DIICOT vrea sechestru pe conturile lui Gruia Stoica

A.C.
Anticorupţie #Transporturi / 13 mai 2014

Update 16:00 MT neagă că ar fi returnat garanţia lui Gruia Stoica

Urmare a informaţiilor apărute în presă în data de 12, respectiv 13 mai, care au avut ca temă "Scandal la Ministerul Transporturilor. Şova i-a dat înapoi lui Gruia garanţia de zece milioane de euro, în loc să o transfere la DIICOT", Ministerul Transporturilor comunică faptul că informaţia prezentată este greşită, deoarece Ministerul nu i-a returnat niciodată garanţia lui Gruia Stoica.

Potrivit unui comunicat al MT remis astăzi redacţiei, a existat o cerere a DIICOT la data de 28.01.2014, pe timpul mandatului ministrului Ramona Mănescu, prin care se solicită să se comunice dacă sumele de bani reprezentând garanţia participării la licitaţia pentru privatizarea CFR Marfă au fost restituite lui Gruia Stoica, în ce cont şi la ce dată, solicitându-se totodată depunerea garanţiei într-un cont al trezoreriei la dispoziţia DIICOT, în cazul în care suma reprezentând garanţia există încă în conturile Ministerului Transporturilor.

"Din motive care ne sunt străine, în timpul mandatului ministrului Ramona Mănescu nu s-au întreprins măsuri concrete de soluţionare a cererii DIICOT", precizează documentul.

În momentul preluării mandatului de ministru al transporturilor de catre Dan Şova, la data de 5 martie, una din primele acţiuni întreprinse a fost aceea de a se răspunde cererii DIICOT.

În acest sens, a fost împuternicit secretarul de stat Buică Nicuşor Marian pentru a lua toate măsurile necesare în ceea ce priveşte solicitarea DIICOT, fiind mandatat să analizeze şi să soluţioneze cererea DIICOT.

Având în vedere că până la data de 5 martie, demersurile Ministerului Transporturilor nu se concretizaseră, ministrul transporturilor, Dan Şova, a convocat la data de 12.03.2014 o întâlnire cu reprezentanţii direcţiilor de specialitate din minister, precum şi cu membrii comisiei de privatizare, şedinţă în cadrul căreia direcţiile de specialitate şi-au prezentat punctele de vedere referitoare la scrisoarea de garanţie, trasându-se sarcini concrete.

În data de 19 martie secretarul de stat Buică Nicuşor Marian şi-a dat demisia fără a da vreo explicaţie.

Şi în data de 19 martie, şi în data de 20 martie, reprezentanţii Ministerului Transporturilor au purtat corespondenţa cu DIICOT Iaşi pe tema scrisorii de garanţie.

În data de 20 martie, Ministerul Transporturilor a transmis prin Exim Bank solicitarea de executare a scrisorii de garanţie, însoţită de adresa oficială către Raiffeisen Austria în ceea ce priveşte executarea garanţiei.

Executarea scrisorii nu se putea realiza decât prin Exim Bank, banca la care a fost depusă scrisoarea de garanţie de către GFR. Deşi Eximbank a întreprins toate demersurile legale, cu respectarea integrală a tuturor condiţiilor impuse, Raiffeisen Bank a refuzat executarea scrisorii de garanţie.

Ulterior acestui refuz, ca urmare a primirii infirmării de la Eximbank, ministrul Dan Şova a dispus Corpului de Control al ministrului transporturilor efectuarea cercetărilor în cadrul direcţiilor implicate. Controlul este în desfăşurare, iar în acest moment ne aflăm în curs de strangere a documentelor şi de formulare a unei plângeri penale in rem către Parchetul General - DIICOT pentru a se cerceta dacă există culpa din partea Ministerului Transporturilor sau dacă refuzul Raiffeisen Bank este nelegal, şi pentru a se proceda la eventuala tragere la răspundere a celor vinovaţi.

---

Update 14:40 GFR: "Restituirea scrisorii de garanţie, consecinţa firească a nefinalizării privatizării CFR Marfă"

Grupul Feroviar Român (GFR), controlat de Gruia Stoica, precizează că restituirea scrisorii de garanţie depuse în cadrul procesului de privatizare a CFR Marfă este "consecinţa firească a nefinalizării procedurii" şi "nu poate fi pusă în legătură cu niciun alt subiect".

Precizările sunt făcute după mediatizarea informaţiei potrivit căreia procurorii DIICOT Iaşi au pus sechestru asigurător pe mai multe bunuri mobile, imobile şi pe conturi ale lui Gruia Stoica, pentru a recupera prejudiciul suferit de stat în urma încercării de privatizare a CFR Marfă.

În acest context, compania controlată de Gruia Stoica subliniază, într-un comunicat de presă, că GFR "nu este urmărit în nicio cauză penală şi nu a fost instituit niciun sechestru pe conturile sau bunurile societăţii".

"Procedura de privatizare a obligat participanţii, inclusiv GFR, ca, în cadrul procesului de privatizare să depună, împreună cu oferta de preţ, şi o Scrisoare de garanţie bancară în scopul garantării îndeplinirii obligaţiilor ulterioare, cea mai importantă fiind semnarea contractului de vânzare‐cumpărare de acţiuni de către ofertantul declarat câştigător, şi depunerea într‐un cont escrow a sumei de 20,2 milioane euro. GFR s‐a conformat acestei obligaţii şi împreună cu oferta de preţ a constituit şi Scrisoarea de garanţie bancară emisă de o bancă străină. Această Scrisoare de garanţie bancară a fost emisă în temeiul prevederilor Codului Civil Român şi a reglementărilor bancare care prevăd în mod strict termenul de valabilitate, scopul pentru care se constituie garanţia, cât şi condiţiile pentru care poate fi executată o astfel de garanţie", se arată în comunicatul remis astăzi redacţiei.

În consecinţă, menţionează GFR, Scrisoarea de garanţie bancară depusă de GFR în procedura de privatizare a CFR Marfă nu putea fi executată într‐o altă cauză, alta decât privatizarea CFR Marfă.

"Finalizarea tranzacţiei nu a fost posibilă din cauza neîndeplinirii condiţiilor suspensive, din motive care nu au ţinut de culpa Cumpărătorului GFR, situaţie în care contractul de privatizare a încetat de drept, potrivit clauzelor din cuprinsul acestuia. Ca urmare, potrivit contractului de privatizare, contul escrow în valoare de 20,2 milioane euro, a fost desfiinţat şi scrisoarea de garanţie urma să fie restituită, iar părţile urmând să fie repuse în situaţia iniţială, de dinaintea privatizării. Restituirea scrisorii de garanţie este consecinţa firească a nefinalizării procedurii de privatiare a CFR Marfă şi nu poate fi pusă în legătură cu niciun alt subiect", mai precizează GFR.

Cu toate că procedura de privatizare a CFR Marfă nu a putut fi încheiată încă de la mijlocul lunii octombrie 2013, scrisoarea de garanţie bancară nu a fost restituită GFR de către Ministerul Transporturilor vreme de şase luni, în ciuda demersurilor pe care reprezentanţii societăţii le‐au făcut la Comisia de Privatizare a CFR Marfă, se mai menţionează în acelaşi comunicat.

---

Garanţia depusă de omul de afaceri Gruia Stoica, 10 milioane de euro, atunci când a încercat să cumpere CFR Marfă, ar fi trebuit virată către DIICOT, aşa cum se arată într-o solicitare a Direcţiei citată de jurnalistul Dan Turturică, în care se menţionează dispunerea aplicării unor măsuri asiguratorii pe bunurile lui Stoica.

Instituţia condusă de Dan Şova i-a înapoiat banii lui Gruia Stoica, scrie jurnalistul Dan Turturică, pe blogul său.

Potrivit acestuia, sub mandatul lui Şova, subalternii săi au găsit un tertip pentru a-i returna garanţia proprietarului Grup Feroviar Român, printr-un act semnat noaptea, în condiţiile în care angajaţi din minister îşi dăduseră avizul pentru a transfera banii către DIICOT.

Decizia oamenilor lui Şova este investigată atât de Corpul de Control al ministerului, cât şi de cel al premierului. Cel mai probabil, ministrul Dan Şova va trebui să dea explicaţii chiar dacă nu a semnat ordinul de returnare a garanţiei, scrie Dan Turturică.

DIICOT a refuzat să facă orice comentariu, dar nu a negat informaţia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb