Preşedintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor, Iulian Iancu, a declarat, ieri, că membri forului au decis abrogarea articolelor din OUG 101/2007 care priveau direct cazul Sterling, dar votul asupra modificărilor aduse Ordonanţei va fi peste o săptămână. Deputatul a adăugat că, odată cu eliminarea acestor articole, dispare baza legală a hotărârii de Guvern care făcea posibil contractul Sterling.
Potrivit NewsIn, deputaţii au decis modificarea Ordonanţei în privinţa modalităţii de calcul a redevenţelor, astfel încât să crească încasările la bugetul de stat. Iulian Iancu a explicat: "S-a luat în discuţie noua modalitate de calcul a redevenţei. Respectiv, se va trece de la unitate valorică la unitate fizică. Adică, până astăzi, operatorul economic care exploata calcar, spre exemplu, îşi putea stabili o valoare a tonei de calcar şi la acea valoare se plătea redevenţă statului român. Evident că putea să pună o valoare mică şi, implicit, încasările statului erau foarte mici. Acum se stabileşte plata la tonă şi, în aceste condiţii, se numără tonele extrase şi se aplică o valoare fixă acestor cantităţi. Prin urmare, se schimbă în totalitate filosofia şi estimăm o încasare suplimentară de 160 milioane de euro la bugetul de stat".
Deputaţii din Comisia de industrie au decis, miercurea trecută, înfiinţarea unei subcomisii de anchetă care să analizeze condiţiile în care a fost încheiat contractul Sterling şi actele adiţionale acestuia, prin votul reprezentanţilor PSD şi PDL, decizia fiind luată în urma audierii preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Gelu Mărăcineanu.