legislativul nu se poate opune dorinţei unui demnitar de a renunţa la funcţia sa. Mai mult, ministrul de Interne i-a acuzat pe liberali că au pus bazele unei "monstruoase coaliţii" atunci cînd s-au aliat cu celelalte partide în problema demisiilor şefilor SRI şi SIE. De aceea, crede domnia sa, PNL are acum în PSD "un coleg nou în alianţă".
Democraţii s-au arătat iritaţi şi de problema restructurării guvernamentale. Liderii PD îi acuză de inconsecvenţă pe omologii lor liberali. Astfel, democraţii susţin că la ultima şedinţă de guvern au primit de la colegii de alianţă indicaţii clare privind restructurarea, după care aceiaşi colegi i-au invitat la discuţii pe această temă.
De cealaltă parte, liberalii sunt de părere că parteneriatele trebuie să funcţioneze numai în limitele Constituţiei. Senatorul Puiu Haşotti a declarat, pentru ziarul BURSA, că "atunci cînd este vorba despre respectarea legii nu se poate pune problema onestităţii şi a fidelităţii". Parlamentarul liberal a exclus asocierea făcută de democraţi între PNL şi PSD şi a amintit ministrului Blaga că PD şi social-democraţii "au aceeaşi origine fesenistă". "Îmi exprim însă încrederea în alianţa PNL-PD", a conchis Haşotti.
Social-democraţii au respins, la rîndul lor, posibilitatea unei coaliţii cu naţional-liberalii. "Nu vom face nici un fel de coaliţie cu nimeni", pînă cînd partidele de guvernămînt "nu-şi vor deconta greşelile", a declarat ziarului nostru purtătorul de cuvînt al PSD, Cristian Diaconescu. Senatorul social-democrat a calificat drept un vis rău ipoteza în care, ajuns la guvernare, PSD ar trebui să aleagă drept partener unul dintre partidele membre ale alianţei D.A.
• Liberalii îşi iau la puricat membrii de partid
156 de demnitari ai PNL vor fi cercetaţi de CNSAS pentru a se stabili dacă au făcut sau nu poliţie politică, a declarat Gheorghe Flutur, vicepreşedintele partidului. Venită din partea conducerii liberale, acţiunea vizează persoane cu diverse funcţii în administraţia centrală şi locală, de la secretari de stat pînă la membrii consiliilor locale. Hotărîrea luată de liderii PNL vine ca un "semn de respect pentru populaţia României", a afirmat Flutur. Deşi a sugerat că măsura liberalilor este "populism şi demagogie", Cristian Diaconescu consideră că asemenea acţiuni sunt utile. Totuşi, la nivelul PSD nu s-a discutat încă în mod organizat despre acest lucru, ne-a mai spus senatorul social-democrat.
• Trupe româneşti în sudul Libanului?
Ipoteza trimterii de trupe în sudul Libanului nu se confirmă încă. Ministrul Apărării, Teodor Atanasiu, a declarat că nu a primit nici o solicitare în acest sens şi că este vorba de o decizie politică. "Avem oameni pregătiţi, dar nu avem bani", a adăugat domnia sa.
Pe de altă parte, liberalii continuă campania de semnături privind retragerea forţelor noastre din Irak. În momentul de faţă, PNL a strîns deja 100.000 de semnături, dintre care 25.000 din Bucureşti. Obiectivul organizaţiei PNL din capitală este, conform spuselor liderului Ludovic Orban, obţinerea a 300.000 de semnături.