Compania franceză Scor a suspendat, din toamna lui 2012, preluarea în reasigurare a portofoliilor RCA emise de asigurători români, directorul de daune al Generali, Mădălin Roşu, declarând că un motiv ar fi lipsa de predictibilitate în privinţa evoluţiei despăgubirilor în vătămări corporale şi deces.
"Printr-o scrisoare, Scor SE a anunţat în toamna anului 2012 că, pentru moment, nu va mai calcula cotaţii de primă de reasigurare pentru portofoliile de poliţe de răspundere civilă auto obligatorie (RCA) ale asigurătorilor români. Reasigurătorul nu şi-a motivat decizia, dar s-a arătat îngrijorat de evoluţia acestui segment de piaţă din ultima perioadă. În opinia mea, decizia lor poate fi explicată prin lipsa de predictibilitate în privinţa evoluţiei sumelor achitate ca despăgubiri în cazul vătămărilor corporale şi deces, acoperite de poliţele RCA, care au crescut foarte mult", a declarat directorul de daune al Generali România, Mădălin Roşu, prezent la un seminar de specialitate.
El a adăugat că o scrisoare a fost transmisă asigurătorilor locali care emit poliţe RCA şi Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
Reasigurarea reprezintă principalul instrument al unei societăţi de asigurare pentru transferul riscurilor asumate, omogenizarea riscurilor şi obţinerea stabilităţii financiare, în vederea protejării activităţii proprii şi implicit a clienţilor.
Potrivit datelor CSA, în anul 2012 au fost avizate 4.418 dosare de daună pentru vătămări corporale şi deces, în scădere cu 9% faţă de anul trecut. În schimb, valoarea despăgubirilor plătite pentru vătămări corporale şi deces a crescut cu 23%, la 328,36 milioane de lei.
Anul trecut, asigurătorii au subscris prime pe segmentul RCA în sumă de 2,13 miliarde de lei, cu 8,34% mai mult faţă de 2011. Pe de altă parte, valoarea despăgubirilor plătite a crescut cu 11%, la 1,79 miliarde de lei.
Dauna medie plătită pe segmentul RCA a crescut cu 13% anul trecut, la 6.019 lei.
Defalcat, despăgubirea medie pentru daune materiale a urcat cu 10%, la 4.875 lei, în timp ce pentru vătămări corporale a coborât cu 15%, la 57.931 lei.
Roşu a afirmat că unul dintre efectele deciziei Scor SE va fi creşterea cotaţiilor de primă de reasigurare pe care asigurătorii români le vor plăti altor reasigurători.
"Anunţul Scor SE, un reasigurător important, cu rating A, este un semnal de alarmă şi nu poate fi ignorat de ceilalţi reasigurători, care, în acest context, vor majora cotaţiile de primă de reasigurare. În timp, scumpirea reasigurării se va vedea în preţul RCA practicat de asigurătorii români, care va creşte", a spus Roşu. Domnia sa a adăugat că, pentru alte segmente de piaţă, Scor cocalculează în continuare cotaţii de primă de reasigurare pentru asigurătorii români.
Anul trecut, Scor a subscris prime de reasigurare de 9,5 miliarde de euro şi a raportat un profit net de 418 milioane de euro.