DEŞI INVESTITORII CER ADOPTAREA DE URGENŢĂ Legea comasării terenurilor agricole - blocată de autorităţi

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 21 mai 2013

Legea comasării terenurilor agricole - blocată de autorităţi

Ministerul Agriculturii lucrează la un alt proiect de lege pentru ca ADS să vândă şi să cumpere teren

Suprafaţa agricolă minimă pentru care fermierii primesc subvenţii ar putea creşte la 1,5 ha, în 2014

Deşi Uniunea Social Liberală avea în 2012, în programul de guvernare, ca ţintă comasarea terenurilor agricole în vederea dezvoltării sectorului agricol în ţara noastră, acum, în 2013, autorităţile s-au răzgândit şi nu mai sus­ţin această iniţiativă.

Oamenii de afaceri, prin vocea Consiliului Investitorilor Străini, au subliniat, de nenumărate ori, urgentarea comasării terenurilor în aşa fel încât să permită exploatarea lor raţională şi productivă, cu echipamentele performante.

CIS recomandă în Cartea Albă 2013 adoptarea de urgenţă a Legii privind comasarea terenurilor agricole. CIS precizează: "O măsură eficientă în acest sens ar fi un cadru legislativ ce împuterniceşte ADS (Autoritatea Domeniilor Statului) să cumpere şi să vândă terenurile agricole cu obiectivul clar de a constitui altfel loturi mari pentru o exploatare modernă a terenurilor agricole".

Recent, însă, Guvernul şi oficialii Ministerului Agriculturii nu mai susţin Legea comasării terenurilor, pentru că, spun ei, i-ar obliga pe fermieri să îşi comaseze forţat terenurile. "Guvernul nu susţine propunerea legislativă, nici Ministerul Agriculturii deoarece comasarea terenurilor agricole nu poate să fie realizată decât prin colaborarea între proprietarii terenurilor agricole. Printr-un alt act de oricare altă natură, administrativă, nu se pot forţa proprietarii terenurilor agricole să îşi comaseze terenurile", au spus reprezentanţii Guvernului.

Declaraţia acestora a stârnit numeroase reacţii în rândul susţinătorilor iniţiativei legislative, existând voci în rândul agricultorilor care apreciază că proiectul de lege a fost avizat negativ întrucât Guvernul nu doreşte să achite cota parte de 75% pentru realizarea comasării.

Proiectul de lege respins de Guvern propune ca suma pentru realizarea măsurilor de comasare să fie suportată în proporţie de 75% de la bugetul de stat, prin bugetul Minis­terului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, respectiv 25% din resurse proprii ale participanţilor la procedura de reorganizare prin comasare sau atrase din alte surse.

Acum, Ministerul Agriculturii lucrează la un alt proiect de lege pentru modificarea organizării Agenţiei Naţionale a Domeniilor Statului (ADS), a declarat ieri Daniel Constantin, ministrul Agriculturii. Prin această iniţiativă, minis­terul, prin ADS, se va putea implica în comasarea de terenuri, având posibilitatea să vândă şi să cumpere teren.

Aceste modificări legislative survin în contexul în care piaţa funciară se va liberaliza din 2014, iar străinii vor putea achiziţiona, în mod direct, terenuri agricole din România.

Daniel Constantin a spus ieri că Suprafaţa agricolă minimă pentru care se acordă sprijin din fonduri europene şi din partea statului ar putea fi majorată, anul viitor, la 1,5 hectare, faţă de un hectar în prezent, astfel că peste 200.000 de fermieri nu vor mai primi subvenţii. Această măsură ar putea ajuta, în opinia domniei sale, la comasarea terenurilor agricole.

Referindu-se la subiectul liberalizării pieţei funciare, preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu reclama faptul că străinii beneficiază de un regim legislativ permisiv care îi favorizează.

Domnia sa a spus: "Este dureros să ştii că un străin beneficiază de credite cu dobândă de 2%, pe o perioadă de 25 de ani, cu graţie de 5 ani, special pentru a cumpăra pământ din România. Apoi afli că înalţi oficiali ai unor state îşi îndeamnă insistent compatrioţii să valorifice vidul legislativ din ţara noastră şi momentul în care preţurile sunt mici şi să cumpere cât mai multă suprafaţă agricolă".

Laurenţiu Baciu: "Românul nu are gena asocierii"

Românul nu are gena asocierii şi oricât s-ar încerca această metodă nu va avea succes, pentru că unde sunt doi deja sunt prea mulţi, a declarat ieri Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Domnia sa crede că trebuie găsită altă metodă de stimulare a comasării terenurilor agricole. "Grupuri de producători, de cooperative, s-au făcut atâtea. Câte funcţionează? Sau găsit doi-trei, s-au uitat la televizor, au văzut Viaţa Satului şi gata. Nu funcţionează niciuna. Găsiţi altă soluţie", a spus reprezentantul patronatului, citat de Mediafax.

Comisarul Dacian Cioloş l-a rugat pe Baciu să vină cu soluţii pentru comasarea terenurilor până nu este prea târziu.

Dacian Cioloş a spus: "E foarte simplu matematic. Când ai o tonă şi te duci şi negociezi preţul ai o putere, când ai 100 de tone ai altă putere. Nu doar Franţa este bine organizată. În Danemarca, în sectorul de lapte 80% din producători sunt membri ai unei cooperative, în Olanda 75-80%, în Spania cam 50% din toţi agricultorii din toate sectoarele sunt în asociaţii".

Aproximativ 65% din suprafaţa agricolă a României aparţine fermelor cu o suprafaţă mai mică de 2 ha.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb