DIN CAUZA IEŞIRII PRODUCĂTORILOR STRĂINI DE PE ACEASTĂ PIAŢĂ Vânzările auto din Rusia au scăzut cu aproape 60% anul trecut

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional #Auto / 13 ianuarie 2023

Vânzările auto din Rusia au scăzut cu aproape 60% anul trecut

AEB: În Rusia au fost înmatriculate 687.370 de autoturisme noi în 2022, comparativ cu peste 1,6 milioane de unităţi în 2021

Vânzările de automobile noi în Rusia au înregistrat o scădere de 58,8% în 2022, ca urmare a sancţiunilor occidentale impuse Moscovei după invadarea Ucrainei, sancţiuni care au antrenat o plecare a constructorilor străini de automobile, a anunţat ieri grupul de lobby Association of European Businesses (AEB), transmite AFP.

Anul trecut, în Rusia au fost înmatriculate 687.370 de autoturisme noi, comparativ cu mai mult de 1,6 milioane de unităţi în 2021, a precizat AEB. Datele pentru luna decembrie 2022 arată că vânzările au scăzut cu 50,2% în ritm anual, notează Agerpres.

Sancţiunile internaţionale introduse după debutul ofensivei ruseşti în Ucraina au pus capăt investiţiilor majore făcute timp de două decenii de marii constructori auto mondiali în Rusia. Ţările occidentale au interzis în special exportul de componente auto spre Rusia, ceea ce a creat probleme importante pentru sectorul de logistică din ţară. Pe lângă interzicerea exportului de piese auto, în special europene, numeroşi constructori au oprit vânzările de automobile în Rusia, precum Audi, Honda, Jaguar sau Porsche. Alţi constructori au încetat să mai producă automobile în Rusia, cum este cazul Renault, BMW, Ford, Hyundai, Mercedes, Volkswagen sau Volvo.

La aceasta s-a adăugat şi o inflaţie de aproape 12% în 2022, care a redus puterea de cumpărare a consumatorilor ruşi, cu atât mai mult când vine vorba de produse importate cum sunt autoturismele.

"Sancţiunile şi presiunile fără precedent la care a fost supusă piaţa rusească din toate direcţiile nu puteau să nu afecteze industria auto", a apreciat preşedintele AEB, Alexey Kalitsev.

Association of European Businesses estimează că este posibil ca vânzările de automobile să înregistreze o creştere de 12% în 2023, până la 770.000 de vehicule. La rândul său, Alexey Kalitsev a spus că cinci până la şapte noi mărci de automobile ar putea apărea pe piaţa din Rusia în acest an, dar nu a oferit alte detalii. "Dacă va exista o combinaţie favorabilă de condiţii, este posibilă, de asemenea, o creştere de peste 12%, dar nimeni nu poate face niciun fel de prognoze în situaţia actuală", a spus Alexey Kalitsev.

Comparativ, în 2012, vânzările de autovehicule în Rusia au atins o cifră record de 2,935 milioane unităţi, an în care piaţa auto din Rusia a fost a doua ca mărime din Europa, după cea din Germania.

Amintim că, în noiembrie 2022, după o pauză de două decenii, Rusia a relansat producţia brandului auto Moskvich din era sovietică la o fabrică din apropiere de Moscova, la care a renunţat grupul francez Renault.

În mai anul trecut, Renault şi-a vândut participaţia majoritară deţinută la producătorul auto rus Avtovaz cu o rublă, având opţiunea să o răscumpere în termen de şase ani. Renault a vândut şi uzina din apropiere de Moscova, unde erau produse automobile Renault şi Nissan, tot pentru o rublă. Fabrica a fost redenumită Moscow Automobile Factory Moskvich.

Cu doar 600 de vehicule programate pentru producţie în 2022, relansarea nu va modifica perspectivele sumbre ale industriei auto din Rusia. Cel mai recent obiectiv, de a produce anual 100.000 de automobile Moskvich, din care unele vor fi electrice, este mult sub nivelul din industrie pentru o fabrică auto - între 200.000 - 300.000 de unităţi.

În toamna lui 2022, în Rusia încă erau înmatriculate 200.000 de maşini Moskvich, inclusiv 46.000 cu o vechime de peste 35 de ani, conform datelor agenţiei de analiză Autostat.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Acum se explica de ce putler a folosit o masina Mercedes ca sa viziteze podul "terch":-)...iarasi au "infrant" mujicii:-)

    Daca si dupa acest semn de bunastare, voi mai credeti ca oamenii de rand din Rusia sufera, si nu sunt toti oligarhi, incepand cu femeia de servici din gara, sunteti anti putin!

    Nu e problema, cumpara rusii masini ieftina chinezesti cu 25 000 euro (salariul pe 1 luna a unui profesor rus).

    :))) 

    1. Folosesc yuan sau ruble

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb