Deputaţii au respins "ordonanţa traseiştilor"

Elena Deacu
Politică / 25 februarie 2015

Totuşi, aleşii locali care au migrat pe baza OUG 55 îşi vor păstra mandatele

Actualizare 19:23 Deputaţii au respins "ordonanţa traseiştilor"

Camera Deputaţilor a respins, astăzi, Ordonanţa 55/2014 care permitea migraţia aleşilor locali, după ce actul normativ a fost declarat neconstituţional. Totuşi, deputaţii au adoptat un amendament, criticat de PNL, care prevede că primarii şi consilierii care au trecut la alt partid pe baza ordonanţei nu îşi vor pierde mandatele, scriu surse din presă.

Hotărârea a fost luată cu 203 voturi "pentru", 105 "împotrivă" şi 22 de abţineri. Camera Deputaţilor a fost prima sesizată, Senatul fiind forul decizional pe această lege.

Reprezentanţii PNL au cerut ca aleşii locali care au trecut la alt partid pe baza OUG 55 să-şi piardă mandatele, iar sumele indemnizaţiilor să fie returnate. Deputatul PNL Victor Paul Dobre a apreciat că, astfel, va fi respectată decizia Curţii Constituţionale a României (CCR), care a stabilit că ordonanţa este neconstituţională.

"Să respectăm decizia Curţii Constituţionale, să reglementăm ferm împotriva fenomenului de traseism politic în care mii de primari şi consilieri au trecut la alt partid. Nu cred că mai există o ţară a UE în care să fie această transhumanţă", a punctat Dobre.

La rândul său, liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, a declarat că "fotografia la zi a consiliilor judeţene şi consiliilor locale nu mai corespunde voinţei electoratului".

În replică, PSD a explicat că aleşii locali care au migrat pe baza unei ordonanţe nu trebuie pedepsiţi că au respectat o reglementare.

Astfel, preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Valeriu Zgonea, a spus că OUG 55 a fost o greşeală, dar că, din punct de vedere juridic, o ordonanţă îşi produce efectele, iar cei care o urmează nu încalcă nicio lege: "A-i obliga pe aleşi să-şi piardă mandatul este împotriva democraţiei (...) Decizia Curţii Constituţionale a României nu ne obligă să luăm o decizie să-i dăm pe toţi jos din mandate. Decizia spune să nu mai repetăm această greşeală".

Deputaţii au adoptat propunerea PSD ce prevede că "toate efectele juridice, politice sau de altă natură produse ca urmare a exprimării opţiunii de către aleşii locali în baza ordonanţei 55 se păstrează în totalitate".

(Valentin Busuioc)

---

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis marţi că primarii, consilierii care au trecut la alte partide ca urmare a aplicării Ordonanţei 55/2014 declarată neconstituţională de CC, nu-şi vor pierde mandatele.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, astăzi, pe articole, proiectul legii de respingere a controversatei Ordonanţe de urgenţă 55/2014, care a permis migraţia politică a aleşilor locali, ordonanţă care a fost declarată neconstituţională de către CCR, transmit surse din presă.

Comisia a respins, în schimb, toate amendamentele PNL care prevedeau ca aleşii locali care au trecut la alt partid să-şi piardă mandatele, iar sumele privind indemnizaţiile încasate de aceştia să fie recuperate.

Vicepreşedintele Comisiei ,Teodor Nicolescu (PNL) a declarat după şedinţă că PNL va sesiza Curtea Constituţională dacă acest amendament va fi adoptat de plenul Camerei şi al Senatului.

"PNL solicită plenului, comisiei, deputaţilor, să respectăm decizia Curţii Constituţionale, respectiv să reglementăm ferm acest fenomen de traseism, care datorită acestei ordonanţe a atins cote nemaiîntâlnite, aproape 500 de primari, mii de consilieri locali şi judeţeni (şi-au schimbat partidul - n.red.). Nu cred că mai există vreo ţară în lumea asta, nu mai vorbesc de Uniunea Europeană, în care să aibă loc o asemenea transhumanţă. Vom face toate demersurile necesare, inclusiv din nou la CCR, pentru ca acest fenomen, dacă nu îl stopăm acum, creează un precedent extrem de grav pentru democraţia românească, pentru administraţia publică locală", a spus deputatul PNL Victor Paul Dobre, în plen, în cadrul dezbaterilor pe ordonanţă.

La rândul sau, viceliderul grupului minorităţilor naţionale, Ovidiu Ganţ, a menţionat că ordonanţă 55 "a fost un abuz" şi a fost dată "pentru a favoriza un candidat la prezidenţiale", iar dacă nu se aplică acum o sancţiune care să stopeze fenomenul migraţiei, se legitimează "un eventual abuz asemănător la următoarele alegeri".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ce situatie: adica nu e legal dar adaugam o mentiune si e legal. Numai in tara SF se poate asta, Romania !

    psd incalca iar decizia ccr.

    D-LE IOHANIS.FACETI TOT POSIBILUL  

    CA TRASEISTII SA-SI PIARDA MANDATELE

    ASA SE RESPECTA LEGEA. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb