Direcţiile strategice ale Hidroelectrica pe termen mediu şi lung

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie / 27 iunie 2023

Direcţiile strategice ale Hidroelectrica pe termen mediu şi lung

Fondul Proprietatea derulează o ofertă de vânzare de acţiuni ale producătorului de energie până în data de 4 iulie Dacă operaţiunea se va încheia cu succes, compania va fi listată la Bursa de Valori Bucureşti

Hidroelectrica intenţionează să îşi menţină poziţia de lider în ţara noastră ca o societate cu un portofoliu energetic 100% verde, strategia sa fiind în acord cu obiectivul Uniunii Europene privind tranziţia către producţie de energie neutră din punctul de vedere al amprentei de carbon până în 2050, conform prospectului de ofertă al companiei.

În prezent, societatea deţine un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile, cu o capacitate hidroelectrică de producere instalată de 6,3 GW şi o capacitate eoliană onshore instalată de 108 MW în parcul eolian Crucea. Anul trecut a avut o cotă de piaţă de aproximativ 29%, în ceea ce priveşte energia totală generată şi livrată în sistem, conform datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.

În ceea ce priveşte energia electrică furnizată consumatorilor de retail, cota de piaţă a companiei a crescut de la 1,3% în 2020 la aproximativ 8% în decembrie 2022, conform datelor ANRE. De asemenea, numărul de clienţi de retail a urcat de la 2.465 în 2020, la peste 482.000 în 2022, potrvit societăţii.

Principalele iniţiative strategice ale Hidroelectrica pe termen mediu şi lung se axează pe următoarele direcţii majore: (i) optimizarea actualei baze de active prin proiecte de retehnologizare şi modemizare; (ii) executarea de proiecte de extindere organică în domeniul hidroelectric, (iii) diversificarea către segmentele adiacente de energie regenerabilă, (iv) creşterea cotei pe piaţa de furnizare a energiei din România; şi (v) maximizarea generării de numerar şi a rentabilităţii capitalului, conform prospectului de listare.

"În plus, societatea îşi propune să devină un actor important pe piaţa energetică a UE, valorificându-şi poziţia dominantă de pe piaţa de origine", se mai menţionează în document.

Retehnologizare şi modernizare

Planul de retehnologizare şi modernizare al Hidroelectrica pentru baza sa existentă de active se concentrează pe îmbunătăţirea capacităţii activelor şi retehnologizare care să ducă la performanţe operaţionale, în timp ce ciclul de viaţă al centralelor este prelungit.

Aproximativ 1,1 GW din capacitatea activelor Grupului sunt avuţi în vedere pentru retehnologizare sau modernizare până în 2030, printre altele, cu scopul, de a menţine rata de disponibilitate ridicată a bazei de active existente şi a debloca potenţialului hidrocentralelor actuale.

Programul de retehnologizare şi modernizare între 2023 şi 2027 are o valoare estimată de circa 1,8 miliarde de lei (pentru circa 1,1 GW de putere hidroelectrică instalată supusă analizei până în 2030). Ulterior implementării, societatea preconizează că va debloca o putere instalată de până la 230 MW şi o prelungire medie a ciclului de viaţă cu 30 de ani (în cazul retehnologizării) sau cu 20 de ani (în cazul modemizării) per centrală hidroelectrică, conform datelor prezentate în prospect.

Conform documentului, printre activele supuse retehnologizării cu cea mai ridicată rată de rentabilitate, pentru care există cheltuieli de capital aprobate şi angajate, se numără:

- Sucursala Bistriţa - retehnologizarea centralei hidroelectrice Dimitrie Leonida - Stejaru, care funcţionează în prezent cu 164 MW dintr-o capacitatea instalată de 210 Mwh. Investiţia totală este de circa 375 milioane lei, iar după finalizarea retehnologizării se preconizează o capacitate suplimentară potenţială de 6 MW;

- Sucursala Curtea de Argeş - retehnologizarea centralei hidroelectrice Vidraru, care funcţionează în prezent cu o putere instalată de 220 MW. După finalizare se preconizează o capacitate suplimentară potenţială de 12 MW (investiţie totală 721 milioane lei);

- Sucursala Cluj - retehnologizarea centralei hidroelectrice Mărişelu, ce funcţionează în prezent cu o putere instalată de 220,5 MW (investiţie totală 697 milioane lei);

- Sucursala Haţeg - retehnologizarea CHE Râul Mare Retezat, ce funcţionează în prezent cu o putere de 210 MW. După retehnologizare se preconizează deblocarea unei capacităţi de 150 MW (investiţie 674 milioane lei);

- Sucursala Râmnicu Vâlcea - retehnologizarea CHE Brădişor, cu o putere instalată de 115 MW. După retehnologizare se preconizează deblocarea unei capacităţi de 55 MW (investiţie 422 milioane lei), conform informaţiilor din prospectul de ofertă.

Strategia de creştere

Potrivit Wood Mackenzie, până în 2030, oportunitatea de creştere în ţara noastră este de peste 0,3 GW pentru segmentul hidroenergetic (provenind integral din extinderea vizată de Hidroelectrica), de 2,3 GW pentru segmentul eolian (din care peste 1,0 GW reprezintă puterea instalată vizată de societate prin parcuri eoliene offshore şi onshore) şi de 4,1 GW pentru segmentul solar (din care peste 2,0 GW reprezintă proiectele solare fotante şi terestre ţintă ale societăţii), se menţionează în documentul de ofertă.

Proiecte hidroenergetice incluse în planul de afaceri

Compania intenţionează să implementeze noi proiecte de dezvoltare a unor amenajări hidroenergetice cu o valoare estimată de 1,57 miliarde lei până în 2025 şi o putere instalată totală de 206 MW până în 2027.

Proiectele vizează creşterea capacităţii de producţie atât prin finalizarea amenajărilor hidroenergetice afiate în construcţie, cât şi prin demararea de noi proiecte hidroenergetice şi creşterea siguranţei în exploatare.

Amenajările hidroenergetice în construcţie, care sunt parte din cheltuielile de capital aprobate şi angajate, sunt:

- Livezeni-Bumbeşti o AHE (Amenajare Hidroenergetică) pe flrul apei, cu o capacitate instalată de 65,14 MW. Se aşteaptă ca amenajarea să aibă o producţie medie anuală de aproximativ 259 GWh. Proiectul este finalizat în proporţie de 87%, iar pentru restul se estimează cheltuieli de 350 milioane lei;

- Cornetu-Avrig o AHE pe firul apei, care vizează o capacitate instalată de 130,5 MW. Se aşteaptă ca amenajarea să aibă o producţie medie anuală de 362 GW. Stadiul actual de realizare este de 67,3% (cheltuieli estimate până la final de 923 milioane lei);

- Răstoliţa etapa I a proiectului, ce vizează o capacitate instalată de 35,3 MW. Şe aşteaptă o producţie medie anuală de 46,3 GWh, stadiul actual de realizare al proiectului fiind de 64%;

- Surduc-Siriu, ce vizează un grup de 55 MW în centrala hidroelectrică Nehoiaşu, cu o producţie estimată anuală de peste 152 GWh. Stadiul actual de realizare este de 82% (cheltuieli estimate până la final de 438 milioane lei);

- Cema Belareca, ce vizează o capacitate instalată de 14,7 MWh. Se preconizează o producţie medie anuală de 40,2 GWh (realizare 82%, cheltuieli estimate până la final de 329 milioane lei), potrivit celor prezentate în prospectul de ofertă.

Energie regenerabilă adiacentă

Hidroelectrica vizează, conform strategiei sale de investiţii aprobate pentru 2020, o putere instalată mai mare 1,0 GW în parcuri eoliene onshore şi offshore din oportunitatea de creştere estimată de Wood Mackenzie la circa 2,3 GW, până în 2030.

În plus, Grupul Hidroelectrica plănuieşte să dezvolte producţia de hidrogen verde în corelare cu proiectele de energie solară. Societatea vizează o putere solară de 2,0 GW, din oportunitatea de creştere estimată de Wood Mackenzie la circa 4,1 GW, până în 2030.

"Două dintre proiectele solare avute în vedere de societate sunt Tudor Vladimirescu şi Nufărul, care vor fi situate în judeţul Brăila pe un teren de aproximativ 50 de hectare deţinut de societate, cu aproximativ 70.676 de bucăţi de panouri fotovoltaice monofaciale cu o putere instalată de 45,94 MW şi o producţie anuală estimată de 64 GWh. În plus, la Nufărul se derulează un proiect-pilot constând într-un sistem flotant de panouri fotovoltaice cu putere de 10 MW, iar societatea ar extinde acest proiect la 1.850 MW ca parte a contractului de tip joint venture cu Masdar; se preconizează că societatea va fi încorporată până la finalul anului 2023", conform datelor din prospect.

Potrivit documentului, în plus, pot apărea oportunităţi în afara planului de afaceri al Hidroelectrica: "de exemplu, societatea este în prezent în discuţii terţe părţi în legătură cu - (i) o posibilă concesiune a unui teren pentru realizarea unuia dintre cele mai mari proiecte de parcuri solare cu panouri flxe şi flotante din Europa, cu o putere instalată de 2.000 MW şi o producţie anuală estimată de energie de aproximativ 2.630 GWh; şi (ii) o potenţială achiziţie a unui parc fotovoltaic".

Creşterea cotei de piaţă pe partea de furnizare

După acapararea unei cote de piaţă semnificative pe zona de furnizare în timp scurt (8% în decembrie anul trecut), Hidroelectrica vizează continuarea creşterii prin suplimentarea operaţiunilor existente, asigurând o cale de acces la piaţă care să susţină obţinerea de profit prin poziţia sa integrată pe verticală, conform documentului.

"Chiar şi în prezenţa actualelor tarife reglementate pentru furnizarea de energie, societatea are potenţialul de a obţine marje de profit mai mari pentru energia vândută pe piaţa de furnizare decât cele obţinute pe piaţa MACEE (n.r. Mecanismul de Achiziţie Centralizată de Energie Electrică). De exemplu, societatea poate obţine aproximativ 700 lei/MWh (deoarece preţul reglementat actual este de 1,3 lei/KWh) pentru energia furnizată către clienţii noncasnici de pe piaţa de furnizare, comparativ cu preţul fix de 450 lei/MWh de pe piaţa MACEE", se menţionează în prospect.

Pe de altă parte, conform legii, în perioada 2023 până la 31 martie 2025, minim 80% din cantităţile disponibile prognozate de energie validate şi comunicate către ANRE (n.r. la nivel naţional) vor fi vândute către OPCOM prin MACEE Ia un preţ fix de 450 lei/MWh, potrivit documentului.

În esenţă, strategia de creştere a cotei de piaţă a companiei se bazează pe trei piloni: (i) dezvoltarea infrastructurii sale tehnice (digitalizarea interacţiunilor cu clienţii, implementarea celor mai recente şi inovative module software, etc.) şi îmbunătăţirea serviciilor de call center pentru clienţi; (ii) penetrarea pieţei; (iii) strategia comercială (menţinerea fIexibilităţii faţă de modiflcările aduse cadrului de reglementare şi plafoanelor de preţ, continuarea creşterii bazei de clienţi casnici şi noncasnici), potrivit documentului.

Oportunităţi de creştere suplimentare în segmente adiacente

Hidroelectrica vizează dezvoltarea de capacităţi de producere a hidrogenului verde, precum şi achiziţionarea altor capacităţi de producţie e-RES (surse de energie regenerabilă) din piaţă, aflate deja în exploatare sau în diferite stadii de realizare. "În ceea ce priveşte oportunităţile de creştere pe segmentul hidrogenului verde, societatea mizează pe un sprijin substanţial din partea Statului Român în vederea participării la tranziţia UE către tehnologiile bazate pe hidrogen verde. Societatea atribuie în prezent contracte pentru studii de fezabilitate pentru două proiecte de producere a hidrogenului verde (Mândra şi Ostrovu Mare) cu o putere combinată de 150 MW electrolizor şi 400 MW FV (fotovoltaic)", conform prospectului.

Menţinerea unei rate de distribuire a dividendelor de cel puţin 90% din profit

Hidroelectrica are un istoric solid de distribuire cu regularitate a cel puţin 90% din proflt ca dividende către acţionari, rată pe care îşi propune să o menţină. De asemenea, compania are un istoric de plată cu regularitate a unor dividende extraordinare.

"Societatea intenţionează să continue să vizeze o politică de distribuire a dividendelor la o rată de peste 90%, în acelaşi timp punând în balanţă necesarul de capital al activităţii în vederea dezvoltării viitoare şi menţinerea gradului de îndatorare stabilit", potrivit documentelor din prospect.

Până în data de 4 iulie, are loc oferta de vânzare de acţiuni Hidroelectrica derulată de Fondul Proprietatea, ce deţine 19,94% din producătorul şi furnizorul de energie. Investitorii de retail pot subscrie la preţul de 112 lei, dar preţul final va fi dat de instituţionali, ce pot subscrie în intervalul 94 lei - 112 lei. Până joi inclusiv, investitorii de retail beneficiază de un discount de 3% din preţul de subscriere.

Dacă oferta derulată de FP se va încheia cu succes, compania va fi listată la Bursa de Valori Bucureşti.

În anii încheiaţi la 31 decembrie 2022, 2021 şi 2020, societatea a generat venituri consolidate în valoare de 9,45 miliarde de lei, 6,49 miliarde de lei şi, respectiv, 3,84 miliarde de lei. În aceeaşi perioadă, societatea a raportat profituri anuale în valoare de 4,46 miliarde de lei, 3,11 miliarde de lei şi, respectiv, 1,56 miliarde de lei.

Grupul Hidroelectrica deţine şi operează 182 de hidrocentrale, cinci staţii de pompare şi un parc eolian ce sunt amplasate strategic în opt surcursale organizate geografic pe teritoriul ţării noastre.

Aproape două treimi din tranşa micilor investitori în oferta Hidroelectrica a fost subscrisă

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Cred că tranşa pentru retail va fi suprasubscrisă şi este posibil să fie majorată cu încă 5%"

Investitorii persoane fizice au lansat ordine de cumpărare pentru 7,41 milioane de acţiuni Hidroelectrica, în două zile de la lansarea ofertei, echivalentul a 63% din tranşa care le este destinată, de 11,7 milioane de titluri.

Micii investitori subscriu la preţul de 112 lei, ceea ce înseamnă că până acum valoarea subscrierilor acestora se ridică la circa 830 milioane de lei. Cei care subscriu în primele cinci zile ale ofertei, adică până joi inclusiv, beneficiază de un discount de 3% la preţul de subscriere.

Dragoş Mesaroş, directorul de tranzacţionare al societăţii de brokeraj Goldring, ne-a spus: "Interesul este foarte mare; nu cred că am mai avut un asemenea interes de la oferta Transgaz (n.r. din 2008). Există mulţi clienţi noi, care îşi deschid conturi şi vor să beneficieze de discount. Mă aştept ca joi, când băncile vor credita conturile clienţilor, subscrierile să crească. Cred că tranşa pentru retail va fi suprasubscrisă şi este posibil să fie majorată cu încă 5%, după cum scrie în prospect".

Conform documentului de ofertă, Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea pot decide creşterea tranşei de retail de la 15% până la 20% din întregul pachet scos la vânzare.

"Mă aştept ca oferta să se încheie în zona inferioară a intervalului de preţ, de 100 de lei sau sub, pentru că interesul fondurilor este să cumpere ieftin", mai spune Dragoş Mesaroş.

Instituţionalii, ce au dedicată 85% din ofertă şi de ale căror achiziţii depinde reuşita operaţiunii de piaţă, pot subscrie în intervalul de preţ 94 - 112 lei. La preţul de 94 de lei, evaluarea Hidroelectrica se ridică la 42,3 miliarde de lei, în timp ce la preţul de 112 lei, maximul ofertei, valoarea companiei este de 50,4 miliarde de lei. Astfel, comparativ cu profitul bugetat de producătorul de energie pentru acest an, de aproape 3,7 miliarde de lei, raportul Price to Earnings Ratio se situează între 11,4 şi 13,6.

Operaţiunea de piaţă se va încheia în data de 4 iulie, iar admiterea la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti este preconizată pentru 12 iulie. (Andrei Iacomi)

Opinia Cititorului ( 79 )

  1. dC se fac si la hidro investitiile promise ca la romgaz centrala iernut, inceputa de acum 10 ani si inca neterminata e clar.

    1. Îs acri strugurii așa-i?

      IN CE SENS? Si eu subscriu joi, ca nu-i graba, dar asta-i realitatea la companiile de stat: se cam sta.

      După genul ăsta de replici agramate, vin niște țepe temeinice. :)

      Hidro ne spune ce va face si totul este relativ vandabil catre "piata", adica da bine (cu mentiunea personala ca investitiile in energia solara sunt de preferat in locul celor in energia eoliana pentru ca atunci cand e seceta si deci nu ploua si deci nu sunt nori si deci este mult soare, scaderea energiei hidro trebuie compensata cu ceva, iar acel ceva este exact energia solara care este oarecum complementara celei hidro).

      Pana acum ce a facut, totusi, Hidro? 

      Unde sunt dezvoltarea si investitiile de pana acum, care ar fi putut duce compania la o alta cota de piata si Romania la un alt nivel al dezvoltarii energetice? 

      Cine plateste pentru ineficienta de pana acum (in afara de noi, romanii, care totusi nu avem nicio vina directa)? 

      A platit cu ceva vreunul dintre cei care au condus Hidro pana acum, sau vreunul dintre cei care au facut numirile politice la Hidro? 

      Asta este una dintre problemele Romaniei si-anume ca nu s-a facut mai nimic, desi se putea face mult, iar cei vinovati de situatia asta sunt bine-mersi in continuare. 

      Am pierdut 30 de ani, timp in care altii, tot din zona asta geografica, s-au dezvoltat accelerat desi au dispus de mult mai putine resurse interne. 

      Hotia si incompetenta sunt cele 2 boli cronice care macina tara noastra si din pacate se face prea putin pentru eradicarea lor. Dezamagire!

      S-a facut mai mult decat in trecut, dar totusi foarte putin avand in vedere ca avem multe de recuperat si de facut in tara. 

      Nu sunt decat vreo 6.

      E corect tot comentariul dvs

      Este foarte corect comentariu, mai ales cand crezi ca eolian inseamna hidro.

      Este si mai corect cand te aprobi singur.

      Este cel mai corect cand te declari patriot roman si scrii niste prostii 

      Nu am scris ca eolian inseamna hidro (nu stiu cum ai dedus asa ceva), iar la 1.6 nu am postat eu ca sa ma aprob.

      Am scris ca este de preferat sa investeasca in solare decat in eoliene pentru ca atunci cand este seceta (si deci hidro nu prea produce, cum s-a intamplat anul trecut), este foarte probabil ca si eolienele sa nu produca din lipsa de vant (vara intalnim destule zile calduroase si fara vant) si astfel H2O sta pe margine si se uita cum ii scade productia semnificativ, pe cand solarele ar produce din plin atunci.

      Care sunt prostiile scrise? Au realizat ceva notabil companiile administrate de stat si nu s-a observa asta? Ce anume au facut, concret? Statul nostru administreaza prost, o stie toata lumea mai putin tu. 

    Pare ca supply de energie electrica va fi mult mai mare decat demand (cu tot cu EV, sa fim seriosi nu avem capacitate financiara sa crestem prea mult, decat daca cumparam petarde gen Spring). O salvare pt H2O poate fi faptul ca SNN are de oprit reactoarele pt revizie/prelungire viata.

    Alt downside s-ar putea sa fie aruncarea banilor pe low IRR solar and wind 

    1. Vreo 15 ani nu va fi nicio presiune pe din segmentul ev pe rețeaua din România. :)

      Cele câteva trotinete spring se încarcă la priză de telefon. Clasa mediu plus merge pe tesla plus fotovoltaice. 

      Chiar dacă va mai fi profitabilă câțiva ani, statul ia caimacul. 

    ... dupa ce FP a incasat dividendele , inclusiv cele alocate din rezerve , lasand practic Hidroelectrica cu nevoi mari daca nu enorme de reabilitare a capacitatii de productie , acum vinde la fraieri si se spala pe maini !

    hahahahahahaha 

    1. Iti versi naduful pe FP? Nu are nici-o putere.Statul cu 80% poate sa faca tot ce doreste.

    Ce strategie??In afara de jumulirea profitului pentru acoperirea gaurilor bugetare?Noroc ca a facut Ceausescu barajele cum trebuie,ca nici de intretinerea lor nu raman bani!

    1. ati intuit corect...sunt praf la investitii. nu au inchis nici un proiect de 7 ani

      nu am vazut cheltuieli de amortizare foarte mari la H2O. Practic baza productiva este emortizata dar cand se vor face investitiile de retehnologizare pentru centralele mari cat va fi amortizarea/ profitul?

    S-au înfipt comentacii de profesie la dat cu părerea. E, uite, de aia și-au închis mai toate ziarele rubricile de opinii, pentru că mai peste tot ele au fost confiscate de părerologi agramați și atotștiutori.

    1. ... sa se inchida si rubrica asta de comentarii ! Sa se inchida , ca sa fie romanasii imbecilizati , manipulati

      si prostiti fara nicio posibilitate de a citi si alte opinii/variante !

      Ideea e să se discute argumentat, pe cât posibil prin postări coerente, concise, scrise cât de cât corect și într-un mod politicos. Forumul Bursa, mai ales atunci când se discută despre H2O, a fost confiscat de profeții apocalipsei: Compania e scumpă, oferta va fi subsubscrisă, ne vindem țara șamd. Nu te supăra, dar compania e relativ ieftină, oferta va fi suprasubscrisă, iar dacă nu ne vindem țara altora, hai să o cumpărăm noi, că se poate la bursă. În aceeași ordine de idei, dacă nu ne vindem țara, de ce le cumpărăm pe ale altora? Ce căutăm pe burse străine? Ce vreau e să spun e că m-am săturat de opinii agramate și nearticulate, de profeți ai apocalipsei majoritatea proruși.

      Nu mai fi asa nervos.Eu doar am zis ca i prea jumulita de stat și nu iși poate atinge potențialul.Ca și Portul Constanța, CNAB,etc.

      Va fi o listare de succes,stai liniștit.Dar problema rămâne.Privarea in urma devalizarii de catre actionarul majoritar,de investiții/achiziții de anvergură și dinamica prețului energiei,în condițiile boomului mondial pe regenerabile. 

      Nu sunt nervos, iar tu folosești termeni cărora nu le pricepi înțelesul. Devalizare = furt. FP a încasat dividendele aferente anului 2022, adică aferente anului când a fost PROPRIETAR. Boom pe regenerabile, păi H2O produce energie regenerabilă. Jumulită de stat, de cine ai vrea să fie jumulită, dacă e a statului? Privarea în urma devalizării... Draq știe ce ai vrut să spui?...

      Rămâne fără cash de investiții,pe înțelesul tău.Nu e vorba de maruntisul pe care il citesti tu in comunicatele lor.Iar legat de boomul pe regenerabile, ia în calcul și o scădere a prețului pe MWh,având în vedere supraproductia preconizata,în tara,în zona și la nivel planetar.

      Este un singur comentator care este prorusia si scrie o gramada de comentarii negative la actiunile statului roman.

      Nu-l baga in seama. 

    Companii ca Hidroelectrica mai exista in Europa si functioneaza foarte bine, fac si profit si distribuie si dividende!

    Reparatiile sunt deja bugetate plus ca au rezerve de bani pentru astfel de lucruri, nu or sa ia acum banii de pe bursa ca sa faca reparatii....cititi datele financiare si planul de business 

    Pe langa asta, pare ca au de gand sa se dezvolte ca sa creasca capacitatea produsa pe care o si poate exporta catre altii, deci, banii nu vor veni doar din incarcarea "trotinetelor" electrice.. 

    In final, dividendul este intre 7.7 si 8.9%, la 20.000 de euro investiti, aplicand dobanda compusa vei obtine: 

    - in 10 ani - 322 euro/luna si un activ de ~54600 euro 

    - in 15 ani - 500 euro/luna si un activ de ~83800 euro 

    Eu investesc pentru copilul meu ca dupa ce termina facultatea sa nu fie nevoit sa munceasca orice si oricum doar pentru ca are nevoie de bani iar cand ii va lua in primire va putea sa lichideze linistit si sa-si cumpere o casa, desi ar putea sa inchirieze in orice zona cu banii primiti din dividende si sa-i si mai raman :) 

    P.S. Investitiile se fac pe termen lung, daca va ganditi sa investiti azi ca sa vindeti maine mai bine nu o faceti ca o sa pierdeti bani! 

    P.P.S. Calculele de mai sus sunt grosso modo. 

    1. Florin interesanta analiza, dar, de ce H20 si nu SNP?

      Pe termen lung poți să cumperi mai ieftin, oricum nu primești dividende prea curând.

      Daca toata lumea ar gandi ca tine,toate IPO-urile ar da chix,asa ca nu o sa ajungi sa mai iei ieftin pe termen lung

      Probabil are si SNP,vrea sa diversifice

      vestile bune - pe perioada ofertei, vor fi urmate fara indoiala de vestile rele. yin - yang. asta e regula intr-o companie de stat. vor reapare baietii destepti si tot asa. o retehnologizare facuta pe picior precum cea de la portile de fier. profitul se va subtia masiv prin contracte cadou. si da vor da 90% din profit, iar 90% din zero, e zero. graba strica treaba.

      E adevarat ca vor apare si vesti proaste,dar cred ca e greu sa ajunga la profit 0.Daca te uiti la toate marile companii de stat din energie,vezi ca lucrurile merg cat de cat bine,toate sunt pe profit,mai mic,mai mare,dupa cum nimeresc si ei cate un profesionist.

      Sincer, SNP pare bun DAR, in acest moment sunt tensiunile dintre Statul Roman si OMV in mai multe privinte....mai pe scurt, cam vor sa-i arda pe Austrieci pentru faza cu Schengen....acum, ca se va intampla, ca nu, doar Ciolacu & co stiu ...plus ca am un feeling asa in general ca OMV ne cam tepuieste....

      H2O - EU se axeaza foarte mult pe investitiile verzi pentru a reduce dependenta de gaze plus ca H2O o sa produca energie din orice - apa , soare, vant si cu planul de crestere al capacitatii, sigur o sa si exporte, de unde o sa aibe revenue mai mare si profit mai mare. 

      Personal, pe Romania eu investesc doar in H2O, m-am uitat si la restul si lichiditatea este foarte scazuta, pe termen lung eu mai am Volkswagen(dividend de 7% la Euro!), Amazon, Google, OXY(au niste proiecte foarte tari pe emisii de carbon dar e de durata!) si VWCE. 

      La ce se aude legat de economia mondiala, in general, eu nu as investi suplimentar acum in nimic, urmaresc QQQ in jurul valorii de 275-280 si de acolo sa fac un DCA daca mai scade...e posibil sa ajungem la valorile astea fie pe sfarsit de an fie anul viitor iar de acolo sa se indrepte catre 450-500. 

      Sincer, eu acum as taia orice investitie si cheltuiala si as mai strange ceva cash pe depozite la 3-6 luni, investitia in H2O a fost singura exceptie. 

      Sper ca te-a ajutat raspunsul meu. 

      Excelent, cocoloseste copilul, fai cateva plase de siguranta ca sa il fragilizezi

      Nu ii cumperi si un Aston Martin din Hidro? :)) Asa sa nu fie cel mai prost din parcare ca nu mai intra in Rai :)) 

      "Pe termen lung poți să cumperi mai ieftin, oricum nu primești dividende prea curând."

      Nu este garantat ca poti sa cumperi mai ieftin! Gandeste-te ca dividend-ul este 8-9% ceea ce este un dividend foarte mare pe care il iei anul viitor....cand investesti pentru dividende trebuie sa astepti, nu ai ce sa faci.  

      Legat de pret, poate sa mai scada dar sincer nu cred ca va scadea sub 100, avand in vedere PER scazut fata de mediana celorlalte companii similare, pretul corect ar fi de ~ 130-150 lei pe actiune. 

      eu cred ca merita si una si alta, companiile de OIL&GAS au PER uri mai atractive in toata lumea pentru ca fondurile internationale de investitii si-au rebalansat portofoliile din motive de ESG.

      Probabil SNP a fost afectata de trendul general, desi ea sta foarte bine la capitolul ESG, avand un risk ESG mediu. 

      "Cum adică nu e garantat că pot să cumpăr mai ieftin."

      Daca pretul final de listare va fi de 115 si nu v-a mai scadea prea curand? daca se va duce in 130? daca se listeaza la 108 si sta acolo vreun an asa.....cand o sa cumperi mai ieftin? Cei care cumpara acum vor incasa dividend anul viitor si tu abia intri..... Niciodata nu e un moment perfect pentru a investi, important este sa o faci. 

      Tu cumperi acum pentru că va crește garantat?  

      Pe mine nu ma intereseaza daca scade sau creste! Pe mine ma intereseaza dividendele....in 5 ani ai recuperat 40% din investitie, deci, pretul poate sa ajunga de la 108 la 68 ca eu am aceiasi bani....daca o sa si creasca, cu atat mai bine. 

      ....Toate astea sunt pur teoretice ca se poate intampla orice...sa nu mai dea dividend si atunci da, nu e rentabil....dar eu personal nu cred ca nu or sa dea si daca o sa mai scada o sa mai cumpar. 

      La final....piata v-a dicta pretul.... 

      cumpara linistit la 130-150 lei actiunea, eu ti le voi vinde pe toate

      Eu nu descurajez pe nimeni să cumpere.

      Nu văd de ce să stau la rând să cumpăr când singurul negociator puternic cu statul, pe sub masă, FP, iese din acționariatul Hidroelectrica.  

      Micii acționari sunt mulțumiți chiar și în condițiile în care nu primesc dividende și atunci singura formă posibilă de profit e să dai peste niște mici acționari mai puțin talentați.  

      Pt. profesionistul care-mi șterge comentariile, admit special că v-a mai crește? E bi-ne, om de nimic? Oantauzănlei per mantf?  

    FP nu zice nimic! in oferta derulată!!

    cum poate fi considerata încheiata cu succes?!

    vanzare minim 5% din pachet poate fi considerata încheiata cu succes!! 

    1. Zicea un broker ca oferta poate fi incheiata cu succes si la 12 %,dar nu dadea nici-o explicatie.

      Voi chiar nu înțelegeți ce citiți...

      1. Obligația statului de de a lista 15%, nu de a vinde, ce nu se vinde rămâne pe bursă la FP.

      2. S-a vândut deja tot! Ce nu pricepeți? Se va suplimenta oferta cu restul de 2%. 

    Cu o mana se critica H2O, iar cu alta se cumpara.

    1. da, confirm

      sunt analist broker si vad zilnic volumele si miscarile 

      confirm ce zici

      se vorbeste rau, dar se cumpara bine 

      Pt ca lumea colcaie de bani printati, si de bonduri , derivative si etc, HARTII. Care vor fi mujltiplicate si mai mult in urmatorii ani. De-aia se cumpara active chiar dc -scumpe chiar dc au minusuri(management in primul rand). Doar o parere. Pare explicatia logica de ce se critica dar totusi se cumpara. Pt ca e un activ fizic, il ai nu-l poate printa nimeni sa ti-l devalorizeze. Spre deosebire de restul.

      Ca sa nu spun ca in prezent oricine poate crea bani(conuri). Faci un coin hau hau coin, miau miau coin, cucurigu coin, si dc e de succes, poti sa-l schimbi in bitcoin, si de acolo, puf! in dolari si iei cate H2O poti. sau imobiliare sau ce. De-asta activele bune chiar dc nu au calitate perfecta sunt cautate. Si vor fi cautate si dupa ipo.

      Tu de ce nu faci, dacă poate oricine?

      De facut poate sa faca oricine, problema-i sa fie si de succes, dupa cum am zis. eu nu fac tocmai pt ca nu stiu cum sa-l fac "de succes". dar asta nu inseamna ca nu fac altii, bani din nimic, pe care apoi ii schimba pe active, pamant agricol, aur etc. de exemplu, derivativele bazate pe AUR sunt in valoare de cca 10 ori mai mare decat tot aurul excavat vreodata pe planeta(google it). in conditiile astea, ce s-ar intampla dc toti detinatorii de aceste contracte ar spune : vreau aurul meu, azi? ce s-ar intampla? simplu. nu exista. in aceste conditii, care sunt la fel pt orice activ, petrol, actiuni bursa etc, ce e bine sa ai? active fizice, actiuni bune care vor fi bune si in 10 ani, cum e si h2o, pamant, aur fizic,imobiliare sau "hartii"?

      Cred ca asta e motivul pt care se ia h20, pt care nu scad imobiliarele desi a crescut dobanda si pe scurt motivul pt care toate activele s-ar putea sa creasca f mult in viitor/ fata de hartii(bani) 

    H2O este si va fi un succes la BVB.

    pentru mine e un buy pe timp scurt si mediu si un neutru/hold pe timp lung si foarte lung datorita caracterului perfect compatibil cu politicile de decarbonatare ale economiei.  

    Finalmente : un BUY and HOLD long term perfect.  

    Recomand.  

    semnat: Ban.Cher.Vali 

    1. rau de tot a devenit Ban.cher.Vali :). E bine ca te-ai repozitionat si nu ai ramas apocaliptic, chiar daca sunt multe semne de intrebare pe diferiti indicatori (in US zic)

      nu e nimic ciudat pe SUA

      merge ok treaba 

      in schimb la nivelul intregii Europe Romania o sa dea clasa investitionala prin oferta Hidroelectrica simbol H20 - VA FI CEA MAI MARE OFERTA DE IPO LA NIVELUL INTREGII EUROPE IN 2023 !!!!!  

      Institutionalii deja au subscris INTEGRAL oferta, recomand retailerilor sa se grabeasca !  

      TIMPURILE DEFLATIONISTE AU TRECUT, AM INTRAT IN TIMPURI INFLATIONISTE (pentru aproximativ 7-8 decenii) !!!  

      Cumparati in puii mei, cumparati!  

      Ban.Cher.Vali 

      sa iti zic tintele mele pe SUA long term (maxim ianuarie 2026) sa te ia ameteala ?

      tinta minima Dow30 : 64675 puncte  

      tinta maxima Dow30: 92314 puncte 

      ...totul depinde de morfologia valurilor (daca se sub-multiplica sau nu) si mai depinde de ratiile Fibonacci  

      mai vorbim. 

      Ban.Cher.Vali 

    Daca nu teoretic hidro ar putea sa nu se listens daca nu se cu para sufficient ….

    Așa ca trebuie sa plasați ordine, ce mai așteptări luati acum ca mâine e mai ieftin! 

    1. Poate azi ajunge la 90% subscriere de catre retail. maine poate la cca 120%, iar joi fiind ultima zi cine stie? 200%?

    s-a saturat fondul proprietatea de bluechipul h2o si vulturu vrea malai ! cum bre, ditamai colosu de investitii se da peste cap sa scape de h2o si romanake sar sa cumpere ei ca stiu mai bine formula apei chioare ! eu daca eram statul roman, faceam o reevaluare cu majorare de capital si-l lasam pe vultur cu maximum o pana pe el ! din 20% aia mai ramanea cyu 0,0002% asa cum e corect si cinstit. da nu e timpul trecut si romanake vor simti pe buzunarul lor cum e cu companiile de stat !

    1. Mai documenteaza-te, H2O se listeaza pentru ca PNRR, nu ca ar vrea FP sa o dea .....

      Fondul Proprietatea a facut tot ce-a putut ca sa scape de cele mai valoroase actiuni din portofoliu.

      A vandut Romgaz cu 24 lei/actiune, Nuclearelectrica 17 lei/actiune, Petrom 0.43 lei/actiune 

      SNG - 41.95

      SNN - 44.75 

      SNP - 0.492 

      Deci, nu a fost rau pentru cei care le-au cumparat atunci. 

      Când eu vă spun că postați ca să vă aflați în treabă... Omule, FP a fost deschis exact cu acest scop, de a administra în vederea vânzării. Va vinde tot ce are, înțelegi?

      Va vinde la cel mai bun pret pentru actionari!

      deani de zile de cand plange vulturu sa dea h2o cu muuuuuulti ani inainte de pnrr si acum s-a gasit artificiu suprem , pentru ca pnrr, asa cum snp s-a vandut pentru ca ue. si ce ue s-a luat de noi toti ca au primit austriecii ca ei erau motu ue si pana la urma nu a fost ca a plecat monopolu de la un stat fraier si a ajuns la alt stat hot, ostereich uber alles. ba afaceri sa tot faci.

    Buna ziua. ZF spune ca transa investitorilor instituționali, în cadrul listării H2O, a fost acoperita integral. Dumneavoastră confirmati/infirmati (pe surse, bineinteles)?

    1. dc zice la zf, asa o fi. pe profit.ro zice la fel. institutionalii 100% si retailul 97%. mai sunt 2 zile pt retail , cu discount.de- acum se asteapta "grosul".

      si pretul final pn la urma s-ar putea sa fie 112, ca deja sunt biduri la 112 de la institutionali si se mai sunt institutionali care inca n-au subscris

      deci va fi scump acest ipo, la limita superioara de evaluare, 50 mld. asa ca probabil ma abtin de la subscriere pt moment 

      da, ma , institutionalii au trecut de 100% si suprasubscriu in continuare (preponderent din UK si SUA!)

      urmaresc sa vad cand naiba se prind si retailerii locali sa intre cat mai repede la subscriere... asa sunt retailerii, mai incetinei :)  

      Ban.Cher.Vali 

    Se pare ca se va folosi optiunea de supra alocare si investitorii investionali vor cumpara tot la 112 lei actiune.

    87 mil. actiuni * 112 lei = 9744 mil. lei ; 

    9744 mil. lei / 5 500 000 0000 actiuni FP= ~ 1.7 lei / actiune ;  

    acesta este dividendul acordat actiunalilor FP peste 3 luni. 

    In doar 3 zile totul este subscris 100% !

    1. cred ca sunt 89 mil actiuni ale fondului, nu 87 mil. Dar calculul e bune, FP va da un dividend MEGA !

      Da. 89 mil. actiuni , nu 87.,cu supra alocare. Deci, Dividendul , mai mare . Tot in zona de ~1.7 lei per actiune.

      Daca FP va face mai inainte o anulare a actiunilor cumparate , posibil dividend mai mare. 

      Plus ca s a aprobat vanzarea Enel de Comisia Europeana. FP a anuntat ca este de acord sa vanda actiunile sale la Enel . Posibile alte dividende.

      FP vrea sa rascumpere 3 miliarde de actiuni anul acesta(mai mult de jumatate din total), deci nu cred ca vor mai da si alte dividende in acest an. Parerea mea este ca FP este de cumparat acum si posibil sa iesiti cu profit mai mare decat cu H2O, pe termen scurt.

      minus 8% impozit pe dividende si minus impozitul pe profit al fp in urma vanzarii h2o care dc e 16% , conteaza , ca ramai din 1,7 pana la urma cu 1,43, ceea ce nu-i deloc grozav

      Dividend de 1.43 lei pentru actiune de 1.92 lei e colosal. Mai ales ca urmeaza si alte IPO ale FP in urm. 2 ani .

    ati vazut ma , voi toti, ca AM AVUT DREPTATE SA RECOMAND CU PUTERE SI MULTA FORTA aici pe Bursa ca ipo-ul Hidro sa se faca in Romania la BVB, nu la Londra sau in alta parte ?

    am avut dreptat, ma, sau nu? Am avut!  

    Anul acesta Romania va straluci pe pietele de capital internationale!!!!!!!  

    Imi vine sa ii bat cap in cap pe toti bezmeticii care voiau sa duca Hidro la Londra pe motiv ca aici nu e lichiditate.  

    Pe naiba nu e ! 

    Si vin masiv din SUA sa cumpere la noi, inclusiv banci imense (ex: Goldman Sachs).  

    Din momentul asta cine nu are incredere in Romania ii recomand sa isi bage un cutit in inima !  

    p.s. vedeti ca si RON - leul - cunoaste presiuni de apreciere.  

    Abia mai face fata BNR sa nu ii dea drumul in jos!  

    Hai Romania! Romania peste toata Europa! INTOTDEAUNA!  

    Ban.Cher.Vali

    1. Si sa vezi unde o sa se duca tot cash-ul ramas dupa suprasubscriere.

      Go SNP, TLV, SNG, BRD

      si TEL, ca de toate investitiile acerstea in energie green , hidro, nuclearelectrica prosumatori si cine va mai fi vor trece toate prin TEL.

      iar o firma cam trecuta cu vederea e TGN, care va beneficia de investitiile din neptun deep , nu doar snp, si sng 

      De TBK ce parere aveti?

      pret tinta d ela mine: 25.50 - 26 ron (pana in sept/octombrie 2023? sau ianuarie 2024)

      in prezent e in valul 5 impulsiv pe urcare (valul 5 din 5)  

      mai apoi urmeaza o retragere in 3 valuri corective 

      Ban.Cher.Vali 

      BANII NU MOR SI SE DUC IN RAIUL BANILOR.. EI SE PLIMBA PANA GASESC UN ,,BUZUNAR,,- METAFORIC VORBIND- IN CARE SA FACA PUI.. SA FIE INTR UN CEAS BUN

      IMI CER SCUZE Ban.Cher.Vali --- NU TE AM ASCULTAT... AM ALES TEZAUR

    Cine se baga la un pariu pe o sticla de Moet ca nu se va face absolut nimic din ce scrie in aceea Strategie ?

    Simplu intre 2019 -2023 in acelasi plan de strategie se prevedea ca se termina  

    - bumbesti livezeni 

    - rastolita 

    - vidraru - retehnologizare 

    - stejaru - bicaz rethehnologizare 

    - investitii noi de peste 3 mil RON 

    credeti ca s-a facut macar unul din punctele astea ?

    hai cu suprascrierea si apoi alegerea unui board de profesionisti. Ne vedem la AGA 

    1. sticla de moet e bauta de ja de echipa manageriala h20 ce si-a luat salariu 4 ani, fara sa faca un singur punct din acel plan de strategie 2019-2023

      doar visati domnilor ca puteti schimba ceva la o companie cu actionar majoritar 80% statul roman 

      exact.

      dupa iesirea FP din H2O raman 1-2 locuri libere in CS care merg pe mana politrucilor psd+pnl. 

      Probabil ca va trebui sa ne organizam pentru ca acum votul va fi atomicizat si nici macar locul FP-ului nu o sa mai fie la non Stat chiar si prin metoda votului cumulativ

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb