Cererea globală pentru nucile caju a crescut cu 53% după 2010 şi a depăşit producţia în cel puţin patru din ultimii şapte ani, iar în 2016 cea mai gravă secetă din ultimul secol în Vietnam, cel mai mare exportator, a dat naştere la îngrijorări că în acest an livrările vor fi şi mai mici pe această piaţă evaluată la 5,2 miliarde de dolari, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.
Lipsa precipitaţiilor în Vietnam a redus recoltele de principale produse agricole, inclusiv orez, piper negru şi cafea. Recolta de nuci de caju din acest an a scăzut cu 11%, iar preţurile pe piaţa internă au crescut cu o treime până la un maxim istoric, ceea ce înseamnă că vor fi probleme pentru cumpărătorii din SUA, de departe cel mai mare importator mondial de nuci caju.
"Nu am avut niciodată un an atât de prost", a declarat preşedintele Asociaţiei cultivatorilor de nuci caju din Vietnam, Nguyen Duc Thanh.
În consecinţă, preţul nucilor caju pe piaţa internă a crescut până la 52.000 dong (2,33 dolari) per kilogram, cel mai mare preţ înregistrat vreodată, de la 38.000 dong la începutul anului. Potrivit lui Nguyen Duc Thanh, preţurile vor rămâne la un nivel ridicat până la următoarea recoltă, de la începutul lui 2017.
Potrivit datelor publicate de Consiliul Internaţional al Nucilor şi Fructelor Uscate, în ultimii ani, popularitatea nucilor caju a depăşit-o pe cea a nucilor şi fisticului, fiind devansate doar de migdale pe piaţa de 30 de miliarde de dolari a nucilor. În 2014, consumul de nuci caju a atins un nivel record de 716.682 de tone, în creştere faţă de 469.241 tone în 2010.
Creşterea cererii pentru nucile caju, atât în China, dar şi în unele părţi ale Europei, a dus la o explozie de 70% a exporturilor în decurs de un deceniu, până la 503.713 tone în 2015. Un sfert din totalul exporturilor ajunge în SUA. India este responsabilă pentru o treime din consumul mondial şi este al doilea mare exportator. Coasta de Fildeş se situează pe locul al doilea la capitolul producţie, urmată de Vietnam, ţară care în 2014 a controlat 15% din producţia mondială, dar a fost responsabilă pentru 58% din exporturi.
Industria nucilor caju din Vietnam nu este complet dependentă de fermierii locali, în condiţiile în care aproximativ două treimi din ceea ce se procesează în Vietnam a fost cultivat în altă parte. Africa de Vest a fost responsabilă în 2015 pentru aproximativ 46% din producţia mondială de nuci caju, dar majoritatea acestor nuci sunt procesate în India, Vietnam sau Brazilia. În aceste condiţii, chiar şi cu o recoltă internă mică, exporturile Vietnamului ar putea creşte în acest an, până la 300.000 de tone, de la 286.000 de tone anul trecut, ca urmare a creşterii producţiei în Coasta de Fildeş. Preşedintele Asociaţiei cultivatorilor de nuci caju din Vietnam, Nguyen Duc Thanh, este de părere că în acest an Vietnamul ar putea importa aproximativ 800.000 de tone de nuci caju, dublu faţă de producţia locală.
În primele zece luni ale anului, nucile caju au fost responsabile pentru 2,33 miliarde de dolari din exporturile de 144 miliarde de dolari ale Vietnamului. Nguyen Duc Thanh estimează că exporturile pe întregul an ar putea ajunge la un nivel record de 2,7 miliarde de dolari, devansându-l pe cel de anul trecut, de 2,4 miliarde de dolari.