DEŞI ÎN UŞOARĂ SCĂDERE, Nivelul contrabandei cu tutun rămâne deasupra mediei ultimilor patru ani

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 5 noiembrie 2015

Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut uşor în septembrie 2015, până la 14,8%, comparativ cu 15,3% în iulie, conform ultimelor date ale companiei de cercetare Novel Research. Contrabanda continuă să se situeze, însă, peste media ultimilor patru ani, de 14,7%.

Campaniile regionale anticontrabandă derulate de autorităţi au rezultate exclusiv în perioadele şi în regiunile în care se desfăşoară, este de părere Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria. Domnia sa consideră că avem nevoie de o Strategie Naţională de combatere a contrabandei, solicitată public de autorităţile de aplicare a legii şi de Consiliul Concurenţei.

Gilda Lazăr a menţionat: "Dat fiind că, recent, a fost emisă o Hotărâre de Guvern care conferă Ministerului Sănătăţii rolul de coordonator al unui Comitet interministerial pentru controlul tutunului, comitet care are inclusiv atribuţii de identificare a măsurilor pentru reducerea contrabandei şi contrafacerii produselor din tutun, instituţia în cauză ar trebui să se implice în iniţierea Strategiei. Lucru foarte puţin probabil, dacă ţinem cont că, în ciuda cererilor repetate şi argumentate ale industriei, Ministerul Sănătăţii întârzie chiar şi transpunerea în legislaţia naţională a Directivei revizuite a tutunului, în condiţiile în care 20 mai 2016 este data de la care industria trebuie să-şi conformeze producţia la noi cerinţe. În timp ce producătorii legali se vor da peste cap ca să implementeze legislaţia ce va fi promovată, probabil, în al treisprezecelea ceas, oferta de pe piaţa neagră va fi la fel de bogată. E un aspect care ar trebui luat în calcul de ministerul care coordonează un comitet cu atribuţiuni atât de vaste".

Uşoara scădere a nivelului contrabandei cu ţigarete este un efect direct al noii Strategii Naţionale de Apărare a României, document aprobat de către Parlamentul României şi care încadrează traficul transfrontalier de bunuri, inclusiv produse din tutun, în categoria Riscuri la adresa securităţii naţionale, a declarat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs în cadrul BAT Romania, precizând: "Este primul document care încadrează traficul de bunuri, de orice natură, în zona criminalităţii. Dincolo de pierderile anualizate aduse bugetului de stat, care însumează la actualul nivel al contrabandei aproximativ 500 de milioane de euro, comerţul ilegal aduce atingere securităţii naţionale, ştiut fiind că reţelele de infractori dau dovadă de flexibilitate şi în ceea ce priveşte rutele alese, dar şi a bunurilor traficate. În cel mai recent raport făcut public, Serviciul Român de Informaţii (SRI) menţionează printre ameninţările la adresa securităţii naţionale, dificultăţile economice, generate şi de economia subterană. În condiţiile în care şi restul ţărilor Uniunii Europene iau măsuri de securizare a frontierelor, chestiunea contrabandei cu ţigarete ar trebui să fie tratată cu maximă seriozitate, în vederea protejării veniturilor la buget, dar şi a securităţii ţării".

Alexandra Olaru, Director Corporate Affairs Philip Morris România, este de părere că scăderea nivelului contrabandei cu ţigarete în România are drept consecinţă imediată creşterea veniturilor la bugetul de stat. "Suma prin care industria tutunului contribuie la bugetul de stat este semnificativă - aproximativ 230 de milioane de euro lunar - şi importantă în construcţia bugetară actuală", a declarat doamna Olaru, adăugând: "Suntem preocupaţi de menţinerea volumelor legale vândute de industria noastră, cu atât mai mult în contextul actual, în care facem eforturi importante de transpunere în legislaţia română a prevederilor Directivei privitoare la Produsele de tutun. Îngrijorarea industriei este generată de lipsa de dialog instituţional prin care să putem să asigurăm cadrul de care avem nevoie pentru a funcţiona în anii următori. Împreună cu prevederi excesive referitoare la restricţionarea vânzării produselor de tutun, care ar putea avea drept consecinţă restrângerea cu 65% a punctelor de vânzare din Bucureşti, lipsa de claritate referitoare la cadrul legislativ este în directă legătură cu încurajarea celor care vând produse de contrabandă oriunde, oricum şi oricând, fără a ţine seama de prevederi speciale aplicabile produselor noastre, prin care semnalăm riscurile asociate fumatului. Transpunerea corectă şi echilibrată a prevederilor Directivei privitoare la Produsele de Tutun reprezintă o prioritate şi un pas important în susţinerea cadrului legal în care companiile noastre îşi desfăşoară activitatea", a completat domnia sa.

Adrian Pirau, Market Development Manager la Imperial Tobacco România, se aşteaptă la o creştere a pieţei negre, în viitorul apropiat. Domnia sa explică: "Contrabanda a scăzut cu doar 0,5 puncte procentuale, în ciuda eforturilor depuse de autorităţile de aplicare a legii. Şi în această perioadă au fost capturate maşini ticsite cu zeci de mii de pachete ilegale, peste tot în ţară, începând cu regiunile de frontieră şi terminând cu centura Capitalei. Au fost destructurate grupări infracţionale, iar Garda de Coastă împreună cu lucrătorii vamali au descoperit la Constanţa aproape cinci milioane de tuburi pentru ţigarete cu filtru, destinate fabricării de produse ilegale. Totodată, trebuie luat în calcul că, de obicei, în lunile de toamnă se fac stocuri pentru perioada de iarnă, când este mai dificil să fie trecute ţigaretele ilegale pe frontiera verde. Aşadar, multe dintre ţigaretele care nu se văd acum pe piaţa neagră vor fi comercializate în lunile care urmează. Pe cale de consecinţă, ne aşteptăm să vedem o creştere a pieţei negre în viitorul apropiat şi privim cu rezervă această scădere din septembrie. Este evident că activităţile de acest tip sunt puternic ancorate în crima organizată, aşadar este esenţial ca, mai ales în contextul geopolitic actual, reducerea pieţei negre a ţigaretelor să reprezinte o prioritate. De asemenea, este absolut necesar ca producătorii să cunoască cadrul legal în care îşi vor desfăşura activitatea, pentru a-şi putea creiona planurile de afaceri şi adapta procesele de producţie. Mă refer la transpunerea Directivei tutunului, proces care, în alte state, este în faza de finalizare, iar la noi nici măcar nu a fost demarat".

În luna septembrie, comerţul ilegal cu ţigarete a înregistrat cea mai mare creştere în regiunea de nord-vest - plus 14,6 pp, până la 24,9%, comparativ cu luna iulie. Nord-est rămâne în continuare regiunea cea mai afectată de piaţa neagră, cu un nivel al comerţului ilicit de 31,4%, cu toate că se află în scădere faţă de iulie, cu 3,9 pp. Din punct de vedere al provenienţei, ponderea produselor "cheap whites" creşte vertiginos în septembrie, cu 5,6 pp comparativ cu iulie, atingând un prag record de 66,4%, potrivit lui Marian Marcu, directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb