DEPUTATUL REMUS BORZA: "În România, aproape toată lumea fură de la Bugetul de stat"

Andreea Cuzub
Politică / 16 noiembrie 2017

Remus Borza

Remus Borza

Depatul Remus Borza a transmis că este de părere că "în România, aproape toată lumea fură de la Bugetul de stat", potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Borza a declarat: "În România, aproape toata lumea fură de la Bugetul de stat. Şi cei cu gulere albe şi cei cu gulere negre. Şi români şi străini. Sunt încă multe activităţi nefiscalizate. Nu excelăm nici în colectarea impozitelor de la populaţie, dar nici de la agenţii economici. În primii 10 ani după revoluţie, pe sloganul "Nu ne vindem ţara", am privatizat economia romanească doar patronilor români, veritabili oligarhi ai tranziţiei româneşti. A fost o praduială generalizată, caracterizată de arierate de ordinul miliardelor de dolari, falimente de răsunet şi vreo 4 milioane de locuri de muncă desfiinţate. După 2001, am început să vindem România pe 2 lei mutinaţionalelor. Că doar nu am intrat în UE de frumoşi şi deştepţi ce suntem. Preţul a fost plătit prin cedarea resurselor ţării, a energiei, hidrocarburilor, industriilor metalurgice şi prelucrătoare, industriei bancare şi de asigurări, prin vânzarea terenurilor agricole şi a pădurilor".

Deputatul a criticat multinaţionalele pentru că "nu au făcut coadă la casieria statului", susţinând că în ultimii zece ani, peste 80% din ajutoarele de stat s-au dus către firmele străine în loc să se capitalizeze firmele româneşti.

Remus Borza a explicat: "În perioada 2008- 2014, soldul rezultatului net raportat de mulţinationale, calculat ca diferenţa între profitul total şi pierderea totală, a fost de doar 2,5 miliarde lei. În 6 ani, multinaţionalele care deţin 50% din cifra de afaceri a României, şi poziţii de cvasi monopol în sectoarele cheie ale economiei româneşti au plătit cumulat cât o singura companie, Hidroelectrica, într-un an. Companiile româneşti, aflate într-o concurentă neloială cu firmele străine, discriminate de statul român şi având poziţii periferice în economie, au raportat un sold al rezultatului financiar net de 55 miliarde lei, adică de 22 ori mai mult decât firmele străine. În 2015, la o creştere economică de 3,7%, firmele străine au raportat un sold al profitului net de 9 miliarde lei faţă de 27 miliarde lei, soldul profitului net raportat de mulţinationale.

În fiecare an, se scot din România circa 10 miliarde de euro pe acele optimizări fiscale, a se citi inginerii financiare care sunt legale, dar mai puţin morale.

În business şi în politică este greu să vorbeşti de moralitate. Multinaţionalele scot bani prin preţurile de transfer, prin împrumuturi cu dobânzi prohibitive date de societăţile mamă către subsidiarele din România, prin contracte de training, de consultanţă, prin vânzarea creditelor neperformante cu peste 90% discount".

Ordonanţa 79/2017 implementează Directiva Europeană 1164/2016 prin care mulţinationalele sunt obligate să plătească impozite în ţara în care generează venit. Sper ca de acum înainte multinaţionalele să lase mai mulţi bani în România.

Borza menţionează că este nevoie de multinaţionale şi de capital străin.

Deputatul a adăugat: "În primul rând, avem nevoie de cultura anteprenorială a multinaţionalelor care lipseste şi azi multor anteprenori români, avem nevoie de know how, avem nevoie de deschiderea pe care o oferă multinaţionalele României pe alte pieţe. Ceea ce îmi doresc eu este un parteneriat onest între statul roman şi multinaţionale".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb