Deprecierea leului se va reflecta pozitiv în exporturi

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 august 2007

Creşterea cursului se reflectă în preţuri într-o măsură din ce în ce mai mică în timp

În câteva luni se va putea observa un efect pozitiv, deşi modest, asupra exporturilor, dacă prezentul trend crescător al euro se menţine iar leul nu va mai câştiga teren în faţa monedei unice, susţin analiştii ING.

La începutul lunii iulie cursul a atins un minim istoric de 3,0900 lei/euro, moment în care BNR a început să intervină indirect pe piaţa monetară pentru a aprecia euro. La aceasta s-a adăugat criza pe piaţa creditelor care a dus la creşterea ris­cului vânzării activelor pe economiile emergente la un preţ mai mic decât cel estimat. Criza a avut un impact puternic asupra cursului, acesta ajungând la nivelul de 3,2000 lei/euro.

Creşterea importurilor şi-a păstrat şi în iunie nivelul de 25,7% din luna precedentă. Importurile sunt influenţate de cererea locală afectată de evoluţia cursului de schimb, susţin analiştii ING. Dependenţa preţurilor bunurilor din import de cursul de schimb este în continuă scădere fapt demonstrat prin creşterea moderată a importurilor din ultimele luni. Creşterea cursului se reflectă în preţuri într-o măsură din ce în ce mai mică în timp.

Ritmul de creştere a exporturilor anuale a încetinit semnificativ de la 11,8% în mai la 10,7%, afectat de aprecierea continuă a leului. Privind evoluţia leului până la sfârşitul lunii iulie, dealerii de pe piaţa interbancară consideră că nu numai ritmul de apreciere faţă de euro ci, chiar nivelul său, a scăzut exporturile. De la începutul anului, moneda europeană s-a depreciat cu 8% şi exporturile au fost grav afectate de acest lucru.

Recenta apreciere bruscă a leului, nivelul salarial peste productivitate, creşterea puternică a creditelor şi majorarea datoriilor externe pe termen scurt şi o politică fiscală viitoare expansionistă sunt factori de natură să accelereze deprecierea balanţei comerciale. În timp ce deficitul comercial este principalul factor al deficitului de cont curent, dealerii se aşteaptă ca investitorii străini să ceară prime mai mari pentru deţinerea de active româneşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb