DIRECTORUL GENERAL AL CE OLTENIA: "Noile propuneri de directive europene vor scoate cărbunele din piaţă"

R.R.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 4 iulie 2017

Toma Petcu, ministrul energiei: "Suntem dezavantajaţi de noile propuneri de directive europene, nefavorabile producţiei de energie pe cărbune"

Ţara noastră este dezavantajată de noile directive europene, care nu sunt favorabile dezvoltării producţiei de energie pe bază de cărbune, a spus, ieri, Toma Petcu, ministrul Energiei, în cadrul conferinţei Focus Energetic, menţionând: "Perspectiva noului pachet energetic pe care îl dezbate Comisia Europeană este cel puţin îngrijorătoare pentru România, dacă va fi adoptat în forma actuală, iar lucrul acesta se va simţi în special în sectorul de producţie pe cărbune, care s-a dovedit de fiecare dată indispensabil pentru România în perioadele cu consum mare din timpul iernii sau în perioadele de secetă. Şi astăzi, când vorbim, cărbunele asigură circa o treime din consumul intern. România trebuie să susţină puternic la Bruxelles ca fiecare stat să-şi stabilească propriul mix, în funcţie de resursele naţionale". În opinia domniei sale, resursele tradiţionale, în special cărbunele, nu se află în competiţie cu resursele regenerabile, ci sunt complementare.

Noile propuneri de directive europene din sectorul energetic impun anumite bariere tehnice, care practic vor scoate din piaţă producţia de energie pe cărbune, însă România nu este pregătită pentru acest lucru, a declarat, la rândul său, Sorin Boza, directorul general al Complexului Energetic Oltenia.

"Acest pachet (de directive europene - n. r.) prevede reducerea emisiilor la 550 grame de dioxid de carbon pe kWh produs. Astăzi, Complexul Energetic Oltenia şi producătorii pe lignit au undeva la 940 de grame. Însă, trebuie să ştim toţi că, dacă mâine am construi o centrală nouă pe lignit, n-ar putea să producă sub 700 de grame. Tehnic, este imposibil. Este important să înţelegem de ce 550 şi nu 750. Ne limitează tehnic", a arătat Boza, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

Potrivit domnului Boza, CE Oltenia a investit un miliard de euro din fonduri proprii pentru instalaţii care să reducă poluarea şi astăzi se poate spune că produce energie verde.

"Pachetul de directive europene ar elimina cărbunele, iar România nu este pregătită să renunţe de tot la cărbune", a susţinut oficialul CE Oltenia.

Anul trecut, situaţia Complexului Energetic Oltenia (CEO) s-a îmbunătăţit faţă de 2015, a mai spus, ieri, ministrul energiei, precizând: "Am stabilit, împreună cu oficialii CEO, că ar fi indicat ca, în loc de 2000 de oameni, să fie restructuraţi doar 1000, întrucât aveam semnale din piaţă potrivit cărora producţia de energie electrică, pe cărbune, va fi una în creştere, astfel că va fi nevoie de personal, mai ales în zona de producţie. Sunt convins că CEO va fi pe profit şi că vom încheia anul cu bine. Foarte important pentru noi este că am alocat sume pentru exproprieri, deoarece avem nevoie de noi zone de exploatare a cărbunelui. Sper ca activitatea să fie aceeaşi ca şi până acum, una foarte bună".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. eu inteleg ca baietii au investit un miliard eur in cenusa, banii aia nu se vor recupera ever

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb