DEŞI S-A PUS PROBLEMA CA DEŢINĂTORII DE OBLIGAŢIUNI SĂ SUPORTE PIERDERI, Saxo Bank: "Contribuabilii europeni sunt cei care plătesc salvarea băncilor italiene, din nou"

A.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 iunie 2017

Saxo Bank: "Contribuabilii europeni sunt cei care plătesc salvarea băncilor italiene, din nou"

Michael Boye: "Salvarea unei bănci din Italia cimentează pericolul moral financiar"

Italia a permis Băncii Intesa Sanpaolo să cumpere Banco Popolare di Vicenza şi activele Veneto Banca

Planul de salvare al Italiei i-a protejat de pierderi pe deţinătorii de obligaţiuni

Deşi implicarea profundă a guvernului după criză a fost, fără îndoială, motivul pentru care sistemul financiar s-a menţinut la suprafaţă, acesta a fost şi motivul unei critici intense din mai multe părţi, notează Michael Boye, Fixed Income trader, Saxo Bank, într-o analiză, după ce Italia a permis Băncii Intesa Sanpaolo să cumpere băncile cu probleme Banco Popolare di Vicenza şi activele Veneto Banca.

"De mai mulţi ani, scopul a fost acela de a menţine încrederea publicului general în sistemul financiar, cât şi în rândul investitorilor şi de a evita panici bancare devastatoare, iar pentru aceasta guvernele (sau băncile centrale) au fost nevoite să intervină şi să salveze instituţiile financiare falimentare", explică analistul citat.

Acesta aminteşte: "Au trecut aproape nouă ani de la izbucnirea Marii Crize Financiare ce a schimbat cu totul lumea financiară, aşa cum o cunoşteam. Bear Stearns şi Lehman Brothers au fost printre primele şi cele mai cunoscute victime ale crizei, însă efectele sale se răspândesc în cercuri din ce în ce mai mari, iar băncile falimentează chiar şi în zilele noastre.

Doar săptămâna aceasta, alte două bănci au fost obligate să se «predea», iar guvernul italian a permis celei de-a doua bănci ca mărime, Intesa Sanpaolo, să cumpere activele băncilor regionale şi cu mari probleme Banco Popolare di Vicenza şi Veneto Banca. În schimb, guvernul a promis să susţină oferta Intesa Sanpaolo cu până la 5,2 miliarde euro pentru a evita un conflict cu cerinţa proporţiei de capital, cumpărătorul având, în plus, permisiunea de a lăsa activele «rele» în falimente.

Tranzacţia a fost posibilă doar după aprobarea Comisiei Europene, de care era nevoie pentru a evita o regulă UE post-criză care interzicea guvernelor să salveze bănci naţionale cu fonduri publice. Ironic, acele reguli au fost adoptate de autorităţile de reglementare ca reacţie la aceeaşi criză care a generat falimentul".

După criză, tot mai multe voci ale participanţilor la piaţă au susţinut că nu doar acţionarii, ci şi deţinătorii de obligaţiuni (şi poate chiar şi deponenţii) trebuie să suporte pierderi atunci când o bancă este invalidată, arată Michael Boye, adăugând: "Conform argumentului lor, acest lucru este necesar pentru a menţine disciplina pieţei pe termen lung şi pentru a interzice accesul băncilor «rele» la fonduri ieftine urmând ipoteza că asemenea bănci ar fi în mod implicit garantate de stat - un fenomen denumit în mod obişnuit drept «risc moral».

Mai mult, implicarea guvernului după criza financiară i-a pus brusc pe contribuabili în situaţia de a suferi potenţiale (şi în unele cazuri reale) pierderi de miliarde - lucru care nu a funcţionat prea bine cu electoratul".

Această dezbatere este reaprinsă după planul de salvare al băncii italiene care îi protejează pe toţi deţinătorii de obligaţiuni senioare, cât şi pe cei de obligaţiuni subordonate de pierderi, în timp ce împrumuturile sunt transferate, alături de toate activele performante, către salvatorul pe cal alb, Intesa Sanpaolo, consideră Saxo Bank: "Obligaţiunile senioare ale celor două bănci au avut un salt imediat după publicarea veştii, cu aproape 15 puncte, pentru a reflecta riscul redus de contrapartidă al noului proprietar. Pe de altă parte, obligaţiunile subordonate, cele care nu au fost transferate, ci au fost părăsite, au fost şterse şi se tranzacţionează pe câţiva bani cel mult.

Aceasta este pentru a treia oară în acest an când o bancă europeană a fost invalidată fără a impune pierderi asupra deţinătorilor de obligaţiuni senioare, în urma preluării recente de către Banco Santander a Banco Popular Espanol şi salvarea, în Italia, a Banca Monte dei Paschi di Siena.

După câte se pare, Comisia Europeană, cu obiectivele sale ambiţioase de participare la pierderea investitorilor şi protejarea contribuabililor, nu a putut să împiedice acest lucru, căci politica şi interesele pe termen scurt par să fi influenţat luarea deciziilor. În final, contribuabilii sunt răspunzători de salvarea băncilor, în timp ce investitorii care şi-au pus banii la risc pentru a câştiga o primă de randament nu suferă nicio pierdere".

Într-adevăr, investitorii trebuie să se întrebe din nou dacă intenţiile bune din reglementarea post-criză vor face faţă vreodată testului timpului, a concluzionat analistul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. dar oare nu este hazard moral sa consideri deponentii investitori si sa le confisti depunerile ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb