Directorul general al BVB nu doreşte listarea Fondului Proprietatea şi pe altă bursă

A.Z.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 februarie 2011

Valentin Ionescu: "Trebuie să ne consolidăm, astfel încât să nu migreze companiile locale pe alte pieţe".

Valentin Ionescu: "Trebuie să ne consolidăm, astfel încât să nu migreze companiile locale pe alte pieţe".

Directorul general al Bursei de Valori (BVB), Valentin Ionescu, a declarat, sâmbătă, că nu doreşte listarea Fondului Proprietatea (FP) şi pe altă bursă externă întrucât acest emitent poate contribui la consolidarea pieţei de capital locale. "Din punctul meu de vedere, nu vreau să se întâmple o altă listare a Fondului Proprietatea, iar pentru asta am insistat să se introducă mecanismele internaţionale", a declarat Ionescu, citat de Mediafax.

El a adăugat că o eventuală dublă listare nu va afecta însă acţionarii, întrucât în cazuri similare cele mai multe tranzacţii au continuat să fie realizate pe bursa principală. Preşedintele BVB a subliniat: "Dorim să consolidăm piaţa de la Bucureşti prin creşterea lichidităţii şi diversificarea produselor. Trebuie să ne consolidăm, astfel încât să nu migreze companiile locale pe alte pieţe şi, în doi - trei ani, să ne situăm între Praga şi Varşovia, cu rulaje de 60 - 70 milioane de euro pe zi".

Mark Mobius, preşedintele executiv al Franklin Templeton Emerging Markets, administratorul FP, declara, pe 25 ianuarie - prima zi de tranzacţionare a titlurilor FP la BVB, că a doua listare a Fondului va fi la Londra, Viena sau Hong Kong, arătând că investitorii pe pieţele din Asia dispun de fonduri mari.

Directorul BVB a mai afirmat că prin listarea FP s-a făcut "un serviciu" foştilor proprietari care au primit acţiuni la Fond întrucât aceştia pot afla un preţ transparent pentru titlurile deţinute: "În calitate de director general al Bursei nu pot să fac recomandări, însă ca fost broker le-aş recomanda investitorilor să nu vândă acţiunile Fondului, dacă nu sunt constrânşi, deoarece Fondul Proprietatea este subevaluat. Încă suntem în recesiune. Dacă se redresează economia şi bursa va creşte, primele acţiuni care vor creşte vor fi titlurile bune, cum este Fondul Proprietatea".

Şi directorul general al Intercapital Invest, Răzvan Paşol, afirmă că bursa este la un nivel redus din cauza contextului economic nefavorabil.

Listarea Romgaz, în 2012?

Directorul general al BVB, Valentin Ionescu, crede că acţiunile Romgaz nu vor fi listate în acest an deoarece o ofertă publică iniţială, cum va fi în acest caz, necesită o perioadă de pregătire mai lungă, iar autorităţile nu au început încă procedurile: "Mă întâlnesc săptămânal cu reprezentanţii Ministerului Economiei pentru a discuta despre vânzarea pachetelor de acţiuni la Petrom, Transgaz şi Transelectrica, anunţate de stat. Acestea sunt programate pentru acest an şi se fac prin ofertă secundară, ceea ce este mai uşor. Totuşi, exis­tă încă un semn de întrebare la Romgaz pentru că este vorba de un IPO (ofertă publică iniţială - n.r.), care necesită un proces îndelungat şi nu ştiu ca statul să fi început deja pregătirile". El consideră că acţiunile Romgaz vor intra la bursă la începutul anului 2012, şi nu în luna decembrie din acest an, aşa cum estimează Ministerul Economiei.

Totodată, Ionescu a afirmat că BVB ar putea colabora cu Fondul Proprietatea pentru a convinge Guvernul să grăbească procesul de lis­stare a pachetelor de acţiuni la aceste companii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. El sau CSP Farmache

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb