• Parlamentarii se plîng de puţinul spaţiu de la Palatul Parlamentului
După ce se vor întoarce din vacanţa parlamentară, senatorii şi deputaţii îşi vor începe activitatea în birouri noi, cu mobilier confortabil şi modern. Mihai Ungheanu, secretar al Senatului, a afirmat că în ziua de 5 septembrie, spaţiile destinate senatorilor şi deputaţilor, la recondiţionarea cărora se lucrează, vor fi amenajate pentru începerea unei noi perioade de lucru. Cu aproximativ două luni în urmă, cînd oficialii au intrat în concediu, au fost demarate lucrările de modernizare a unora din sălile unde activează parlamentarii. Astfel, se află în curs de finalizare sala în care se reuneşte Plenul Camerei. În vederea recondiţionării acesteia, au fost investite 6 milioane RON, pentru introducerea votului electronic (fiecare deputat va avea o cartelă cu cod personal şi un aparat, cu ajutorul cărora îşi va exprima votul; pe pereţii sălii vor fi amenajate monitoare care centralizează voturile), pentru schimbarea mochetei, a fotoliilor, a instalaţiilor de aer condiţionat şi a draperiilor. Antreprenorul care a cîştigat contractul de lucrări este firma "Instal Construcţii" SA.
Alte 80 milioane RON au fost cheltuite în vederea amenajării spaţiilor unde se vor muta cei aproape 600 de senatori. Din această sumă, Senatul a suportat cinci milioane RON, restul de bani reprezentînd investiţia Camerei Deputaţilor. Lucrările pentru recondiţionarea acestor săli au fost demarate cu 13 ani în urmă. Senatorii vor beneficia de un spaţiu de 40.000 metri pătraţi. Fiecărei persoane care lucrează la Senat îi revin, după afirmaţiile făcute de domnul Ungheanu, 25 de metri pătraţi, în timp ce un deputat va trebui să-şi desfăşoare activitatea într-un spaţiu de 18 metri pătraţi (1.800 de persoane din cadrul Camerei - dintre care aproape 1.000 reprezintă personalul administrativ şi tehnic - membrii celor patru Comisii Comune şi funcţionarii cabinetului ministrului pentru relaţia cu Parlamentul - lucrează pe o suprafaţă de 33.000 mp).
Majoritatea senatorilor şi deputaţilor se plîng de faptul că nu au spaţiu suficient pentru desfăşurarea activităţii. Astfel, urmează să fie amenajate birouri şi în spaţiile din jurul scării.
În ultimele două luni au mai fost realizate lucrări de refacere la alte cîteva săli de conferinţe şi de protocol, au fost amenajate grupuri sanitare, camere destinate grupurilor parlamentare (cele mai spaţioase, care au o capacitate de circa 50 de persoane, se întind pe 500 de metri pătraţi), şi au fost curăţite şi igienizate peste 40% din sălile Palatului Parlamentului.
Cele mai multe reparaţii se efectuează la etajul opt, unde, printre altele, se recompartimentează camerele, se înlocuieşte parchetul cu pardoseală flotantă la o înălţime de 30 de centimetri de la sol (spaţiu în care vor fi instalate sistemele aferente utilităţilor) şi se distribuie aceste spaţii funcţionarilor. Suma investiţiei realizată numai pentru acest nivel atinge 10 milioane RON, bani suportaţi tot din bugetul Camerei Deputaţilor. Proiectul după care se lucrează este cel iniţial, realizat de doamna Anca Petrescu. Sălile de la etajul opt urmează să fie finalizate la jumătatea lunii septembrie.
Subsolul rămîne, pentru moment în starea degradată în care se află. Acesta va fi reabilitat în momentul în care vor exista fonduri, a mai spus Mihai Ungheanu. În ceea ce priveşte piscina şi sala de forţă, de aceste bunuri se vor bucura scafandrii din cadrul Serviciului de Pază şi Protecţie (SPP). Secretarul General al Camerei a declarat că sala de forţă deja a fost dată acestui serviciu, în vederea amenajării de birouri şi spaţii pentru pregătirea fizică. În curînd, în piscina care încă nu este amenajată, scafandrii SPP se vor putea antrena.
Clădirea Palatului Parlamentului are o suprafaţă construită de circa 100.000 de metri pătraţi, dintre care doar aproximativ 40% reprezintă spaţiul util, restul spaţiului fiind destinat holurilor şi scărilor.