Dinu Patriciu: "Bineînţeles, kazahii vor achita obligaţiunile Rompetrol, anul viitor"

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 iulie 2009

Omul de afaceri Dinu Patriciu consideră că moneda europeană va urca până la nivelul de 4,7-4,8 lei, până la finele acestui an.

Omul de afaceri Dinu Patriciu consideră că moneda europeană va urca până la nivelul de 4,7-4,8 lei, până la finele acestui an.

Dinu Patriciu, fostul preşedinte al grupului Rompetrol, spune că kazahii de la KazMunaiGaz vor achita, anul viitor, valoarea obligaţiunilor de 571 de milioane de euro faţă de stat. Domnia sa a refuzat, însă, să ofere mai multe detalii privind tranzacţia de săptămâna trecută prin care a vîndut participaţia de 25% pe care o mai deţinea la compania petrolieră. Omul de afaceri a preferat să păstreze discreţia asupra preţului şi în 2007, când a vândut companiei de stat KazMunaiGaz pachetul majoritar din Rompetrol, deşi în presă s-au vehiculat sume cuprinse între 1 şi 2,6 miliarde euro.

"Preţul la care am vândut a fost stabilit pe baza unei formule complexe, care ia în calcul mai mulţi factori. Nu a fost un preţ stabilit în contractul iniţial cu kazahii", a precizat, luni seară, Dinu Patriciu.

Domnia sa a mai spus că, deocamdată, nu mai este interesat de afacerile cu petrol, preferând să investească în energie neconvenţională. De asemenea, omul de afaceri susţine că va schimba numele "Rompetrol Holding", compania prin care Dinu Patriciu a deţinut participaţia la Rompetrol Group, în "DP Holding" ca să evite eventualele confuzii pe viitor.

"Deţin o treime dintr-un fond care controlează o companie producătoare de turbine pentru energie eoliană", a spus domnul Dinu Patriciu, adăugând că mai deţine o participaţie şi la o companie care produce folii eoliene.

Patriciu vede euro la 4,8 lei

Omul de afaceri Dinu Patriciu consideră că moneda europeană va urca până la nivelul de 4,7-4,8 lei, până la finele acestui an, după ce, în ultimele luni, cursul s-a stabilizat între 4,1 lei şi 4,3 lei.

Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, preciza în urmă cu câteva zile că un euro între 4,1 şi 4,3 lei este un curs stabil, o fluctuaţie de 5% fin normală în aceste condiţii.

Fostul preşedinte al "Rompetrol" consideră că preţul petrolului va continua să urca până la finele acestui an, fiind un indicator care anticipă inflaţia.

Saoukhas Meralyiev, noul CEO al Rompetrol Group

Fostul director general adjunct al "The Rompetrol Group", Saoukhas Meralyiev, vine în fruntea companiei petroliere în locul lui Dinu Patriciu, a anunţat, ieri, Uzakbay Karabalin, preşedintele KazMunaiGaz, precizând că o parte din actualul management al companiei va fi păstrat.

"Nu avem de gând să schimbăm întregul management, deşi vor exista o serie de schimbări în cadrul conducerii companiei", a declarat, ieri, preşedintele KMG, subliniind că scopul companiei kazahe este să conducă "The Rompetrol Group" prin intermediul Consiliului de Administraţie.

Dinu Patriciu, fostul director general al "Rompetrol", va rămâne la "The Rompetrol Group", urmând să facă parte din Consiliul de Administraţie.

Kazahii de la KMG au anunţat că se află în negocieri cu o serie de bănci internaţionale în vederea obţinerii banilor necesari pentru plata obligaţiunilor "Rompetrol" în valoare de aproximativ 600 de milioane de euro. "Va trebui să plătim aceste datorii şi suntem în negocieri cu o serie de bănci în acest sens", a mai spus preşedintele KMG.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pentru autorul articolului

    Datoria RRC este in euro sau dolar?.Se stie ca la conversia datoriilor istorice in obligatiuni a companiei moneda folosita a fost dolarul.Asteptam opinia autorului articolului/redactiei.Cu multumiri! 

    Domnule Make,

    Va felicit pentru mica dar valoroasa echipa pe care ati reusit sa o strangeti la Departamentul Piata de Capital, formata din S. Ciocarlan si I. Sirbu. Care dintre ele este editor?  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb