Deputaţii au adoptat proiectul de lege privind constituirea şi utilizarea fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale

Ziarul BURSA #Politică / 18 mai 2006

Camera Deputaţilor a adoptat cu 200 de voturi pentru, cinci împotrivă şi două abţineri proiectul de lege privind constituirea şi utilizarea fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale. Potrivit proiectului de act normativ, din fondul de garantare se asigură plata creanţelor salariale care rezultă din contractele individuale şi colective de muncă încheiate de salariaţi, în situaţia în care angajatorii se află în stare de insolvenţă.

Din resursele fondului de garantare se suportă salariile restante, compensaţiile băneşti restante, datorate de angajator pentru concediul de odihnă efectuat de salariaţi, dar numai maximum un an de muncă, plăţile compensatorii restante în cuantumul stabilit în contractul colectiv de muncă în cazul încetării raportului de muncă, compensaţiile restante pe care angajatorii au obligaţia de a le plăti, potrivit contractului colectiv de muncă şi/sau contractului individual de muncă în cazul accidentelor de muncă sau al bolilor profesionale, informează Rompres.

Din fondul de garantare nu se suportă contribuţiile sociale datorate de angajatori aflaţi în stare de insolvenţă.

Potrivit dispoziţiilor proiectului de lege, suma totală a creanţelor salariale suportate din fondul de garantare nu poate depăşi cuantumul a trei salarii medii brute pe economie, pentru fiecare salariat, creanţele menţionate fiind suportate pe o perioadă de maximum trei luni calendaristice.

Conform prevederilor proiectului de lege, resursele financiare ale fondului de garantare se constituie din contribuţia angajaţilor, venituri reprezentând dobânzi, majorări de întârziere pentru neachitarea în termenul de plată a contribuţiei la fondul de garantare, precum şi din alte sume provenite din surse admise de lege, sume provenite prin recuperarea debitelor create în condiţiile prezentei legi, altele decât cele provenind din contribuţiile la fondul de garantare.

Angajatorii definiţi potrivit proiectului de lege au obligaţia de a declara lunar contribuţia la fondul de garantare, la organul fiscal competent până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează drepturile salariale, termenul de declarare constituind şi termen de plată.

Gestionarea fondului de garantare se face de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin agenţiile de ocupare a forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti. Data prevăzută pentru intrarea în vigoare a legii este 1 ianuarie 2007.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb