Agenţia de evaluare financiară Fitch a confirmat ieri ratingul suveran al Austriei, însă a avertizat că va urmări cu atenţie băncile austriece, principalii creditori din Europa Centrală şi de Est, precum şi acţiunile la nivelul zonei euro de combatere a crizei datoriilor. În România sunt prezente băncile austriece Erste, prin Banca Comercială Română, Raiffeisen Bank şi Volksbank. De asemenea, grupul italian UniCredit este prezent în România prin intermediul UniCredit Bank Austria, care controlează operaţiunile băncii din Europa Centrală şi de Est.
Băncile, criza din zona euro, dar şi flexibilitatea economică şi măsurile de consolidare a finanţelor statului, factori analizaţi de Fitch, au avut rol important şi în decizia agenţiei rivale Standard & Poor's, din ianuarie, de a retrograda Austria de la nivelul maxim "AAA", potrivit Reuters, citată de Mediafax. Moody's a avertizat în februarie că ar putea lua o decizie similară.
"Expunerea băncilor austriece faţă de Europa emergentă, inclusiv faţă de membri mai slabi (economic ai UE, n.r.), este semnificativă, dar în prezent nu este un risc concret pentru ratingul «AAA» al Austriei", a declarat, într-un comunicat, Gergely Kiss, director în cadrul diviziei pentru ratinguri suverane de la Fitch. Agenţiile de rating văd sectorul financiar relativ extins al Austriei ca pe un posibil risc pentru ratingul ţării, în cazul în care statul ar fi nevoit să intervină din nou, precum timpul crizei financiare, pentru a susţine instituţiile de credit.
Austria a fost nevoită să naţionalizeze două bănci în timpul crizei financiare din 2008-2009, iar în urma unui alt ajutor financiar este pe cale de a obţine pachetul majoritar de acţiuni la grupul Volksbank. Şeful băncii naţionale a Austriei, Andreas Ittner, a declarat, anterior, că băncile austriece sunt încă mai slab capitalizate decât instituţiile de credit similare de la nivel internaţional, dar a subliniat că fac progrese şi sunt aproape de a atinge ţintele de capital impuse în UE.
Toate cele patru bănci austriece prezente în România sunt evaluate cu rating "A", cu perspectivă stabilă de către Fitch.