Deponenţii turci au revenit, în majoritate, la deţinerile în valută

E.M.
Internaţional / 5 septembrie 2023

Deponenţii turci au revenit, în majoritate, la deţinerile în valută

Deponenţii turci şi-au convertit cea mai mare parte a fondurilor lor înapoi în dolari, luna trecută, când le-au retras din conturile protejate de depreciere de către stat, potrivit datelor iniţiale şi a unor bancheri seniori, pe măsură ce Ankara începe să lichideze programul, transmite news.ro.

De când preşedintele Tayyip Erdogan a fost reales în mai, autorităţile au crescut puternic ratele dobânzilor şi şi-au stabilit obiectivul de a reduce posesiile de lire în valoare de aproape 130 de miliarde de dolari, în conturile cunoscute sub numele de KKM.

Banca centrală protejează depozitele de depreciere în conformitate cu KKM, o lege adoptată la sfârşitul anului 2021 pentru a opri o prăbuşire istorică a monedei.

Însă de atunci, lira a pierdut încă 50% din valoare - inclusiv 25% de la alegerile din acest an - mărind costurile schemei şi testând încrederea în monedă exact în momentul în care autorităţile încearcă să o consolideze.

Doi dintre bancherii seniori au spus că, de la alegeri, banca centrală a continuat să vândă valută băncilor, pentru a satisface cererea celor care închid conturile KKM. Potrivit unuia dintre aceştia, 20% din conturile KKM care au fost iniţial convertite în lire din valută străină au fost închise în august. Dintre acestea, aproximativ două treimi din fonduri au fost convertite înapoi în valută, în timp ce restul s-au mutat în conturi obişnuite în lire, potrivit unor trei bancheri.

Un fost deponent al KKM, care a refuzat să fie identificat, a spus că şi-a închis contul deoarece nu mai părea că merită: "Nu am câştigat nimic după ceva timp şi apoi mi s-a părut înfricoşător să rămân în KKM, aşa că mi-am scos toţi banii şi m-am întors la dolari".

Banca centrală adoptă politici mai ortodoxe în urma unei serii de prăbuşiri ale lirei şi creşterii inflaţiei, şi îşi propune să reducă volumul KKM pentru a îmbunătăţi eficienţa mecanismului său de transmitere a politicilor monetare.

Volumul conturilor a scăzut cu 1,1%, sau cu 40 de miliarde de lire, la 3,37 trilioane de lire, în săptămâna până pe 25 august, prima scădere în lire în opt luni, arată datele autorităţilor de reglementare BDDK.

Bancherii au declarat pentru Reuters că unele bănci plătesc o dobândă anuală de până la 45% celor care şi-au convertit fondurile deţinute în KKM în depozite în lire, dobânda la depozitele de până la trei luni crescând cu aproximativ 10 puncte în ultima săptămână.

În săptămâna încheiată pe 25 august, depozitele în valută ale rezidenţilor şi companiilor autohtone au crescut cu 4,78 miliarde de dolari, potrivit datelor oficiale.

Rezervele internaţionale nete ale băncii centrale au crescut brusc de la nivelurile negative de la începutul lunii iunie. Dar această tendinţă s-a oprit în august la un vârf de peste 15,7 miliarde de dolari, deoarece mai multe conturi KKM au fost închise.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. este prea tarziu…

    creditul a fost deja deflat… in inflatie si devalorizare.. 

    asta e moment bun … (nu inca dupa 2026) de vandut valuta si cumparat turcisme active… prin 2028 turcii vor sta lesinati pe burta…  

    deja sunt storisi de putere.. 

    nu are rost sa stea acum in valuta… rata de profitabilitate accelerata e depasita deja… poate vor mai avea ceva castig … dar dupa foecare ciclu de inflatie si hiperinflatie urmeaza deflatie si hiperdeflatie… ce se va raporta in NPLuri in fata pentru ei… 

    s c c r e t 

    1. inseaman ca si la noi va urma tot deflatie? si credite neperformante?

    Deci turcii nu vor sa economiseasca in lire turcesti, ruble, yuani si rupii:-)...tot mai buna valuta "exploatatorilor" de proletari:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb