DEPARTAMENTUL PENTRU ENERGIE: Calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate la gazele naturale a fost respectat

F.A.
Companii / 10 noiembrie 2013

Calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate la gazele naturale a fost respectat, până la această dată, informează Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei (ME).

"Actuala legislaţie prevede liberalizarea treptată a regimului stabilirii preţului la gaze naturale pentru ca acest preţ să atingă un nivel egal cu preţul gazului din import până la data de 31 decembrie 2018 pentru consumatorii casnici şi până la data de 31 decembrie 2014 pentru consumatorii industriali. Aceste termene au fost asumate de autorităţile române în acordurile cu: Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, Comisia Europeană. Autorităţile române sunt ferm decise să respecte aceste acorduri şi intenţionează să finalizeze procesul de liberalizare până la 1 octombrie 2018 pentru consumatorii casnici şi până la 1 octombrie 2014 pentru consumatorii industriali", se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru piaţa reglementată de gaze naturale, începând cu data de 1 februarie 2013 şi până la data de 31 decembrie 2014, este reglementat prin Hotărârea Guvernului României nr. 22 din 22 ianuarie 2013. Preţurile de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă reglementate de această Hotărâre respectă calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate la gazele naturale, precizează Departamentul pentru Energie.

În acelaşi timp, Guvernul României este interesat de asigurarea stabilităţii pieţei interne de energie electrică şi gaze naturale, pentru a proteja competitivitatea industriei româneşti, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, având în vedere posibilitatea, prevăzută de lege, în cazul în care înaintea sfârşitului anului 2014 va fi o diferenţă semnificativă între preţul gazului din producţia internă şi preţul gazului de pe piaţa europeană care poate afecta stabilitatea pieţei, Guvernul analizează măsurile necesar a fi luate în această situaţie.

"Un potenţial scenariu de lucru este reprezentat de posibilitatea aplicării unor măsuri de sprijin în privinţa preţului electricităţii şi gazelor naturale pentru consumatorii industriali, măsuri pentru care să se obţină în prealabil şi acceptul Comisiei Europene. În cazul în care aceste măsuri nu vor putea fi aplicate în timp util, datorită complexităţii şi duratei necesare obţinerii aprobărilor, autorităţile române ar putea avea în vedere, în urma unor analize fundamentate, solicitarea decalării termenului de 31 decembrie 2014, prevăzut pentru consumatorii industriali cu o anumită perioadă de timp, până la 12 luni, respectiv 31 decembrie 2015", afirmă Departamentul pentru Energie.

În discuţiile din 2013, FMI a indicat în mod informal că va lua în considerare o astfel de cerere care este fundamentată printr-o analiză atentă.

Nicio decizie sau înţelegere cu privire la o potenţială extindere nu a fost adoptată, arată sursa citată.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb