DIN CULISELE PRIVATIZĂRII: De teama creşterii tarifelor, "Electrica" vîndută mai ieftin

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 3 mai 2004

Privatizarea va creşte facturile la energie cu aproape 4% l "ENEL" a obţinut recuperarea investiţiilor în maxim zece ani l Condiţiile vor fi extinse şi la celelalte filiale "Electrica"

Compania italiană "ENEL" şi-a negociat, în cadrul procesului de privatizare a "Electrica Banat" şi "Electrica Dobrogea", ca în maxim zece ani să îşi recupereze investiţia în cele două societăţi româneşti, prin-tr-o rată anuală de profit de circa 10% pe an. Surse din Ministerul Economiei şi Comerţului susţin că "ENEL" a acceptat să preia o parte din datoriile celor două filiale "Electrica" şi că va obţine rata de profit amintită, imediat după semnarea contractului final de privatizare, din majora-rea tarifului de distribuţie şi din reducerea pierderilor pe reţea. Conform legilor în vigoare, majorarea tarifului de distribuţie şi rata de profit se aplică tututor filialelor "Electrica".

Ca să nu facă presiuni asupra tarifului, autorităţile române au ţinut ca investiţiile programate de "ENEL" (circa un miliard de euro), să fie mai mici, astfel încît recuperarea lor să nu afecteze populaţia.

Din acelaşi motiv, autorităţile române au lăsat şi din preţul de vînzare al acţiunilor (33% din capitalul celor două filiale "Electrica" va fi vîndut prin negociere directă, iar investitorul va dobîndi peste 51%, prin majorare de capital cu investiţiile efectuate). Guvernul pare să fi optat, astfel, pentru varianta care nu are impact direct asupra populaţiei, căci, indirect, populaţia va avea oricum de suferit, fiindcă vor fi încasaţi mai puţini bani la buget prin scăderea preţului de vînzare.

În tariful de distribuţie pe termen mediu şi lung, stabilit de ambele părţi, autoritatea de reglementare a energiei va recunoaşte toate cheltuielile "ENEL", inclusiv pierderile.

Sursele citate mai suţin că Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat o creştere cu 18% în tariful de distribuţie a energiei electrice, în următorii trei ani, ceea ce înseamnă o scumpire cu 3,6% a preţului curentului electric la consumatorul final. În perioada 2007 - 2012, tariful de distribuţie va fi majorat cu 12%, procent care va creşte preţul la consumatorul final cu circa 2,5%.

"Electrica Banat" şi "Electrica Dobrogea" servesc împreună 17% din populaţie. Tot în cursul acestui an vor fi finalizate procedurile de privatizare a "Electrica Oltenia" şi "Electrica Moldova". Cele două societăţi au un capital social cumulat de 8.517 miliarde de lei şi asigură distribuţia şi furnizarea energiei electrice pentru 2,7 milioane de consumatori.

"ENEL" este interesată şi de privatizarea a trei complexe energetice - Turceni, Rovinari şi Craiova - pentru care a depus scrisori de interes la sfîrşitul lunii ianuarie 2004. Compania italiană urmăreşte să încheie parteneriate cu "Hidroelectrica" pentru modernizarea unor hidrocentrale sau construirea unor noi complexe hidroenergetice. "ENEL" a depus o scrisoare de interes pentru "Distrigaz Sud" şi "Distrigaz Nord", lansate la privatizare în luna decembrie a anului trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb