Departamentul pentru Energie nu vrea să premieze fostul CA Electrica pentru succesul listării

A.T.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 noiembrie 2014

Departamentul pentru Energie nu vrea să premieze fostul CA Electrica pentru succesul listării

Departamentul pentru Energie se opune acordării membrilor fostului Consiliu de Administraţie al Electrica SA a bonusului pentru succesul listării companiei.

Reprezentanţii "Electrica" ne-au declarat: "Pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor Electrica nu există această solicitare (n.r. a unei prime pentru succesul listării). Aşa cum a anunţat deja public ministrul delegat pentru Energie, dacă vreodată, la eventuala propunere a unui acţionar minoritar, se va lua în discuţie în AGA acest subiect, Departamentul pentru Energie se va opune".

Vechiul CA al Electrica (format din Marius Untescu, Constantin Dinescu, Niculae Pleşa, Rareş Ion Popescu şi Ioan Roşca, care este şi directorul general al societăţii) a hotărât, pe 30 iulie, să supună aprobării acţionarilor acordarea unui procent de 0,1% din suma încasată de stat ca urmare a finalizării cu succes a privatizării prin listare.

Vânzarea Electrica a adus statului venituri de 1,95 miliarde de lei, conform datelor oficiale, ceea ce ar însemna ca fiecare membru al vechiului Consiliu de Administraţie al Electrica să primească o primă de 390.000 de lei (în jur de 90.000 de euro).

Noul preşedinte al Electrica, Victor Cionga, a declarat, într-un interviu pentru ziarul "BURSA", că vrea să lucreze în echipă cu actualul executiv, adăugând că, la nevoie, va întări anumite poziţii la nivel managerial prin promovarea de oameni noi.

Electrica a debutat pe bursă pe 4 iulie, după cea mai mare ofertă publică derulată vreodată pe piaţa noastră de capital, prin care compania a atras echivalentul a 444 milioane euro transferând către investitorii privaţi participaţia majoritară.

La vremea respectivă, brokerii au apreciat că oferta Electrica a fost încheiată cu succes şi au spus că IPO-ul a reprezentat un mare câştig pentru piaţa noastră de capital, dar şi pentru piaţa de energie, fiind prima mare privatizare realizată pe bursă. Brokerii au mai remarcat, tot atunci, că investitorii instituţionali au fost mai rezervaţi în cadrul ofertei, despre care spun că a fost una dificilă şi s-a derulat în condiţii de piaţă mai puţin favorabile decât cele de anul trecut.

Potrivit autorităţilor, preţul final de ofertă, la care au fost vândute acţiunile investitorilor instituţionali şi investitorilor mari de retail, a fost stabilit la 11 lei/acţiune şi 13,66 USD/GDR (certificat global de depozit). IPO-ul a constat într-o ofertă de 177.188.744 acţiuni ordinare noi, reprezentând 105% din numărul total de acţiuni existente ale companiei. Astfel, a rezultat o dimensiune a ofertei de aproximativ 1,95 miliarde lei şi o capitalizare bursieră a Electrica de 3,81 miliarde lei.

În data de 22 septembrie, pentru prima dată după listarea duală a societăţii pe BVB şi pe Bursa de la Londra, acţionarii Electrica au ales componenţa noului Consiliu de Administraţie: Victor Vlad Grigorescu, Victor Cionga, Cristian Buşu, Arielle Malard de Rothschild şi Michael Adriaan Maria Boersma.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. se pare ca Nicolescu a inteles mai bine decat Goldstein cum e cu lansarile astea Cu Gina Dadu cazusem la consens ca aceste lansari se adreseaza EXCCLUSIV SPECULANTILOR . S-a si vazut in analiza acestor lansari .

    DE FAPT ASA AM DETERIORAT NOTIUNEA DE BURSA DE VALORI '

    CONCLUZIE : CE PER GARANTEAZA EMITENTUL CA EU SA DEVIN INVESTITOR LA BURA SI NU JUCATOR CUM NE STIM AZI ??? PER-ul este dat de aprobarile ANRE pe tarife reglementate !!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb