Deputaţii jurişti au aprobat, în unanimitate, introducerea în Codul penal a confiscării extinse
J.P.
Anticorupţie / 13 octombrie 2020
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat azi, cu unanimitate de voturi, un raport de admitere la iniţiativa legislativă privind introducerea în Codul penal a confiscării extinse, ceea ce înseamnă că averea nejustificată a unui infractor condamnat la minimum 4 ani de închisoare poate fi confiscată, conform G4media.
Iniţiativa legislativă figurează astăzi şi pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, care este forul decizional.
Potrivit proiectului, care modifică articolul 112 indice 1 din Codul Penal:
(1) Sunt supuse confiscării şi alte bunuri decât cele prevăzute la art. 112, când faţă de o persoană se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare, instanţa îşi formează convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale. Convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia,dintre veniturile licite şi averea persoanei.
(2) Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei. Confiscarea extinsă poate fi dispusă şi asupra bunurilor transferate către terţi, dacă aceştia ştiau sau ar fi trebuit să ştie că scopul transferului a fost evitarea confiscării
De asemenea, a fost modificat şi Codul de procedură penală în sensul introducerii obligativităţii pentru procuror de a pune sechestru asigurător pe averea nejustificată a unui inculpat. Astfel, la articolul 249, din CPP, după alineatul (4) a fost introdus un nou alineat:
(4 indice 1) In cazul bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse, luarea de către procuror a măsurilor asigurătorii pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a acestor bunuri este obligatorie.
Proiectul de lege, iniţiat în 2017, a fost adoptat deja de Senat, iar Camera Deputaţilor este forul decizional în acest caz.
Modificarea legislativă reprezintă transpunerea în legislaţia internă a unor prevederi din Directiva 2014/42/UE privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană.
1. Dar
(mesaj trimis de sabin în data de 13.10.2020, 15:56)
confiscarea averii al averii la rudele pana la gr.4 s-a pierdut pe drum? Iar fac astia treaba pe jumatate?
1.1. Nu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de sabin în data de 13.10.2020, 15:57)
sunt balbait! Scuze, m-am grabit de nervi!
2. fără titlu
(mesaj trimis de Krys în data de 13.10.2020, 19:58)
Chiar daca a fost exclusă din PSD, doamna Ana Birchal a răzbit cu acest proiect.
Deci se poate dacă se vrea. Sa nu mai zic că fără ajutorul lui Alfred Simonis, binecunoscutul Halici și Iordache o făceau terci.