Reducerea cu 2,3 miliarde euro a bugetului Uniunii Europene pentru anul viitor propusă de reprezentanţii statelor membre a fost respinsă, ieri, de membrii Comisiei pentru buget a Parlamentului European, potrivit Euractiv.
În poziţia lor comună, statele europene au propus reducerea bugetului pentru 2024 de la 189,3 miliarde euro la 187 miliarde euro. Majoritatea liniilor bugetare ar trebui revizuite în scădere şi creditele pentru ajutor umanitar ar trebui majorate. Reducerea a fost puternic criticată de europarlamentari, deoarece bugetul propus pentru 2024 este deja mai mic decât cel al anului curent din cauza ratelor ridicate ale inflaţiei. În acelaşi timp, responsabilităţile UE - şi costurile - au crescut semnificativ.
Parlamentul, despre care se aşteaptă acum să îşi dea avizul cu privire la poziţia Consiliului, va respinge probabil orice reducere bugetară care ar putea pune în pericol punerea în aplicare a politicilor UE, mai ales că deputaţii europeni doresc un buget mai mare pentru a face faţă potenţialelor crize.
"Ca negociator-şef al Parlamentului European, am prezentat în Comisia pentru bugete, documentul de lucru care evaluează poziţia Consiliului Uniunii Europene privind proiectul de buget al UE pentru 2024. În acest document, am arătat că Parlamentul nu poate accepta tăierile propuse de Consiliu fiindcă ar face ca bugetul UE să fie şi mai puţin flexibil pentru a reacţiona în faţa unor noi situaţii neprevăzute. Propunerea de buget a Uniunii Europene pentru anul 2024, în forma prezentată de Comisia Europeană, are o valoare de aproximativ 190 de miliarde de euro. Sunt fonduri suficiente pentru a finanţa priorităţile tradiţionale ale Uniunii, precum Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, din care România primeşte majoritatea fondurilor europene nerambursabile şi care vor fi foarte importante pentru ţara noastră anul următor. Cu toate acestea, proiectul de buget nu oferă suficiente fonduri pentru noile priorităţi ale Uniunii Europene, cauzate de războiul declanşat de Rusia la graniţele noastre, precum întărirea siguranţei în interiorul statelor membre, sprijinirea Ucrainei şi a Republicii Moldova şi sprijinirea oamenilor şi întreprinderilor din UE care au avut de suferit din cauza acestui război. În acelaşi timp, nu avem suficientă flexibilitate în buget pentru a reacţiona în situaţii neprevăzute, cum a fost cazul anul trecut, odată cu invazia Rusiei în Ucraina. De aceea, bugetul Uniunii Europene are nevoie de creşteri, nu de reduceri", a declarat, ieri, deputatul european Siegfried Mureşan (PNL/PPE), pe pagina oficială de Facebook.
Domnul Mureşan consideră nejustificată decizia Consiliului Uniunii Europene de a reduce bugetul anual al Uniunii Europene, propunând o tăiere de aproximativ 770 de milioane de euro în credite de angajament. "Bugetul UE de anul viitor are nevoie de mai multă flexibilitate şi de creşteri în anumite domenii, nu de tăieri. Tocmai de aceea, este prioritar să revizuim Cadrul Financiar Multianual (CFM) 2021 - 2027, având la bază propunerea de revizuire înaintată de Comisie în 20 iunie 2023. Cadrul Financiar Multianual este cel care decide limitele până la care putem creşte bugetele anuale. Astfel, obiectivul meu este ca revizuirea CFM să aibă loc până la finalul anului în curs, tocmai pentru ca Bugetul UE 2024 să poată cuprinde suficiente resurse prin care să răspundem nevoilor nou-apărute în ultimii ani", a mai spus deputatul Siegfried Mureşan, care consideră că, dacă s-ar adopta poziţia Consiliului UE, patru din şapte rubrici bugetare ar rămâne fără spaţiu de manevră.
Reprezentanţii în Comisia de bugete ai majorităţii politice din Parlamentul European au fost de acord cu poziţia raportorului Siegfried Mureşan şi s-au angajat să acţioneze împreună împotriva reducerilor propuse de Consiliul UE. Deputaţii europeni au fost în special îngrijoraţi de ratele ridicate ale dobânzilor, care au crescut costurile rambursării planului de pandemie cunoscut sub numele de NextGenerationEU.
"Este o situaţie periculoasă", a avertizat deputatul Victor Negrescu (PSD/Alianţa Socialiştilor şi Democraşilor), care a adăugat că "plătim băncilor mai mult decât dăm programului Erasmus".
Deputaţii europeni vor lucra în perioada următoare la amendamentele ce vor reflecta poziţia Parlamentului, pe care o vor formaliza înainte de a intra în negocieri cu Consiliul UE. Între timp, parlamentarii UE vor face eforturi şi pentru a accelera revizuirea bugetului pe termen lung (CFM) al UE. Acesta este văzut ca un instrument de creştere a dimensiunii bugetului pentru anul următor.
Este de aşteptat ca revizuirea CFM să fie negociată în lunile următoare, dar ar putea dura mai mult decât a sperat Parlamentul. Statele membre sunt împărţite cu privire la cererea Comisiei de a creşte contribuţiile naţionale la bugetul UE.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2023, 14:01)
"Deputaţii europeni resping diminuarea bugetului UE"
Normal,altfel cum vor implementa politicile "minunate", ca
a) oamenii potriviți trebuie să fie puși la putere la toate nivelurile societății
b) orice elemente perturbatoare trebuie eliminate sau suprimate.
Nu sunt principii ale unei dictaturi comuniste ci se gaseste pe site-ul web al organismului de elaborare a politicilor UE – Forumul Economic Mondial.
Ce mai democratie UE si stat de drept !!!