Aproximativ 98% din taxele vamale pe care exportatorii ucrainieni de fier, oţel, produse de fermă şi utilaje le plătesc la graniţele UE vor fi eliminate ca urmare a unei propuneri sprijinite de Parlamentul European astăzi. Această măsură unilaterală va contribui la întărirea economiei Ucrainei, prin economisirea de către producători şi exportatori a 487 de milioane de euro pe an.
"Parlamentul European a susţinut de mulţi ani aspiraţiile europene ale Ucrainei. Aceasta este prima noastră şansă să demonstrăm susţinerea noastră în termeni practici, pentru a ajuta Ucraina pe perioada crizei economice cu care se confruntă în prezent, din cauza diminuării rezervelor de valută şi în faţa presiunilor tot mai mari ale Kremlinului", a spus raportorul Pawel Zalewski (PPE, PL). "Dacă Putin închide pieţele ruseşi pentru exporturile ucrainene, noi le deschidem", a adăugat el. Parlamentul European a susţinut propunerea sa cu 531 de voturi pentru la 88 împotrivă, cu 20 de abţineri.
Această măsură comercială unilaterală, stabilită să intre în vigoare din mai 2014, va elimina 94,7% din tarifele UE aplicate în prezent importurilor de bunuri industriale din Ucraina şi le va reduce pe celelalte, aplicabile câtorva bunuri industriale.
De asemenea, tarifele UE vor fi eliminate la peste 80% din exporturile Ucrainei de produse de fermă.
UE va restricţiona volumul produselor "sensibile", cum ar fi cerealele, porcul, vita, puiul şi alimentele procesate, care pot fi importate fără taxe, astfel încât interesele producătorilor UE din domeniu să nu fie afectate.
Această măsură comercială "preferenţială" a UE nu cere reciprocitate Ucrainei prin eliminarea propriilor taxe vamale pe importurile din UE, însă cere ca aceste taxe să nu fie crescute.
Va trebui ca importurile din Ucraina să respecte regulile UE privind etichetarea originii, iar autorităţile ucrainiene vor fi obligate să se asigure că bunurile din terţe state nu vor intra în UE prin Ucraina, pretinzând că provin de acolo.
Măsura oferă UE posibilitatea de a reimpune tarifele dacă fluxul de importuri din Ucraina în UE atinge volume care cauzează sau ameninţă să cauzeze dificultăţi serioase producătorilor din UE din acelaşi domeniu.
Măsurile se vor aplica de la data aprobării finale până la 1 noiembrie 2014 sau până când acordul de asociere UE-Ucraina va intra în vigoare, incluzând un acord comercial cuprinzător şi detaliat care să aibă în vedere liberalizarea comerţului.
Măsura trebuie să fie aprobată formal de Consiliul de Miniştri. Şeful politicii externe a UE, Catherine Ashton, a anunţat deja că aceste măsuri preferenţiale "vor începe să fie aplicate în câteva săptămâni".