Despre populism

CRISTIAN PÎRVULESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 20 martie 2017

CRISTIAN PÎRVULESCU

După clasarea pe locul al doilea a Partidului pentru liberate (Partij voor de Vrijheid - PVV) la alegerile parlamentare din 15 martie din Olanda, presa din toată lumea a titrat cu litere de-o şchioapă: "Europa răsuflă uşurată, populiştii au fost învinşi". S-ar părea că, parafrazând o celebră formulă a lui Karl Marx, o stafie bântuie Europa: stafia populismului. Sigur, uneori formula "populişti" este înlocuită cu cea de "extremişti", sau, pentru cei mai scrupuloşi, cu "extremişti de dreapta". Dar deja s-a creat astfel o corelaţie semantică între "populism" şi "extremism". Pentru a înţelege mai bine contextul, întotdeauna important, ar fi necesară analiza ambiguului conceptului de populism. Şi pentru ca lucrurile să fie şi mai confuze, chiar Mark Rutte, primul ministru olandez al cărui partid s-a clasat pe primul loc în alegeri, vorbea despre înfrângerea unei forme greşite de populism (a defeat for "the wrong kind of populism"). Pornind de la acest enunţ aparent paradoxal, Politico analiza a doua zi despre forma bună de populism a lui Mark Rutte (a se vedea articolul "Mark Rutte's right kind of populism" al lui Naomi O'Leary din 16 martie). Există deci forme bune şi forme rele de populism? Mark Rutte, dar şi un alt politician olandez celebru, Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei europene, par să creadă că da!

Dar, întorcându-ne la alegerile legislative din Olanda, cum ar putea reprezenta un partid care obţine 13% din voturi şi 20 de parlamentari din 150, un pericol, când 87% din alegătorii olandezi îl dezavuează? De unde această temere? Acelaşi partid obţinuse deja 15,5% din voturi la alegerile din iunie 2010 (24 de parlamentari din cei 150 câţi sunt aleşi în Camera deputaţilor) şi 10% la cele anticipate din septembrie 2012. Dar valul extremist începuse în Olanda mai devreme, din anii 2000 cu succesul Listei Pim Fortuyn în 2002 când extremismul realiza 17% din voturi şi 26 de parlamentari. Însă, chiar dacă scorul PVV ar fi fost superior celui obţinut de Lista Pim Fortuyn, tot ar fi fost vorba de o minoritate! Sigur, ar fi fost problema simbolicului loc întâi în alegeri, dar aceasta nu schimba situaţia democraţiei olandeze.

Deci există un populism bun şi altul rău în Olanda? În fond, Geert Wilders, liderul PVV, este un fost coleg de partid al lui Mark Rutte. În 2002-2003 a fost chiar purtător de cuvânt al Partidului Poporului pentru Libertate şi Democraţie (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie - VVD), condus astăzi de Mark Rutte, făcându-se cunoscut prin declaraţiile sale islamofobe. Populismul rău a fost tolerat de "partidele bune". În contextul generat de extremismul radical şi islamofob promovat de Pim Fortuyn, deja linia roşie care despărţea, după al doilea război mondial, discursul conservator de cel fascizant nu mai era respectată. Şi nu mai este respectată nici astăzi. Dar, revenind la context, este aceeaşi perioadă în care Jean-Marie Le Pen ajungea în turul al doilea la alegerile prezidenţiale din 2002 din Franţa. Nu trebuie însă uitat că primul lider de extremă dreapta care a ajuns într-o rundă finală într-o competiţie electorală a fost Corneliu Vadim Tudor care s-a calificat pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în 2000.

Într-un articol publicat în Washington Post pe 16 decembrie 2016, Jeffrey Isaac, cunoscut publicului român pentru cartea sa "Democraţia în vremurile întunecate", constata că lucrările clasice ale Hannah-ei Arendt privind originile totalitarismului pot "ilumina" situaţia din America de astăzi. Ca, de altfel, şi pe cea din Europa sau din România. Nu întâmplător cărţile Hannah-ei Arendt cunosc astăzi un imens succes de librărie! Ele explică cum au putut totalitarismele să răstoarne democraţiile liberale dinte cele două războaie mondiale. Iar situaţia este, păstrând proporţiile, asemănătoare. Iar formule neclare precum "populism" nu fac decât să confuzeze şi mai mult un electorat afectat de crizele suprapuse şi care se teme de consecinţele globalizării. De acest climat de frică profită "populiştii", buni sau răi! Dar se mai poate face politică astăzi altfel decât "populist"?

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Totusi articolul este de citit pentru ca nespunand nimica atrage totusi atentia. Populismul nu esta atunci cand cresti pensiile. De ce ar fi nu se intelege. Eu ca fost subifiter am pensie de 60 de milioane. Am muncit si acuma mor de foame oarecum in unele zile. Am protestat si eu cu sindicatele de la politie desi eu nu am facut parte din politie. Altele erau timpurile si pensia ar trebui majortata.

    1. Articolul lui Parvulescu este prost, dar comentariul acestui Cristi este si mai prost.

      Mesajul 1 nu apartine cititorului Cristi C ci tacanitului psihopat care a scris si 1.1

    Muriti de foame cu 6000 de lei.?

    Hai sa fim seriosi! 

    Poate nu va ajung s a luati fructe d e mare in fiecare zi la restaurant. Sau platiti si ratele copiilor la vile la munte. 

    Altii traiesc 2 bugetari cu 2 copii cu sub 3600 lei/luna, si nu s eplang ca mor d efoame. 

    1. Totusi cine si cum sa imi ajunga 60 de milioane. Am lucrat la interne si trebuia mai mult. Am mbbevoie de medicamente sunt batran. Comentatorul este penibil.

      si ce ziceati ca ati facut la interne? La cat s-a furat in tara asta, cred ca pazeati hotii , sa nu fie deranjati.

      Am lucrat la altceva. Nu totul se poate spune acum si cei de acum tot nu a-ti intelege. Se asigura paza unor obiective strategice. Daca era interes din partea strainilor sau altceva. Totul era notat. Trebuia pregatire pentru asta nu ca acuma.

      Mesajele 2.1 si 2.3 nu apartin cititorului Cristi C.

      Mesajul 2.4 apartine postacului care incearca sa il bruieze pe adevaratul Cristi C

      Mesajul 2.5 este o minciună deoarece afirmă că 2.4 ar fi un furt de identitate. Cum autorul mesajului 2.4 nu și-a asumat nicio identitate, afirmația din titlul 2.5 este o minciună spusă cu rea intenție. Rea intenție pe care patronul Make a spus că o va pedepsi prin interzicerea adresei IP a postacului.

      Mesajele 2.1, 2.3 și 2.5 aparțin aceluiași postac țăcănit care semnează și 1 și 1.1. Nu este nici Cristi C și nici Toto Cutugno. Ambele personalități au marcat audiența prin performanțe remarcabile, unul pe scena muzicală, altul pe scena forumului Bursa. Dar postacul țăcănit, impresionat de ambii și care semnează în fals comentariile ca aparținând celor doi, nu a reușit nimic în viața lui patetică de troll care când se ascunde în spatele anonimității pentru a emite insulte, când fură semnătura altora pentru a îi denigra. 

      Mesajul 2.6 nu aparține cititorului anonim.

    Guvernul Grindeanu este de un populism penibil!Au cam terminat gologani, si promisiunile sunt enorme!Alte mincuni, alte vorbe goale??/

    Populismul/extermismul este doar rodul politicilor falimentare implementate de „democrații” consacrați, mainstream, atât de la stânga, cât și de la dreapta.

    Se aruncă tot blamul pe acești populiști și pe publicul care îi votează. Politicienii care au condus țările democratice până acum nu au oare nicio responsabilitate în pregătirea terenului pentru apariția populiștilor? 

    A milita pentru a primi sau a nu primi emigranti, pentru a intra sau iesi din UE, a fi impotriva sau contra avortului, a fi pentru sau contra casatoriilor intre persoane de acelasi sex etc, este populism?

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb