DIN CAUZĂ CĂ FACTURILE PENTRU PROIECTELE DIN FONDURI EUROPENE NU AU MAI FOST DECONTATE, Stroe Felix: "Companiile de apă riscă falimentul"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 18 octombrie 2012

"În România nu există o criză a apei, ţara noastră are suficiente rezerve, dar, în perspectiva următorilor zece ani, ne vom confrunta şi cu o astfel de criză, întrucât accesul la apa nepoluată va fi din ce în ce mai dificil", ne-a spus Stroe Felix.

"În România nu există o criză a apei, ţara noastră are suficiente rezerve, dar, în perspectiva următorilor zece ani, ne vom confrunta şi cu o astfel de criză, întrucât accesul la apa nepoluată va fi din ce în ce mai dificil", ne-a spus Stroe Felix.

Companiile de apă riscă să intre în faliment dacă, în continuare, Guvernul nu va deconta facturile pentru proiectele desfăşurate din fonduri europene, după cum ne-a spus Stroe Felix, preşedintele Patronatului Apei din România. Domnia sa ne-a precizat că, practic, autorităţile nu şi-au mai onorat plăţile către beneficiarii de astfel de proiecte de la începutul lunii octombrie.

Stroe Felix ne-a declarat: "Ne vom întâlni, la Sibiu, cu reprezentanţi de marcă ai Guvernului, res­ponsabili cu acest sector, pentru a discuta pe marginea problemelor cu fondurile europene. Este a treia încercare de găsire a unei soluţii, în ultimele trei luni. Autorităţile nu spun, oficial, că nu mai au bani pentru plăţi, dar, în discuţiile neoficiale, recunosc acest lucru. Dacă nu se va găsi o soluţie, vom ajunge până la faliment. Absolut toate companiile de apă s-au împrumutat la bănci, pentru a cofinanţa proiectele de mediu, iar acum, pentru că nu li s-au decontat facturile pentru lucrările aprobate şi efectuate, se află în situaţia de a nu-şi plăti constructorii şi riscă falimentul".

În opinia domniei sale, există o singură soluţie pentru remedierea situaţiei: "Guvernul trebuie să solicite unui grup de bănci comerciale de pe piaţa noastră crearea unui sindicat care să împrumute Executivul, pentru ca acesta din urmă să-şi poată onora plăţile către companiile de apă".

Preşedintele Patronatului Apei susţine, într-un comunicat, că, "pe fondul deficitului financiar bugetar şi al actualei suspendări de plăţi aplicate la nivelul Programului, şi, implicit, al sistării rambursărilor, beneficiarii se află în imposibilitatea de a mai susţine din punct de vedere financiar evoluţia proiectelor, cu riscuri exponenţiale după cum urmează: intrarea operatorilor regionali în incapacitate de plată; sus­pendarea de către antreprenori şi consultanţi a executării lucrărilor/prestării serviciilor contractate; rezilierea unilaterală de către aceştia a contractelor încheiate; blocajul la nivel naţional al absorb­ţiei fondurilor nerambursabile alocate; blocarea proiectelor dezvoltate în paralel de autorităţile publice locale; imposibilitatea de a mai finaliza investiţiile în conformitate cu prevederile Contractelor de Finanţare încheiate; aplicarea de către CE a procedurii de "infringement" la nivelul statului român, pentru neconformarea cu Directivele Comisiei Europene referitoare la îndeplinirea la termen a condiţionalităţilor de mediu".

Domnia sa subliniază că, "în esenţă, suspendarea rambursărilor către Beneficiari conduce la riscul blocării întregului sistem de derulare a programelor cu finanţare europeană, punând în pericol inclusiv accesarea etapei a doua a Fondurilor de Coeziune 2014-2020".

Pe lângă suspendarea plăţilor de la UE, modificarea prevederilor legale referitoare la sistemul de finanţare, în timpul derulării proiectelor contractate, reprezintă un motiv care stă la baza situaţiei din domeniul apei, potrivit patronatului.

Comunicatul citat precizează: "În condiţiile în care la momentul demarării proiectelor cota maximă legală de prefinanţare acordată a fost de 30% din valoarea eligibilă, pe parcursul derulării au intervenit o serie de modificări legislative (...) care au diminuat-o la 10%, în condiţiile în care beneficiarii au semnat contractele de realizare a proiectelor cu o sumă de prefinanţare de 30%".

Ca urmare a acestor modificări, unii operatori regionali se află în imposibilitatea de a mai susţine financiar derularea investiţiilor.

"Dacă instituţiile statului nu vor debloca această situaţie, operatorii regionali vor intra în incapacitate de plată, ceea ce poate duce la falimentul lor şi, implicit, la suspendarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare către toţi consumatorii deserviţi de aceşti operatori regionali", susţine preşedintele patronatului.

Mâine, membrii Patronatului Apei din România se întrunesc în şedinţă de Birou Permanent Lărgit la Păltiniş (Sibiu), pentru a discuta pe marginea problemelor apărute în derularea proiectelor de mediu finanţate din bani europeni.

Companiile de apă solicită Ministerului Mediului şi Pădurilor acordarea cotei de prefinanţare, în valoare de 15% din cuantumul total al fondurilor proiectelor.

Rambursarea banilor europeni de la UE pentru proiectele desfăşurate prin patru programe operaţionale (POS Transport, PO Regional, POS Creşterea Competitivităţii Economice şi POS Mediu) este întreruptă din luna iulie, plăţile pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) fiind sistate încă din luna februarie. Acesta din urmă se află într-o etapă de pre-suspendare, în urma depistării unor nereguli efectuate în cadrul procesului de accesare a banilor europeni.

Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban a declarat, zilele trecute, că autorităţile noastre se aşteaptă ca CE să reia rambursările în perioada următoare pentru "cel puţin unul" dintre cele patru programe cu plăţile întrerupte.

Leonard Orban a precizat că este important să fie transmise la Bruxells până la sfârşitul acestui an cererile de rambursare pentru a evita şi riscul de dezangajare, care a crescut în ultimele luni faţă de nivelul de 925 milioane de euro estimat în iulie, depăşind, în prezent, un miliard de euro, la care se vor adăuga alte "câteva sute de milioane" din corecţiile financiare preventive ce vor fi efectuate pe cele patru programe operaţionale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb