Depozitarul Central, programat să se mute peste două luni lângă BVB

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 februarie 2011

Valentin Ionescu

Valentin Ionescu

Surse din piaţă susţin că Depozitarul plăteşte o chirie de 25.000 de euro la sediul actual

Acţionarii Depozitarului Central au decis, în Adunarea Generală de ieri, ca sediul instituţiei să fie mutat, în circa două luni, în aceeaşi clădire în care îşi desfăşoară activitatea, în prezent, celelalte societăţi din Grupul BVB, şi anume Bursa de Valori Bucureşti, Fondul de Compensare a Investitorilor şi Casa de Compensare Bucureşti.

Mutarea sediului Depozitarului Central şi întărirea controlului asupra societăţilor din Grupul BVB fac parte dintr-un plan elaborat mai de mult de conducerea Bursei, după ce unii intermediari au atras atenţia, de mai multe ori, că Depozitarul ar da unele semnale de independenţă faţă de conducerea BVB, urmând un traseu diferit de al Bursei de Valori Bucureşti. Nici nu a fost greu, ieri, ca Bursa de Valori Bucureşti să îşi impună voinţa în Consiliul de Adminis-traţie al Depozitarului, în condiţiile în care controlează circa 66% din instituţia de compensare-decontare.

"Se doreşte o mai strânsă colaborare la nivelul întregului grup BVB, o coordonare mai bună a activităţii societăţilor din grup, dar şi o politică de achiziţii comună şi o administrare mai bună a resurselor", a declarat, pentru ziarul BURSA, Valentin Ionescu,directorul general al Bursei. Domnia sa deţine, în prezent, şi func-ţia de preşedinte al Depozitarului Central.

În afară de un control mai strict asupra Depozitarului, conducerea BVB speră că mutarea sediului instituţiei va duce la reducerea costurilor cu chiria societăţilor din Grup. Depozitarul ar urma să ocupe două etaje din clădirea în care se află acum Bursa, vis a vis de Biserica Armenească.

"Până acum, Depozitarul plătea o chirie de lunară de 25.000 de euro, pe când, după mutare, va plăti circa 8,8 euro/metru pătrat şi va ocupa 1.100 de metri pătraţi", ne-au spus surse din piaţă care nu au dorit să le fie citate numele. Aceleaşi surse ne-au mai spus şi că Ioan Catona, proprietarul clădirii în care se află acum Depozitarul şi acţionar al instituţiei prin firma "SITI", ar fi încercat să convingă administratorii instituţiei să nu se mute, fiind dispus să ceară o chirie mai mică.

"Este adevărat că am primit şi contraoferte care se situau sub 25.000 de euro cât plătea DC până acum, însă noi am decis ca sediul instituţiei să se mute lângă cel al BVB", au mai spus surse din piaţă.

Decizia conducerii BVB să supravegheze mai îndeaproape activitatea societăţilor din Grup vine şi în contextul în care vechiul Consiliu de Administraţie al Depozitarului a votat, în toamna anului trecut, decontarea tranzacţiilor cu acţiuni listate pe piaţa Over-The-Counter, după luni întregi în care proiectul pieţei OTC fusese pus la păstrare. Mişcarea foştilor administratori ai DC a provocat nemulţumirea conducerii BVB care a considerat, atunci, că o parte din tranzacţiile de pe piaţa reglementată s-ar putea muta pe piaţa OTC.

Depozitarul Central este una dintre cele mai profitabile societăţi din Grupul BVB, reuşind să obţină în trimestrul al treilea al anului trecut un profit mai mare decât al Bursei de Valori Bucureşti, de trei milioane de lei faţă de 1,79 milioane de lei al BVB.

În primele nouă luni din 2010, Depozitarul Central a înregistrat venituri totale de 16,26 milioane de lei, cu 28,95% mai mari faţă de veniturile bugetate. În acelaşi timp, cheltuielile totale ale instituţiei au fost diminuate cu aproape 13% faţă de estimările iniţiale, la 9,84 milioane de lei. Instituţia a obţinut, în primele nouă luni ale anului trecut, un profit net de 5,38 milioane de lei, în creştere cu 436% faţă de cel planificat.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. sunteti in eroare, aceasta nu este fotografia lui Valentin Ionescu, mai cercetati...

    1. Ba este!

    Pe termen lung este o mare prostie

    unde in lume Depozitarul este cu Bursa dar de Domnul Farmarmache vrea unCSP (Comitetul de Stat al Planificarii) si nu este dispus sa miste nimeni, de ce sa nu fi pus banii care se vor cheltuii pentru o mica banca pentru sustinerea mediului de afaceri nu trebuie cheltuiti pentru interese 

    De ce nu spune Valentin Ionescu cit costa mutarea ?

    1. pai poate? el care semneaza ca primarul orice, credeti ca se pricepe? ia sa ne spuna cum i-a dat Siminel test si ce a luat la test? asta ca tot a dat la salariati test. ieri tocmai si-a monatat mun tv nou, oare la ce se uita? mai primarule vezi ca vor fi alegeri in curand!

      Si inca ceva s-a respectat tot ce s-a convenit la infiintarea Depozitarului de exemplu ca in structura Depozitarului sa intre sectiune II

      Cit despre Valentin nu isi da seama ca este folosit

    Ehe, gata cu lafaiala in ditamai sediul in zona rezidentiala! Pariez ca somnolentii de la Depozitar se vor revolta!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb