DIRECTOR INSEMEX PETROŞANI, DESPRE EXPLOZIA BLOCURILOR DIN IAŞI:  "A existat o acumulare de gaz"

Mina Irina
Miscellanea / 6 august 2016

Directorul ştiinţific al INCD INSEMEX Petroşani, Constantin Lupu, a declarat, astăzi, referindu-se la explozia din cartierul rezidenţial Copou, că a existat o acumulare de gaz cu efect de explozie la subsolul blocului, precizând că sursa de iniţiere urmează să fie stabilită, potrivit unor surse din presă.

El a susţinut că expertiza pentru stabilirea cauzelor care au dus la producerea deflagraţiei este una complexă, motiv pentru care nu se poate pronunţa cu certitudine în acest caz.

"Consider că este una dintre cele mai complexe expertize tehnice pentru a stabili cauzele care au dus la producerea acestei deflagraţii. Am descoperit în curtea acestui imobil, la nivelul căminelor, concentraţii de gaze. E un lucru cert: a existat o acumulare de gaz cu efect de explozie, a existat o acumulare de gaz la subsolul acestui bloc. Sursa de iniţiere urmează să o stabilim. S-au prelevat probe de sol de pe această stradă, s-au prelevat probe de material care ne pot ajuta la stabilirea cauzelor de degajare, migrare şi acumulare a gazului metan. S-au prelevat, atât cât s-a putut, probe de la subsol, parter şi etajul unu. Urmează să primim pe parcurs alte probe şi documente, de la Poliţie şi Parchet", a detaliat Constantin Lupu.

El a arătat că pe parcursul celor trei zile cât au stat la Iaşi, experţii INSEMEX au cules informaţii pentru a stabili cauza exploziei. "Ne interesează, în principal, sursa de degajare a gazului combustibil şi sursa de iniţiere, degajarea gazului sau acumularea lui în spaţii închise. Am încercat să efectuăm măsurători, să descoperim concentraţii de gaz care puteau să migreze fie din reţeaua de distribuţie, fie de la nivelul apartamentelor", a adăugat el.

În opinia sa, până la sfârşitul anului ar putea fi întocmit raportul final.

"Nu pot spune cu certitudine. Institutul nostru are de efectuat multe expertize. Nu acesta este profilul nostru de activitate, dar pe domeniul de protecţie anti-explozivă suntem singurii experţi în domeniu solicitaţi să intervenim. Au fost destule evenimente la nivel naţional unde trebuie să facem expertize", a mai spus Constantin Lupu, conform aceloraşi surse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb