Director Socar România: "Azerbaidjan, Turcia şi România cooperează pentru asigurarea securităţii energetice a regiunii"

A.C.
Companii #Energie / 25 aprilie 2014

În contextul evoluţiilor geopolitice din regiunea Mării Caspice şi a Mării Negre, oficialii şi reprezentanţii energetici din Azerbaidjan au discutat cu autorităţile din România şi Turcia pentru consolidarea securităţii energetice din regiune, potrivit unui comunicat remis astăzi redacţiei.

În vara anului 2013, a fost selectat Trans-Adriatic Pipeline (TAP) pentru a furniza gaz azer către pieţele europene, ca parte a proiectului 2 Shah Deniz. Proiectul TAP prevede livrarea de gaze din regiunea Mării Caspice, prin Grecia, Albania şi Marea Adriatică la sud de Italia şi mai departe de Europa de Vest.

Capacitatea anuală a conductei, a cărei construcţie va începe în 2015, va fi de 10 miliarde de metri cubi. În viitorul apropiat, extinderea conductei pentru ţările din Balcani şi România, precum şi punerea în aplicare a proiectului AGRI de a transporta gazele în România şi Europa Centrală, care permite furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan în România, sunt de asemenea în centrul atenţiei.

Punerea în funcţiune a conductei de petrol Baku - Tbilisi - Ceyhan, în 2006, şi conducta de gaz Baku - Tbilisi - Erzurum în 2007, au modificat, în mod semnificativ, harta energetică a Europei.

Comunicatul transmite referitor la proiectele economice implementate de către cele două ţări, "în primul rând, aş dori să menţionez vizita de lucru a Prim-Ministrului turc Recep Tayyip Erdogan în Azerbaidjan, pe 4 aprilie. După cum ştiţi, alegerile locale au avut loc în Turcia, pe 30 martie. Ca urmare a unei victorii sigure a Conducătorului Partidului Justitiei şi Dezvoltării din Turcia (AK), premierul a efectuat prima sa vizită externă în ţara prietenă Azerbaidjan. Şi acest lucru nu este intamplator. Dacă vă amintiţi, în urma victoriei de succes, şi încrezător în alegerile prezidenţiale din 2013, domnul Ilham Aliyev a efectuat prima sa vizită externă în Turcia", potrivit directorului Socar, Hamza Karimov.

În cadrul întrevederii, părţile au discutat despre proiecte ca TANAP, PETKIM şi STAR pe care Azerbaidjanul le realizează în Turcia şi "au subliniat că voinţa puternică şi determinarea liderilor celor două ţări au jucat un rol important în materializarea acestor iniţiative".

Evoluţiile geopolitice recente din regiune, în special anexarea Rusiei la Republica Autonomă Crimeea, au dus la apariţia a numeroase discuţii privind securitatea energetică a regiunii. În acest context, Prim-Ministrul turc, Recep Tayyip Erdogan a dovedit încă o dată tuturor că Azerbaidjanul are o importanţă semnificativă pentru Turcia.

Petkim Petrokimya Holding, A.S. din regiunea Izmir din Turcia, prima şi singura facilitate petrochimică, a fost privatizată prin SOCAR la o licitaţie ce a avut loc pe 30 mai 2008.

"Socar intenţionează să devină cea mai mare companie din Turcia în 2023 prin îndeplinirea obiectivelor menţionate. Investiţiile în Petkim se ridică în prezent la 8 miliarde dolari şi cu conducta de gaz Trans-Anatolian cifra va ajunge la 17 miliarde dolari", se mai arată în comunicat care arată că, astfel, Azerbaidjan va fi cel mai mare investitor în economia ţării prietene, Turcia.

Aceste investiţii vor permite să se înfiinţeze aproximativ 10.000 de locuri de muncă.

Conducta de gaze Trans-Anatolian (TANAP) şi Trans Adriatic Pipeline (TAP), de asemenea, continuă să atragă atenţia comunităţii mondiale datorită obiectivului lor financiar.

Lucrările de construcţie continuă la rafinăria STAR, situată în partea de vest a Turciei, care este considerată a fi destul de avansată din punct de vedere economic, în regiunea Aliaga Izmir, în zona instalaţiei Petkim.

Piatra de temelie a rafinăriei STAR a fost pusă pe 25 octombrie 2011 de preşedintele azer Ilham Aliyev şi prim-ministrul turc Recep Tayyip Erdogan. Punerea în funcţiune a rafinăriei este de o importanţă semnificativă pentru complexul petrochimic Petkim.

Capacitatea rafinariei va fi de 10 milioane de tone de ţiţei şi SOCAR va fi furnizorul principal de materii prime. Lucrările de construcţie sunt programate pentru finalizare în 2017. Proiectul este estimat la un total de 5 miliarde dolari.

Conducta de gaze Trans-Anatolian (TANAP) este cea mai mare investiţie SOCAR în Turcia şi unul dintre proiectele strategice. TANAP este un proiect important şi istoric, care prevede livrarea de gaz azer în Europa prin teritoriul Turciei, potrivit comunicării.

Conducta care este proiectată pentru a transporta 16 miliarde metrii cubi de gaz pe an, urmează să fie pusă în funcţiune în 2018. Un total de 6 miliarde de metri cubi de gaz transportat va fi livrat în Turcia, în timp ce restul va fi vândut pe pieţele europene. În perioada 2008-2018, SOCAR va investi aproximativ 18 miliarde dolari în Turcia, inclusiv pentru proiectul TANAP.

Reprezentanţa SOCAR a fost activă în România timp de şapte ani. Cu investiţii în valoare de 50 de milioane de euro în România, a deschis 27 de staţii de alimentare, inclusiv în capitala Bucureşti, creând aproximativ 400 de locuri de muncă. Curând, staţiile SOCAR vor opera în toate regiunile din România.

"Mai mult decât atât, ne-am propus să investim 50 de milioane de euro numai în acest an", mai arată directorul Socar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb