Deputaţii jurişti au adoptat ''Legea defăimării''

Ioana Dogaru
Politică / 10 februarie 2016

Deputaţii jurişti au adoptat ''Legea defăimării''

Actualizare 15:44 Dragnea: "În «Legea defăimării» nu există nicio prevedere care să limiteze libertatea de expresie"

Preşedintele PSD, deputatul Liviu Dragnea, a declarat astăzi că în "Legea defăimării" nu există niciun fel de prevedere care să limiteze libertatea de expresie, transmit surse din presă.

"Nu există niciun fel de prevedere în lege care să limiteze libertatea de expresie, nici în presă, nici pe reţele de socializare, cu atât mai puţin împotriva politicienilor. Prevederile referitoare la apartenenţa politică şi la avere au fost scoase, am fost de acord pentru că într-adevăr puteau da naştere la interpretări. Propunerile venite, observaţiile de la Consiliul legislativ, observaţiile de la Guvern, de la Consiliul Naţional al Discriminării, de la parlamentari au fost acceptate într-o mare majoritate, legea este foarte clară, este foarte limpede şi eu ţin foarte mult la ea, pentru că este necesară pentru această ţară", a declarat Dragnea, la Palatul Parlamentului.

El a susţinut că "nu s-au citit cu atenţie amendamentele sau nu s-a vrut să se citească".

"În ceea ce priveşte amenzile, se face trimitere la Ordonanţa 137 care reglementează cuantumul de amenzi care există şi acum. Deci nu e vorba de o amendă în plus, de un cuantum în plus sau de un alt nivel de amenzi. Iar dacă cineva spune că există deja aceste prevederi în alte legi, de unde această încrâncenare?(...) Amenzile vor fi aplicate tot de Consiliul Naţional al Discriminării. Eu nu cred că cineva dintre dumneavoastră în mod serios sau din presa românească are de gând să pornească în perioada următoare o campanie de denigrare a unui grup minoritar. Atunci care sunt interesele pentru care să se conteste?", a afirmat Liviu Dragnea.

Potrivit liderului PSD, această lege se referă la cazurile în care începe o campanie de defăimare, de denigrare a unui grup etnic, vizând, totodată, "foarte mult" educaţia preventivă.

"Printr-o amendă nu îl poţi opri pe unul care este xenofob sau care este şovin sau care este împotriva unor grupuri minoritare. (...) Dar, prin educaţie în favoarea toleranţei, lucrurile se pot îndrepta într-o direcţie bună, pentru că nu cred că dumneavoastră doriţi să faceţi acest lucru. Titlul a fost deja modificat - este vorba despre legea privind asigurarea toleranţei faţă de grupurile minoritare. Este un titlu foarte bun. S-au făcut amendamente prin care s-au adus foarte multe modificări", a spus Dragnea.

În opinia sa, primul lucru pe care "trebuie să-l facă orice om normal şi raţional", înainte să comenteze o iniţiativă legislativă, înainte să o critice, "înainte să fie atât de violent", este să citească cu atenţie atât legea, cât şi amendamentele care au fost adoptate marţi în Comisia juridică.

"Nu există nicio prevedere din acest proiect de lege care să atenteze la libertatea presei, absolut niciuna. Am văzut foarte multe comentarii şi aprecieri din partea unor oameni de bine, care spuneau că nu mai au voie la televizor să spună orice despre politicieni. Le doresc succes, chiar îi invit să spună cât mai multe despre politiceni, nu îi opreşte această lege. În ceea ce priveşte defăimarea, eu m-aş bucura dacă toate generaţiile din această ţară s-ar apleca puţin asupra istoriei care, din păcate, nu este foarte îndepărtată, când milioane de oameni au murit din cauza promovării unei uri de rasă. (...) A fost vreodată în România un curent majoritar prin care grupurile minoritare să fie pedepsite sau să se stârnească împotriva lor ură sau răzbunare? Nu, dar, având în vedere pericolul din zonă, pentru că, din păcate, lumea este în continuă schimbare în sens negativ în anumite domenii, e bine ca noi să promovăm această lege care asigură toleranţa faţă de grupurile minoritare, pentru că nu poate face decât bine", a susţinut preşedintele PSD.

(S.A.)

----------

Actualizare 14:05 Predoiu: "«Legea Dragnea» denotă o mentalitate de tip mafiot; dacă va fi adoptată, o vom contesta la CCR"

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a declarat astăzi că Partidul Naţional Liberal va contesta la Curtea Constituţională legea demnităţii dacă va fi adoptată de Camera Deputaţilor, susţinând că acest act normativ denotă o "mentalitate de tip mafiot", transmit surse din presă.

"Acest «proiect de lege Dragnea», promovat în Parlamentul României, este o ruşine, denotă o mentalitate de tip mafiot, urmăreşte să introducă în societate tăcerea care s-a instalat de ani de zile în Teleorman sub conducerea aceluiaşi domn Dragnea. Nu putem funcţiona după legea Omertei - legea tăcerii folosită între mafioţi şi impusă comunităţilor în care mafioţii îşi desfăşoară afacerile. Această societate nu mai poate fi oprită din a-şi exprima puncte de vedere, opinii, a critica şi aşa mai departe. În plus, denotă o ignoranţă totală a dlui Dragnea pentru că avem în Codul Civil un capitol, un titlu de fapt, care protejează demnitatea, imaginea, viaţa privată cu mijloace extrem de moderne. Este un titlu care a avut ca model Codul elveţian civil. Nu este nevoie de o astfel de lege. Ea arată o mentalitate de tip mafiot, de tip totalitar", a susţinut Predoiu, la Parlament.

El a spus că PNL va ataca legea la CCR dacă va fi adoptată, deoarece încalcă mai multe libertăţi fundamentale.

"Este de neacceptat şi evident că o vom ataca la Curtea Constituţională. Vor fi nenumărate motive de neconstituţionalitate pentru că încalcă libertăţi fundamentale de exprimare, de informare, libertatea presei. (...) Este o mostră de politică expirată", a adăugat Predoiu.

Proiectul de lege a figurat astăzi pe ordinea de zi a plenului Camerei. După mai multe dispute între PSD şi PNL, şedinţa plenului a fost suspendată.

(S.A.)

---------

Actualizare 13:24 Zgonea: "Cutuma bate Regulamentul. Legea defăimării, contrabalansare la prevenţia în sănătate a PNL"

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a susţinut, miercuri, că PNL face un joc politic şi vrea să facă din Legea defăimării o contrabalansare a proiectului de lege privind prevenţia în sănătate, propus de liberali, care a fost intens discutat în spaţiul public, informează Mediafax.

''Nu putem să ne păcălim, PNL vrea să facă din această lege (Legea defăimării-n.r.), care este importantă pentru România şi este unică în spaţiul european, o contrabalansare la proiectul de lege care a creat rumoare în spaţiul public (Legea prevenţiei în sănătate-n.r.). Şi au găsit acest instrument, dimineaţă, au găsit cuiul lui Pepelea'', a declarat Valeriu Zgonea.

El a susţinut că liberalii nu vor să modifice Regulamentul ''acolo unde ei îşi fac jocurile politice''.

''Nu vor să modifice acolo unde ei îşi fac jocurile politice şi întodeauna dau vina pe PSD. PSD nu are nicio vină. Să îşi găsească o majoritate şi să facă recomandări la Regulament astfel încât să înţelegeţi ce se întâmplă'', a declarat social-democratul.

Zgonea a explicat practica înscrierii proiectelor pe ordinea de zi sub rezerva primirii raportului aparţine PNL.

''Nu putem să scoatem de pe ordinea de zi un proiect de lege. Din 2015 încoace, grupul parlamentar PNL a inventat această cutumă, când pui pe ordinea de zi un proiect sub rezerva primirii raportului. Ce înseamnă asta? Că se încalcă prevederile Regulamentului, cu acordul comitetului liderilor care fac ordinea de zi. Comitetul liderilor face ordinea de zi pe baza rapoartelor'', a mai spus Zgonea.

''Cutuma bate Regulamentul'', a subliniat el.

El a precizat că singurul instrument pe care îl are la dispoziţie este suspendarea şedinţei plenului şi convocarea BP, transmite Mediafax.

Legea defăimării nu a putut fi scoasă, miercuri, de pe ordinea de zi din Camera Deputaţilor, aşa cum a cerut PNL, din cauza lipsei de cvorum constatate cu ocazia votului, potrivit sursei citate.

Motivul disputei PNL - PSD este reprezentat de faptul că raportul proiectului de lege nu a fost depus cu cel puţin 3 zile înaintea dezbaterii proiectului de lege şi cu cel puţin 5 zile, în cazul proiectelor pentru care Camera Deputaţilor este for decizional, aşa cum prevede articolul 69, alineatul 2, ci a fost distribuit în cursul dimineţii de miercuri, informează Mediafax.

(I.D.)

----

Actualizare 13:19 Preşedinte PRU: "Liviu Dragnea vrea instaurarea Omertei în România"

Proiectul de lege împotriva "defăimării" susţinut de Liviu Dragnea reprezintă încercarea mafiei politice de a instaura Omerta în România, dar nu la nivelul structurilor infracţionale ale politicii, unde legea tăcerii a fost spartă de DNA, ci la nivelul opiniei publice, susţine deputatul Bogdan Diaconu, preşedintele PRU, într-un comunicat de presă remis redacţiei.

"Prin această lege, Liviu Dragnea vrea să protejeze clasa politică învechită şi coruptă ameninţată de schimbare la alegerile din acest an şi să pună lacătul pe mediul online care s-a dovedit un factor al schimbării imposibil de controlat de către păpuşarii României", susţine Bogdan Diaconu.

Acesta a precizat: "Voi vota împotriva acestei legi dictatoriale şi îi sfătuiesc pe toţi deputaţii să facă la fel pentru că altfel vor da naştere unei mişcări de protest pe care nu o vor mai putea opri. În cazul în care această lege absurdă va fi votată, voi iniţia proteste publice pentru că este inadmisibil ca în România anului 2016 să fie reinstaurată cenzura".

(I.D.)

----

Actualizare 9:52 Băsescu: "Prin "Legea defăimării" România va fi pusă în linie cu China, cu Federaţia Rusă şi cu Turcia"

România, din momentul promulgării "legii defăimării", va fi pusă în linie cu China, cu Federaţia Rusă şi Turcia, a susţinut preşedintele Mişcării Populare, Traian Băsescu, marţi, la postul B1 tv, adăugând că proiectul de act normativ trebuie întors în Parlament de şeful statului.

"Categoric trebuie trimisă la Curtea Constituţională. Întâi întoarsă în Parlament cu observaţiile preşedintelui. Eu aş întoarce o asemenea lege cu o singură recomandare: uitaţi-o. Pentru că România din momentul promulgării acestei legi va semăna foarte bine cu China, cu Federaţia Rusă, cu Turcia, cu zone din acestea care nu au nimic cu democraţia. Şi asta v-o spune un om care, online este atacat de dimineaţă până seara. (...) Întotdeauna am avut credinţa că mai devreme sau mai târziu, eu cred că mai devreme deja, defăimarea gratuită nu va mai prinde la români. Ori, asta este forţa unei naţiuni, când defăimătorii nu mai au succes", a spus fostul şef al statului, întrebat ce ar face dacă ar mai fi preşedintele României şi ar avea spre promulgare "legea defăimării", proiect de act normativ aflat în dezbatere la Camera Deputaţilor.

El a adăugat că, prin "Legea defăimării" românii sunt ''privaţi'' de dreptul de a se maturiza. "Să nu mai pice în capcanele gratuite ale defăimării (n.r. românii). Să facă deosebirea între defăimare şi anchete jurnalistice care, uneori, mai pot merge şi apropiat de adevăr, dar fără să fie extrem de exacte. Deci, această lege ne pune în linie cu China, cu Federaţia Rusă a lui Putin şi cu Turcia lui Erdogan", a mai spus Traian Băsescu.

Totodată, întrebat care este "ţinta" proiectului de act normativ, preşedintele MP a replicat: "Ţinta, să ştiţi, nu e apărarea onoarei lui Băsescu (...) Nici apărarea de defăimări a unui politician sau altuia. Este 'pumn' în gură pentru apărarea celor protejaţi. (...) Este o lege care vrea să pună pumnul în gură dezbaterii publice".

(I.D.)

----

Deputaţii din Comisia Juridică şi din cea pentru Drepturile Omului au adoptat marţi ''Legea defăimării'', iniţiată de liderul PSD, Liviu Dragnea, mărind la propunerea preşedintelui PSD cuantumul amenzilor până la 100.000 de lei pentru cei care aduc atingere imaginii unui grup sau unei comunităţi, transmite Mediafax.

Legea iniţiată de Liviu Dragnea prevede că în cadrul Consiliului Naţional pentru Combarerea Discriminării se va înfiinţa Departamentul pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei care va avea rol de prevenire şi sancţionare a defăimării sociale, definită ca ''fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un grup social'', precizează sursa citată.

Deputaţii jurişti au decis ca sancţiunile aplicate de acest Departament să fie cele prevăzute în Ordonanţa Guvernului 137/2000, adoptând un amendament depus chiar de Liviu Dragnea.

''(1) Contravenţiile prevăzute la art. 2 alin. (2), (4), (5) si (7), art. 6-9, art. 10, art. 11 alin. (1), (3) şi (6), art. 12, 13, 14 şi 15 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă discriminarea vizează o persoană fizică, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate'', se arată la Articolul 26 al Ordonanţei de Guvern menţionate.

În varianta adoptată de Senat proiectul prevedea că defăimarea socială s-ar putea sancţiona cu amendă de la 1.000 la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 la 60.000 de lei, dacă vizează un grup social, transmite ssursaa citată.

Legea a trecut în Comisiile comune din Camera Deputaţilor cu 17 voturi ''pentru'' şi 5 ''împotrivă', potrivit Mediaafax.

Deputaţii PNL au votat împotriva acestei legi, argumentând că reprezintă ''un pumn în gură dat ziariştilor din România'', relatează sursa citată.

''Noi considerăm că este vorba despre o reglementare excesivă. Sunt suficiente prevederi în vigoare, mai ales în Codul Civil, care dau posibilitatea celor care se consideră lezaţi în demnitate să genereze o acţiune la o instanţă competentă, nu era necesară o astfel de supra-reglementare. Mai mult decât atât, această lege, dacă va deveni lege, poate fi intitulată (...) o reglementare a cenzurii pe Facebook, de asemenea, un pumn în gură dat ziariştilor din România'', a declarant deputatul PNL Gabriel Andronache.

Iniţiativa legislativă a trecut de Senat şi urmează să intre la vot în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Potrivit proiectului adoptat de Senat, persoana care se consideră vizată de defăimarea socială poate formula, în faţa instanţei de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri şi restabilirea situaţiei anterioare defăimării sau anularea situaţiei create prin discriminare, în termen de 3 ani de la data săvârşirii faptei sau "de la data la care persoana interesată putea să ia cunoştinţă de săvârşirea ei", mai prevede proiectul.

Iniţiativa legislativă vizează înfiinţarea unui departament special în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, dar şi obligaţia ca radioul şi televiziunea publică să includă programe de promovare a toleranţei, profesorii să urmeze cursuri pe această temă, iar unităţile de învăţământ să adopte un "plan anual pentru implementarea acţiunilor privind combaterea discriminării", informează Mediafax.

Consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti vor fi însărcinate anual cu elaborarea unui plan privind respectarea drepturilor omului, combaterea discriminării şi promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup şi nivelul administraţiei publice locale, a adăugata sursa ciitată.

Iniţiativa legislativă vizează nu numai instituţiile publice. Astfel, orice angajator cu cel puţin 50 de angajaţi va include în Regulamentul de organizare şi funcţionare un set de reguli privind respectarea drepturilor omului, combaterea discriminării şi promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup.

În ceea ce priveşte impactul asupra bugetului de stat a legii propuse, în expunerea de motive, Liviu Dragnea susţine că finanţarea Departamentului pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei pentru o perioadă de 5 ani se ridică la 2.993.060, sumă care include finanţarea a 10 posturi în cadrul departamentului, chirie, cheltuieli cu mobilier, birotica şi echipamente, potrivit Mediafax.

Mai multe ONG-uri au cerut Camerei Deputaţilor să respingă proiectul de lege privind defăimarea socială, a transmis sursa citată.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Legea poate fi foarte buna, mai ales cu efect pe termen lung pentru grupurile defavorizate, insa doar daca se va specifica mai clar care sunt grupurile vizate si ceva mai multe precizari despre ce inseamna defaimare. De exemplu grupul politicienilor, al consilierilor locali, al celor judeteni, ai primarilor, si a altor grupuri mafiote de acest gen nu cred ca ar trebui sa fie aparate de lege. De asemenea legea nu ar trebui sa "apere" nici grupurile care nu sunt in general defaimate cum ar fi cel al inginerilor, al doctorilor, al profesorilor, al frizerilor. Altfel ar trebui sa fie interzise de lege si bancurile cu inginer, moldoveni/ardeleni/olteni, bancurile cu blonde etc. Iar asta ar fi o prostie mai mare decat insusi Dragnea.

    Basescu, la puscarie!

    Porcul asta de Dragnea face prostie dupa prostie. N-ar fi o problema daca le-ar face doar pentru el, dar baga si tara in prostiile si porcariile lui.

    A jefuit poporul lui, deci este un porc. Sa nu ne permitem, liber, sa-i spunem in fata ca-i un porc, asta urmareste? 

    1. Hei, Pribeagule. N-am mai avut ocazia să discutăm pe teme de colectare. Și discuția rămăsese în aer acum vreo 3-4 luni. Pe atunci, ANAF depășise cu 8.6% "o depăşire cu 8,6% - indice nominal, cu 10.362,53 mil.lei în cifre absolute mai mult decât în perioada similară a anului 2014 (120.504,54 mil.lei),"

       

      La finalul anului 2015, depășirea a rămas tot 8% deși te temeai de căderea ei semnificativă. 

       

      "Potrivit datelor centralizate de către Fisc, totalul veniturilor bugetare colectate în anul 2015 reprezintă o depășire cu 8% ca indice nominal și cu cu 13,693 miliarde lei în cifre absolute, față de anul anterior. Raportat la programul inițial de încasări, gradul de realizare este de 104%. 

       

      În structură, pe bugete și în cadrul bugetului de stat pe principalele impozite și taxe, situația privind realizarea veniturilor bugetare în perioada analizată arată că la bugetul de stat s-au încasat 136,899 miliarde lei, cu 13,754 miliarde lei (+11% ca indice nominal) mai mult față de aceeași perioadă din 2014. 

       

      De asemenea, la impozitul pe profit s-au încasat 13,764 miliarde lei, în creștere cu 13% ca indice nominal (+1,574 miliarde lei), în comparație cu anul precedent, în timp ce viramentele înregistrate de la agenții economici s-au majorat cu +11,1%, iar valoarea totală a impozitulului virat de către băncile comerciale a crescut cu 88,8%. 

       

      Datele ANAF relevă, totodată, că la impozitul pe venit s-au încasat 26,146 miliarde lei, în 2015, cu 2,705 miliarde lei (+12% indice nominal) mai mult decât în 2014. 

       

      Încasările din taxa pe valoarea adăugată /TVA/ au fost, anul trecut, în cuantum de 57,093 miliarde lei, cu 6,214 miliarde lei (12% indice nominal) mai mari decât rezultatele din perioada similară a anului precedent (50,878 miliarde lei). 

       

      În domeniul accizelor (inclusiv taxa pe viciu), față de încasările din perioada analizată a anului precedent, încasările au fost mai mari cu 8% (în termeni nominali), veniturile colectate în 2015 fiind de 25,918 miliarde lei, un plus de 1,918 miliarde lei. 

       

      Pe de altă parte, la bugetul fondului național unic pentru asigurări de sănătate se constată o creștere a volumului sumelor încasate cu 11% indice nominal (21,042 miliarde lei cumulat an 2015, față de 19,026 miliarde lei, în 2014). 

       

      În schimb, la bugetul asigurărilor sociale de stat se consemnează o scădere cu 6% a încasărilor, până la 36,602 miliarde lei, față de la 38,845 miliarde lei, în anul anterior. 

       

      În privința bugetului asigurărilor sociale pentru șomaj, datele oficiale arată o majorare cu 11% a încasărilor, până la valoarea de 1,695 miliarde lei, comparativ cu 1,528 miliarde lei înregistrate în 2014. 

       

      La nivelul lunii decembrie, statistica ANAF relevă faptul că s-a colectat la bugetul de stat cu 1,52 miliarde de lei mai mult (+11%) decât în decembrie 2014, în timp ce la TVA s-a înregistrat o creștere de 33%, 'în condițiile în care s-a asigurat restituirea unei sume aproape echivalente cu cea din decembrie 2014 (2,98 miliarde lei, față de 3,13 miliarde lei), inclusiv o tranșă suplimentară'. 

      Tot în ultima lună a anului trecut, la impozitul pe profit s-a înregistrat o creștere a încasărilor de 97,77%, ca urmare directă a reducerii evaziunii prin diminuarea sumelor deductibile prin utilizarea lanțurilor de firme de tip 'fantomă', precizează Fiscul." 

      Imi amintesc de discutie. Nu-mi amintesc amanuntele ei. Este bine ca veniturile sunt inca bune. Dar politica economica stupida, stil hurdu-burdu, practicata de aiuritul "iresponsabil vesel" Ponta isi arata coltii si ghearele distrugatoare. Deficitul bugetar pevazut este 3%, si numai bunul Dumnezeu stie cit va fi. Deficitul comercial a luat-o si el razna. Datoria publica creste si dobinzile ei sunt ruinatoare.

      Pentru a fi corect, ma gindesc sa caut postarile respective sa vad concret despre ce am discutat. Parca despre limitele cresterii. :))

      Fusese în septembrie o ușoară scădere și ai sărit că gata, se alege praful și ajungem în recesiune. Iar eu spusesem să nu ne grăbim pentru că ar putea fi multe explicații pentru o ușoară scădere .... și să așteptăm o confirmare a formării unui trend. Din fericire, nu prea a venit trendul rău.

    Sa ajungem sa fim reeducati, sa aiba grupurile minoritarw - gen pedofili si alții care se poarta contrar firii- spatele asigurat. Eu ny am văzut până acum grupul familiilor protejat....

    Lege periculoasa, ordonata probabil dinafara tarii. Dragnea, conștiința ta unde e?  

    Băsescu are dreptate. Cu o astfel de lege nu ne maturizam. Fugim cu pârâtul... 

    1. D-nu Dragnea n - are SERVICIU ??? Asta Îl arde cu prioritate ???

    Legea aceasta este la fel cum au procedat politistul care a amendat un om care a reclamat un transport ilegal de busteni.Mai lucreaza un asemenea politist?Poate protectia era mai de sus daca mai lucreaza politistul.

    Minoritatile v-au cerut asta?

    Ei cum de nu zic nimic?

    Inseamna pumnul in gura. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb