DIN REZULTATUL ANULUI TRECUT BRD vrea să aloce un dividend cu randament de 7,6%

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 15 martie 2022

BRD vrea să aloce un dividend cu randament de 7,6%

Banca va mai distribui dividende aferente anilor 2019 şi 2020 la începutul lunii viitoare

Acţionarii BRD-Groupe Societe Generale (BRD) sunt convocaţi în data de 28 aprilie la adunarea de bilanţ, cu propunerea ca din profitul de anul trecut banca să aloce un dividend de 1,285 lei, echivalentul unui randament brut de 7,6% faţă de preţul acţiunii BRD de ieri, după cum reiese din raportul instituţiei de credit publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Suma totală pe care banca vrea să o acorde către acţionari este de 895 milioane de lei, conoform calculelor noastre, echivalentul a 70% din profitul de anul trecut al BRD, data plăţii urmând să fie 7 iunie, iar data plăţii amânate 29 noiembrie.

Banca va mai plăti, în data de 4 aprilie, un dividend de 2,4164 lei, distribuţie aferentă anilor 2019 şi 2020, conform aprobării acţionarilor din 24 februarie, echivalentul unei sume de 1,68 miliarde de lei.

Tot la adunarea de la finele lunii aprilie acţionarilor BRD li se va supune la vot reînnoirea mandatului de administrator al lui Francois Bloch pentru o perioadă de patru ani, începând cu data de 29 iunie 2022. Domnia sa este şi CEO al BRD-Groupe Societe Generale.

Pentru anul trecut, BRD a raportat un venit net bancar individual de 2,95 miliarde de lei, cu 1% peste cel din 2020, în timp ce profitul net preliminar s-a ridicat la 1,28 miliarde de lei, în creştere cu 34,4%, pentru aceeaşi perioadă de raportare.

La nivel de grup, BRD a raportat un profit de 1,32 miliarde de lei, mai mare cu 37% comparativ cu cel din 2020.

Francezii de la Societe Generale deţin 60,17% din BRD - Groupe Societe Generale, printre alţi acţionari ai instituţiei de credit găsindu-se SIF-uri, fonduri de pensii Plion II sau Dedeman.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. deloc de neglijat randamentul total de 22%.

    totusi, era util sa aflam si la ce valoare au fost estimate write-off-urile Rosbank 

    1. Nu e niciun write-off la Rosbank, filiala rusa a SG continua sa functioneze si nu e afectata de sanctiuni. Rosbank cu activele ei inseamna 2% din activele totale ale SG, iar expunerea directa a SG pe titluri de stat ruse si credite date direct e cam de 3 miliarde de euro.

      Nu e nicio legatura intre ce e in Rusia cu Rosbank si BRD din Romania. 

      Perfect de acord ca BRD nu are nicio treaba cu Rosbank. Insa daca "mamica" SocGen pierde prin nationalizare Rosbank sau are pierderi mari acolo, retailul inteligent de la noi va arunca in piata cu acituni BRD si o vor trage in jos masiv, ca se panicheaza .... ca intotdeauna aiurea

      multumesc pt raspuns

      da, in perspectiva nationalizarii puneam problema si faptul ca articolul mentiona majoritarii SG. M-am mai linistit oricum: 

      Banca franceză Societe Generale, care deține BRD în România, a anunțat că expunerea sa pe Rusia a fost de 18,6 miliarde de euro și că ar putea face față dacă i-ar fi deposedată de activele rusești, scrie Reuters. 

      „Grupul are un tampon mai mult decât suficient pentru a absorbi consecințele unui potențial scenariu extrem, în care Grupul ar fi lipsit de drepturile de proprietate asupra activelor sale bancare din Rusia”, spune grupul francez.

      daca SocGen pierde in Rusia va vrea si mai mult cash din RO, ceea ce deja face prin doua randuri de dividende + presiune sa produca si mai mult profit anii urmatori

      de ce ar vinde cineva actiuni BRD? 

      + veniturile bancilor vor exploda

      calculati marja de profit la dobanda actuala!

      actiunile la banci vor fi vedetele anului 2022 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb