Dezinfecţia de la "Esplanada"

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 25 aprilie 2008

Dezinfecţia de la "Esplanada"

Actorii locali ai proiectului imobiliar sunt asociaţi direct cu premierul Tăriceanu, care, luni, a aprobat afacerea "Esplanada"

Competitori în campionatul de fotbal, Arpad Paszkany, Nicolae Badea şi Gabriel Popoviciu, artizanii celor mai mari proiecte imobiliare din ultimii zece ani, şi-au dat mâna în proiectul Esplanada.

Cei trei oameni de afaceri locali sunt partea românească a megaproiectului Esplanada, care reuneşte interesele unor mari companii din două continente şi patru ţări - SUA, Canada, Marea Britanie şi Ungaria

Guvernul şi Ministerul Dezvoltării susţin că terenul pe care se va amplasa proiectul este acum un "focar de infecţie"

În marile proiecte încap multe interese, iar divergenţele politice sunt netezite de cele financiare. Un astfel de proiect este afacerea "Esplanada", aprobată luni de Guvernul Tăriceanu, după ce a fost iniţiată de Cabinetul Năstase. Articulaţiile acestui proiect traversează două continente, patru ţări şi mai multe paradisuri fiscale, dar şi mulţi politicieni din diverse partide. Aici şi-au dat întâlnire marii jucători globali cu jucători locali de pe piaţa imobiliară. Reprezentanţii celor mai mari proiecte imobiliare din România- Băneasa Investment şi Polus Transilvania s-au unit acum în afacerea "Esplanada". Cu investiţii de miliarde de euro, proiectele amintite au un numitor comun- terenurile statului.

Cu investitorii globali în spate - Nathaniel Rothschild, fondul american de Investiţii AIG, puternica companie canadiană TrizacHahn, cu BERD şi cu Sandor Demjan, cel mai bogat om de afaceri din Ungaria- proiectele au beneficiat de ajutorul substanţial al autorităţilor române în ultimii zece ani.

Tot acum zece ani se puneau bazele grupului TriGranit, un parteneriat canadiano-americano-britanic-ungar, care, între timp, a devenit cel mai mare jucător imobiliar de pe piaţa est-europeană, dar şi partenerul Guvernului în afacerea Esplanada.

Afacerişti şi avocaţi, asociaţi direct cu premierul, fostul ambasador al României la Londra, fostul şef de Cabinet al premierului Năstase, prietenul primarului Videanu, precum şi unul din băieţii deştepţi de pe piaţa energiei se intersectează direct sau indirect cu afacerile grupului Trigranit în România.

Cei mai importanţi actori locali ai proiectuluii imobiliar "Esplanada"- investiţie de 1 miliard de euro în inima Capitalei- sunt asociaţi direct cu şeful Guvernului, Călin Popescu Tăriceanu, care a aprobat luni ordonanţa de urgenţă pentru demararea afacerii imobiliare.

Nicolae Badea, Gabriel Popoviciu, Arpad Paszkany, britanicul Michael Peter Lloyd, precum şi partenerii casei "Popovici şi Asociaţii", sunt reprezentanţii, administratorii sau asociaţii afacerilor TriGranit din România, iar, de cealaltă parte, figurează toţi ca asociaţi în aceeaşi firmă- "Clubul Vinului" SRL- alături de premierul Călin Popescu Tăriceanu şi alţi prieteni ai săi, dar şi de omul de afaceri Dinu Patriciu şi de bancherul Dan Pascariu.

Deşi beneficiază de investiţii enorme, investitorii internaţionali ai proiectului Esplanada au ales să intre într-un parteneriat public- privat cu statul român, iar nu să cumpere direct terenul pentru a-şi dezvolta afacerea. Ceea ce a condus şi la implicarea Primăriei Capitalei, care de mai mulţi ani, încearcă să rezolve problemele juridice ale terenului de 10 hectare din zona Unirii pentru ca să-l aducă apoi în proiectul "Esplanada".

O parte din valorosul teren (în zonă, preţul unui metru pătrat este estimat la 3500 de euro) a fost revendicată de foştii proprietari. Primarul Adriean Videanu, preşedinte executiv al PD-L, a dat asigurări că va grăbi retrocedarea proprietăţilor ca ulterior ele să fie declarate de utilitate publică şi să poată fi, în final, expropriate.

Unul dintre cei mai buni prieteni ai primarului Capitalei este afaceristul Sorin Creţeanu, asociat cu firma Comaliment (controlată de Gabriel Popoviciu şi de Nicolae Badea) în compania "Dorobanţi 239 Imobiliare" SRL.

De numele lui Sorin Creţeanu se leagă afacerea hotelului de pe Calea Victoriei, pe terenul Poştei Române, afacere aprobată de Guvernul Tăriceanu şi soldată cu faimosul dosar penal de la DNA, care a condus la demisia fostului ministru al Justiţiei, liberalul Tudor Chiuariu.

Arpad Paszkany- omul prin care TriGranit a intrat acum zece ani în România, în afacerea Polus Transilvania, iar acum trei ani în proiectul "Esplanada"- este un apropiat al primarului Clujului, Emil Boc, preşedintele PD-L. De altfel, viceprimarul Clujului, Adrian Popa ( proaspăt membtu PD-L, după ce mulţi ani a fost la liberali) a fost chiar adminstrator la firma Ecomax Cluj, controlată de Arpad Paszkany şi grupul TriGranit. Din legătura sa apropiată cu primaria Clujului, presa a speculat că Paszkany ar fi protejatul preşedintelui Băsescu, după ce acesta i-a invocat un memoriu la unul din bilanţurile DNA

Ce presupune parteneriatul?

Parteneriatul Public-Privat (PPP) a fost legiferat print-o ordonanţă de Guvernul Năstase în 2002. Doi ani mai târziu, în 2004, acelaşi Guvern lansa proiectul "Esplanada" ca PPP. După rezolvarea problemelor juridice ale terenului de 10 hectare, acestea vor trece gratuit în administrarea companiei de proiect- TriGranit Development România,timp de 49 de ani, perioadă în care nu se vor percepe taxe şi impozite pe terenul respectiv. La sfârşitul perioadei de 49 de ani, compania de proiect va transfera, cu titlu gratuit, întregul proiect în proprietatea statului.

Iniţial, în 2004, proiectul Esplanada a fost estimat la 350 de milioane de euro, dar între timp valoarea sa a crescut la aproape 1 miliard de euro, bani care vor fi investiţi de grupul TriGranit şi vor fi recuperaţi din exploatarea proiectului timp de 49 de ani.

Dacă s-ar fi păstrat investiţia din 2004, adică la valoarea de 350 de milioane de euro, investitorii privaţi ar fi pus în proiect tot atât cât valora terenul, căci la această sumă este estimată astăzi valoarea suprafeţei de 10 hectarea din zona Unirii.

Doar că grupul TriGranit nu va investi niciun leu în cumpărarea vreunui metru de teren pentru că acesta va fi pus la dispoziţie gratis de autorităţile române. Şi în celelalte două mari proiecte în care sunt prezente interesele aceloraşi actori- Băneasa Investment şi Polus Transilvania, investitorii nu au cumpărat zecile şi sutele de hectare, ci au intrat în asocieri controversate cu Universităţile de Ştiinţe Agricole din Cluj şi Bucureşti, cu aprobarea tacită a Guvernelor de la acel moment.

Rosetti nr 5. La această adresă care aparţine uneia dintre companiile controlate de Nicolae Badea, preşedintele de la "Dinamo", şi de cumnatul său, Gabriel Popoviciu, şi-au împărţit sediul atât Trigranit România, cât şi Băneasa Investment, cele mai importante afaceri imobiliare din România. De altfel, în TriGranit România au figurat ca asociaţi şi administratori Andrei Mihai Bejenaru şi Olimpia Neagu, prezenţi şi în consiliul de administraţie al companiei Băneasa Investment. Andrei Bejenaru şi Olimpia Neagu figurează ca administratori şi în alte afaceri ale cuplului Badea-Popoviciu, doi dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa noastră imobiliară, cu interese în companii ca ASD Mioriţa, Herăstrău SA, Comaliment SA, Ovidiu SA, Proiect SA, foste societăţi de stat, care aveau în patrimoniu sute de spaţii comerciale în Capitală.

În TriGranit România, Andrei Bejenaru şi Olimpia Neagu sunt colegi cu Michael Peter Lloyd, administrator şi el la Băneasa Investment, dar şi cu Arpad Paszkany, patronul echipei CFR Cluj şi partenerul firmei Trigranit în Polus Transilvania. Trigranit România şi-a schimbat denumirea între timp în Kiseleff Business Plaza SA.

Compania de proiect pentru Esplanada va fi Trigranit Development România SRL, înfiinţată în 2006, şi controlată de firma Trigranit Holding Limited Cipru. Aici administrator a figurat acelaşi Arpad Paszkany, dar şi fostul ambasador al României la Londra, Dan Ghibernea.

Compania Trigranit Holding din Cipru este reprezentată în România de avocatul Sorin Alăzăroaie, partener la casa de avocatură "Popovici şi Asociaţii".

Ernest Popovici, Florian Niţu şi Sorin Alăzăroaie, şefii casei de avocatură amintite, sunt iniţiatorii afacerii "Clubul Vinului", unde îi găsim asociaţi pe premierul Tăriceanu, Arpad Paszkany, Nicolae Badea, Gabriel Popoviciu şi Michael Peter Lloyd.

Energie la tot cartierul.

Energia electrică în megacartierul "Băneasa", dezvoltat de Băneasa Investment, va fi furnizată de compania "City Utilities" SRL, administrată de Sorin Teşu, fostul şef de cabinet al premierului Adrian Năstase, sub mandatul căruia a demarat proiectul "Esplanada". Sorin Teşu a plecat din Guvernul Năstase după izbucnirea scandalului mitei de "2,5 milioane de dolari din parcare", scandal care privea afacerile "duty-free". Unul dintre acţionarii "City Utilities" este Stelian Darie, partener al lui Silviu Lucian Boghiu în afacerea de energie electrică "Enol Group". Silviu Boghiu, fostul director al Electrica SA, sub guvernarea PSD, este asociat şi el în "Clubul Vinului", alături de actorii proiectului "Esplanada".

Înfiinţată la sfârşitul anului 2006, firma "City Utilities" a cumpărat, în august 2007, de la Băneasa Rezidenţial SRL, întreaga reţea electrică din cadrul ansamblului rezidenţial Băneasa.

Ansamblul Băneasa a fost conceput tot ca un parteneriat între o firmă privată şi o entitate de stat- Universitatea de Ştiinţe Agricole din Bucureşti, care a aportat 224 de hectare la constituirea societăţii Băneasa Investment SA, în schimbul la 49% din afacere. Terenul a fost evaluat, la nivelul anului 2000, la 10 milioane de dolari, în condiţiile în care astăzi terenul ar valora aproximativ 5 miliarde de euro. Proprietarii proiectului Băneasa au mai primit şi un favor de la Primăria Capitalei, în 2005, după ce au donat 20 de hectare Municipalităţii pentru ca aceasta să suporte racordarea la uilităţi a întregului cartier. În fapt, suprafeţele de teren donate erau cele pe unde urmau să treacă străzile cartierului.

Interesele oamenilor de afaceri Badea şi Popoviciu se intersectează cu cele al grupului Trigranit şi în controversata afacere a Bazei Sportive Tineretului din apropierea Parcului Herăstrău- despre care presa a scris că este un tun imobiliar estimat la peste 300 de milioane de euro.

"Un focar de infecţie" de 350 de milioane de euro

Ciudat comunicat a ales să ne livreze Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, marţi, ca să ne anunţe că a fost aprobat contractul pentru parteneriatul public-privat "Esplanda".

În loc să ne precizeze cine va investi banii- aproape 1 miliard de euro- în proiectul ce se va întinde pe 10 hectare în inima Capitalei, autorităţile noastre ne povestesc cum ne salvează acest proiect de la mizeria din zonă. Iată concluzia comunicatului oficial:"Amplasamentul poriectului cuprinde o suprafaţă apreciabilă în plin centrul Capitalei, cu un potenţial de valorificare imobiliară, nefolosită din anul 1990, devenită în timp sursă de poluare, insalubritate şi insecuritate. Proiectul are în vedere definitivarea construcţiilor existente pe amplasament, abandonate la stadiul de fundaţii după anul 1990. Din punct de vedere al protecţiei mediului, prin realizarea noului obiectiv se elimină, pe o supraţă de peste 107.140 ha (n.r.- de fapt sunt metri pătraţi, căci altfel ar ieşi de cinci ori suprafaţa Bucureştiului), focarul de infecţie existent în acest moment".

Ce uită să spună Guvernul şi Ministerul Dezvoltării este că acel focar de infecţie valorează la acest moment circa 350 de milioane de euro, adică o treime din toată investiţia lui Rotschild, BERD, celui mai bogat om de afaceri ungar, Sandor Demjan, şi a i fond american AIG.

Ce nu ne spune Guvernul este de ce or fi ales aceşti jucători globali să investească 1 miliard de euro tocmai în locul în care autorităţile noastre spun că avem acum un "focar de infecţie"?

Ca să-l dezinfecteze doar?

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. cine ne dezinfecteaza de marile tunuri? nastase? tariceanu? basescu? patriciu?

    Din cate am vazut eu in ultimul MO in care se vorbea despre fratia vinului Costache nu mai face parte din gasca. Acum nu stiu sa va spun cand s-a retras Dinu.

    PENIBIL ARTICOL.... NU REZULTA NICIO LEGATURA INTRE TARICEANU, PATRICIU, BOC, ETC SI INVESTITORII MENTIONATI DE TOATE NATIILE....

    CE ROST AU AVUT ACUZATIILE LANSATE... SE VREA SAU NU ELIMINAREA INFECTIILOR DIN CENTRUL BUCURESTIULUI.... 

    cine a creat infectia din centru/? nu cumva tot astia care acum spun ca vor sa o curete dand-o gratis la mari smecheri, gen rotschild, gen demian si altii. dar Rotschid ala mic nu era cumva consultantul oligarhului rus Oleg dEripaska?;

    am citit ceva cu o Titan mar al lui Videanu. se pare ca pe acolo si-a luat spaga primarele pentru proiectul asta

    de 18 ani tot vad groapa aia acolo, si daca un grup de investitori fie ei mafioti , unguri sau "rechini imobiliari" daca vor sa investeasca peste 1 miliard si sa construiasca cel mai civilizat proiect imobiliar din istoria tari bucurestiul are de castigat. Astia care latra probabil il iubeau foarte mult pe ceausescu si nu vor ca edificile din zona create de el sa nu fie strivite de simboluri capitaliste.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb