Membrii Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice au analizat, în cadrul unei dezbateri, situaţia privind siguranţa alimentară şi a măsurilor luate pentru respectarea legislaţiei în domeniul importului de produse alimentare, potrivit unui comunicat de presă.
Discuţiile au avut loc cu participarea invitaţilor din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), ai Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi ai Direcţiei Generale a Vămilor din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.
Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a decis să organizeze dezbaterea întrucât mass-media a acordat o atenţie deosebită scadalului "cărnii alterate" şi cercetării unor agenţi economici care desfăşurau activităţi în domeniul comercializării cărnii.
În prezenţa invitaţilor din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ai Ministerului Finanţelor Publice, ANSVSA şi ANPC, s-au purtat discuţii referitoare la siguranţa alimentară a consumatorilor şi evaziunea fiscală în domeniul comercializării produselor din carne.
Potrivit reprezentanţilor ANSVSA prezenţi la dezbatere, a fost dispusă, în regim de urgenţă, efectuarea de controale de către structurile teritoriale în vederea stabilirii conformităţii produselor comercializate, acţiune ce a avut loc în colaborare cu DIICOT. În baza acestor controale, a fost reţinută o cantitate semnificativă de produse alimentare şi au fost aplicate sancţiuni în valoare de 41.000 RON. După obţinerea rezultatelor analizelor de laborator, 15 tone de produse de origine animală au fost declarate improprii pentru consumul uman, fiind reţinute de autorităţi pentru a fi neutralizate.
Preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, liberalul Nini Săpunaru, consideră că această primă întâlnire cu factorii responsabili de controalele efectuate recent în industria alimentară se impunea, având în vedere protejarea populaţiei.
Discuţiile vor continua şi săptămâna viitoare în prezenţa responsabililor din cadrul Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).