Director Transelectrica: "Din punctul de vedere al finanţării, stăm rău de tot"

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 octombrie 2010

Transelectrica (TEL), monopolul de stat în sectorul transportului de energie, stă "rău de tot" din perspectiva finanţării, astfel încât poate acoperi doar un nivel "minimal" de investiţii, a declarat, ieri, directorul de dezvoltare al reţelei electrice din companie, Dan Preoţescu, citat de Mediafax.

"Din punctul de vedere al finanţării, stăm rău de tot. Actualele condiţii de creditare s-au schimbat foarte mult. Transelectrica, din păcate, nu este proprietarul instalaţiilor sale, care sunt ale statului, deci asta ne reduce capacitatea obţinerii creditelor. Mai sunt şi tarifele, care sunt reglementate", a afirmat Preoţescu, într-o conferinţă de presă organizată de revista Business Review.

Preoţescu a adăugat că Transelectrica a luat şi fonduri europene, care însă sunt suficiente doar pentru "investiţiile minimale".

"Fondurile europene pe care le-am accesat ne permit doar inves­tiţiile minimale", a adăugat el.

Transelectrica avea la finele anului trecut datorii totale de 1,94 miliarde de lei (459 milioane de euro), conform situaţiilor financiare consolidate.

Compania a rectificat bugetul pentru anul 2010, estimând un profit net de 13 milioane de lei, faţă de estimarea anterioară care se ridica la 4,4 milioane de lei.

Senior operations officer din Banca Mondială, Doina Vişa, prezentă la conferinţă, a precizat că instituţia bancară are finanţări de un miliard de euro pentru regiunea Balcanilor, sume din care doar Hidroelectrica a atras fonduri pentru inves­tiţii.

"Băncile sunt interesate să acorde împrumuturi, dar nicio companie nu poate avea un rating mai mare decât cel de ţară", a spus Vişa.

Transelectrica (TEL) a programat, pentru următorii cinci-şase ani, în zona Dobrogei, aproximativ 250 milioane euro pentru construcţia a opt staţii de transformare şi a liniilor electrice care vor conecta la sistemul naţional o capacitate de până la 4.000 MW instalaţi în centrale eoliene.

Preoţescu a adăugat că pentru racordarea la reţea a celor aproximativ 4.000 MW eolieni, Transelectrica va acoperi "într-un final" tot necesarul de investiţii, dar acestea vor fi realizate pe perioade mai mari de timp, ceea ce ar putea duce la situaţia în care centralele eoliene să fie construite mai târziu decât sunt programate.

"Vom face aceste conexiuni la reţea a parcurilor eoliene, dar pe o perioadă mai lungă. Deci, dacă parcurile eoliene se vor face, unele fie se vor amâna, fie li se vor pune restricţii de funcţionare", a mai spus Preoţescu.

Transelectrica este controlată de stat, prin intermediul Ministerului Economiei, care deţine 73,6% din titluri, în timp ce Fondul Proprietatea are 13,5% din capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb