Despre supravieţuirea coaliţiilor de guvernare

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 19 aprilie 2021

Cristian Pîrvulescu

România - în măsura în care nu va aluneca spre autoritarismul de tip central-european-orbanist cu efuziuni putiniste sau erdoganiste - este condamnată la guvernarea de coaliţie. Iar actuala coaliţie de guvernare este exemplificarea acestei stări de lucruri. De aceea, criza coaliţiei nu este o furtună într-un pahar cu apă, nici vreo reacţie excesivă şi abuzivă a unor parteneri în urma unei demiteri, ci un moment inevitabil în negocierea poziţiilor în raport cu guvernarea. Pentru că acest lucru nu s-a realizat în decembrie 2020, când îndepărtarea lui Ludovic Orban de la conducerea guvernului a ascuns problemele reale ale acordului de coaliţie. Aşa că, acum, după demiterea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, obsesiva reluare a leit-motivului premierului liberal care conduce un guvern de coaliţie liberal şi aplică politici liberale în luările de poziţie ale prim-ministrului Florin Cîţu exprimă tocmai această lipsă. Iar prim ministrul pare să speculeze această situaţie în încercarea de a pune un partener incomod "la locul său" pentru a-şi consolida poziţia atât în interiorul guvernului, cât şi în interiorul PNL.

Departe de a fi un eşec, coaliţiile se află în centrul guvernării democratice şi prin aceasta pot reduce riscurile partitocraţiei, fiind o formă de punere în practică a principiului separaţiei puterilor. Separarea între parteneri de guvernare ale căror poziţii de negociere sunt egale se adaugă, deci, şi întăreşte separaţia între cele trei puteri recunoscute de Montesquieu. De aceea, guvernarea de coaliţie şi existenţa unei societăţi civile robuste - cele două fiind, de altfel, corelate - susţin democraţia şi-i asigură funcţionarea şi eficienţa. Altfel, cu un guvern monocolor sau cu o coaliţie contrafăcută, vechile comportamente adânc înrădăcinate în trecutul totalitar apropiat vor renaşte în forma unei post-democraţii.

Pericolul nu este unul teoretic, căci deja guvernările cvasi-succesive ale lui Ion Iliescu, Adrian Năstase, Traian Băsescu sau Liviu Dragnea (puţin cotează rolul lor instituţional - preşedinte, prim-ministru sau preşedinte de Cameră, - ci doar puterea reală exercitată discreţionar) au dovedit că democraţia este doar un fundal formal fără vreo influenţă reală asupra comportamentului politic al liderilor, dar şi al cetăţenilor. Refugiul în mrejele aşa ziselor teorii ale conspiraţiei este, într-o oarecare măsură, răspunsul contextual la această denaturare a democraţiei româneşti.

Reînsufleţirea culturii autoritare - observabilă nu doar în renaşterea legionarismului prin intermediul naţional comunismului în forma AUR, ci şi în conduitele politice manifeste şi acceptate - este cel mai important indicator al continuităţii totalitare. Moştenire a totalitarismului şi a vechiului cult al personalităţii (de la Carol al II-lea sau Corneliu Zelea Codreanu la Antonescu şi apoi până la Dej şi Ceauşescu), dublată de rolul excesiv al serviciilor secrete (de la Securitate la succesorii săi), această cultură s-a infuzat printr-un fals apolitism - în fond profund antipolitic - în mentalitatea colectivă. Politica a fost expulzată din comunitate, iar spaţiul politic a fost copleşit de probleme private, fie ele sociale sau economice.

De altfel, aşa apare mai clar cel mai mare eşec al democratizării româneşti, recunoaşterea şi construcţia unui spaţiu al egalităţii între cetăţeni. De la obsesia băsesciană a sistemului electoral majoritar, numit uninominal pentru a sublinia rolul personalităţii în raport cu restul comunităţii politice, până la expedierea partenerilor de guvernare în poziţia de simple anexe ale guvernării, nu este o distanţă atât de mare.

Probabil de data aceasta nu este vorba atât rea voinţă, cât de neînţelegerea politicii în general, şi a politicii de coaliţie în special. Iar acest lucru este rezultatul prejudecăţilor care ţin loc de gândire critică. Ori, politica este anulată când devine locul de manifestare al prejudecăţilor. Iar locul său va fi luat de cele mai primitive umori.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Importanța coalițiilor se justifica atunci când funcționează corect mecanismul parlamentar (nu e cazul in momentul de față).

    Când însă se guverneaza mai mult prin OUG și Ordine de ministru, pe principii de forță, adică în stil totalitar, coalițiile sunt egale cu zero. 

    Fără sprijin ferm, european, progresiștii, ONGistii României sunt clar pe făraș.  

    Voiculescu are susținerea poporului numai în mintea sa bolnavă, coruptă de putere. Omul asta trăiește aceeași iluzie ca și Ceaușescu la Târgoviște, când acesta credea că mase mari de muncitori vor lua cu asalt cazarma să-l salveze.

    Faptul că coaliția va fi folosita ca anexă de guvernare totalitară e indicat de tăcerea lui Iohannis. Până și penibilul de Barna a început să înțeleagă că, fara sprijinul Vestului, vor ajunge a 5-a roata de la căruță. Poporul îi privește deja ca pe niste fasciști.. 

    1. De unde stii tu cum priveste poporul? De la bufetul din sat? Vine poporul in sat la tine?

      Poporul este vocea străzii, iar vocea străzii a spus un NU hotărât fascismului și neomarxismului planetar, plus desființarea purtării marstii ca simbol al totalitarismului planetar, noua "secera și ciocanul'.

      Oamenii se nasc liberi și așa trebuie sa rămână, nu există guvern pe lumea asta care să le poată limita sau restrânge libertățile. 

      Asa vorbiti voi la bufetul forestier? Comentati legea de muraturi? Ai vazut ce freza are Kim Jong-un? El exista? Dar ta-su? Nu, "nu există guvern pe lumea asta care să le poată limita sau restrânge libertățile". Bravo! Da' gramada mai esti facut!

      Canta-ne Marsilieza, mai bea o tuica si du-te de te culca. Scoala-te la asfintit!

      Daca USR este a cincea roata la caruta, sa inteleg ca cele patru roti sunt PSD, PNL (sau invers, e totuna ca sunt acelasi lucru), AUR si... AUR? Fascistii sunt cei care azi ies in strada si tipa isterizati impotriva bunului simt, impotriva doctorilor, a celor ale caror nume suna "strain" trimitandu-i peste granite, dupa cum partidele care se cred buricul pamantului cer sa guverneze singure (vezi propunerile PSD care a castigat alegerile cu 30% dintr-un sfert de electorat, sau aroganta nemasurata a PNL care are, eventual, nevoie de tsucalari, "anexe". cum le denumea dl Parvulescu).

      Sa dai vina pe un ministru ca au murit oameni de COVID-19, ca a luat foc un salon, ca a luat foc alt salon din alt spital si sa ceri demisia sa si a doctorilor, dupa ce un ministru liberal facea curse contra cronometru dar uita de reforme, e totusi ceva, nu? Nu, nu e fascism. E cretinism. 

      Pai prietene... dupa logica ta, nu e vinovat nimeni de nimic, in tara asta.. taticu...

      Pai asa vreau si eu sa fiu Ministru al Sanatatii sa umflu lunar 200 de milioane sau car drku ia un ministru si sa-mi deleg responsabilitatile fara sa dau socotela de nimic. E jobul secolului.. sa umfli bani, fara sa dai socotela, eventual sa te pufneasca rasul cand trebuie sa explici prostilor cum se calculeaza cifrele care stau la baza masurilor fascist-hitleriste de restrangere a drepturilor si libertatilor umane.  

    Domnule "analist",

    multe vorbe , citate si consideratii pentru ceva evident, vizibil si traditional: 

    "lupta pentru os"... 

    in rest sa nu tragem concluzii pripite despre mediul autohton pentru ca si aici este 

    acceasi coruptie, ratare si manipulare ca PESTE TOT IN LUME,

    doar ca aici e proasta si tupeista... 

    Citesc articolele tovarăşului Pîrvulescu pentru amuzament ştiind faptul că dânsul e ventrilocul domnului Soroş.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb