DEŞI NOUĂ ŢĂRI EUROPENE AU FOST RETROGRADATE  Leul a slăbit faţă de euro

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 ianuarie 2012

Leul a slăbit faţă de euro

Aurelian Dochia: Finanţarea pentru ţara noastră urmează să devină mai scumpă şi mai greu de obţinut

Leul a înregistrat, ieri, o scădere de 0,25 bani, Banca Naţională a României (BNR) afi-şând un curs de referinţă de 4,3347 lei/euro. Reducerea calificativului a nouă ţări din zona euro (Franţa, Austria, Italia, Spania, Portugalia, Cipru, Malta, Slovenia şi Slovacia) de către agenţia de evaluare "Standard & Poor's" (S&P) nu a avut ca efect deprecierea monedei europene faţă de leu.

Analistul economic Aurelian Dochia consideră că pieţele nu discriminează între state, ţara noastră fiind o entitate prea mică pentru a fi tratată independent. Potrivit domniei sale, diferenţierea este un proces de durată iar, din nefericire, protestele din ultimele zile au afectat imaginea externă a ţării noastre, în condiţiile în care unul dintre principalele sale atuuri îl constituia adoptarea unor măsuri dure de austeritate, fără să apară tulburări sociale. "Efectele ultimilor 2-3 ani de creştere a încrederii pot să fie eliminate în câteva zile", ne-a declarat domnia sa.

Aurelian Dochia este de părere că, şi în absenţa deciziei de retrogradare a celor nouă state europene, finanţarea urmează să devină mai scumpă şi mai greu de obţinut, proces de care ţara noastră nu poate să scape. În opinia domniei sale, singura modificare a acestei tendinţe poate să vină ca urmare a unei eventuale decizii a Băncii Centrale Europene (BCE) să adopte o relaxare cantitativă. Însă, chiar şi această decizie ar urma să aibă efect doar pe termen scurt, pe termen lung investitorii urmând să o priveas-că neîncrezători, ne-a declarat analistul economic. În aceste condiţii, Aurelian Dochia consideră că devine tot mai evident că nu putem evita o nouă recesiune în Europa, iar capacitatea unor ţări să rămână în zona euro este tot mai discutabilă.

Laurian Lungu: Evoluţia leului depinde de creşterea economică din primul semestru

Laurian Lungu, managing partner "Macroanalitica", ne-a declarat că retrogradarea a fost aşteptată, în mare măsură, de către pieţele financiare. Domnia sa este de părere că evoluţia leului faţă de euro depinde de evoluţia economiei din prima jumătate a anului. "Dacă vom avea creştere economică, atunci poziţia macroeconomică a României este destul de bună", consideră Laurian Lungu, care a adăugat că trebuie să avem în vedere şi o creştere a puterii de cumpărare a populaţiei, pentru ca aceasta să simtă efectele unei eventuale creşteri.

Un alt element important constă în poziţionarea parametrilor fiscali în intervalul propus, ne-a declarat domnia sa. În privinţa protestelor, analistul este de părere că nu vor avea efect asupra percepţiei externe a ţării noastre, cu condiţia să nu se amplifice, în condiţiile în care ţări care nu au adoptat măsuri la fel de dure au avut parte de manifestări.

Florin Cîţu: "În România nu este mai bine, pentru că noi nu creştem, ci vin alţii spre noi"

Analistul economic Florin Cîţu este de părere că poziţionarea rating-ului ţării noastre în apropierea celui al unor state din zona euro nu are implicaţii pozitive pentru percepţia externă a economiei noastre.

"În România nu este mai bine, pentru că noi nu creştem, ci vin alţii spre noi", ne-a declarat domnia sa.

Florin Cîţu subliniază, de asemenea, rolul pe care creşterea economică îl joacă pentru întărirea leului, în absenţa sa o monedă neputând să se aprecieze pe termen lung. Analistul economic consideră că planurile de dezvoltare ale băncilor trebuie să ţină cont de costuri de finanţare mai ridicate, în condiţiile în care capitalul urmează să se reducă sau să se scumpească, costuri care pot să fie transmise clientului român.

Analistul financiar Dragoş Cabat crede că sectorul financiar urmează să fie afectat puternic de retrogradarea celor nouă state din zona euro, din cauză că resursele urmează să se scumpească. Domnia sa consideră, însă, că decizia "S&P" nu ar trebui să aibă vreun efect, deoarece reprezintă o retrogradare a aproape întregii zone euro. Dragoş Cabat este de părere că împrumuturile cu risc zero, cele catalogate drept "AAA", îşi vor schimba înţelesul, riscul minim urmând să devină cel clasificat "AA+".

Lucian Isar: Evenimentele externe nu afectează direct cursul leu/euro

Analistul Lucian Isar ne-a declarat că evenimentele externe, precum şi dinamica socială internă, nu afectează în mod direct evoluţia leului faţă de euro, deoarece cursul este unul manipulat. Domnia sa consideră că modificarea ratingurilor reprezintă un pas spre normalizarea situaţiei internaţionale, deoarece existau prea multe ţări având acelaşi rating, dar situaţii economice şi cos-turi de finanţare diferite. În privinţa costului de finanţare al ţării noastre, Lucian Isar este de părere că, în acest monent, acesta este influenţat mai puternic de lipsa perpectivelor de creştere economică, de mărimea sumei care necesită finanţare pe termen scurt, precum şi de dobânda ridicată practicată pentru finanţarea în moneda locală decât de contextul internaţional.

ING Bank: Paritatea euro/leu ar putea să treacă de 4,5 unităţi

Analiştii de la "ING Bank" sunt de părere că leul ar urma să se deprecieze, din cauza ponderii ridicate a datoriilor în valută în totalul datoriilor (63% din datoria privată, respectiv 55% din datoria publică), a revenirii lente pe creştere a economiei şi a condiţiilor ridicate de stres ale băncilor străine având subsidiare în ţara noastră.

Deprecierea ar putea să fie, însă, limitată de intervenţia BNR, potrivit unui raport al băncii. Cu toate acestea, analiştii "ING Bank" consideră că raportul euro/leu ar putea să depăşeas-că valoarea de 4,5 în cazul în care condiţiile de stres din zona euro urmează să se intensifice.

Analiştii ING Bank estimează că anul acesta vom avea o creştere economică de 0,8% şi de 2,5% în 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb