Directorul general al CNI, Ana Maria Topoliceanu, a declarat, ieri, după semnarea documentelor de predare - primire a Cazinoului din Constanţa, că este posibil ca lucrările de reabilitare a imobilului să se încheie peste doi ani, iar în 2013 să fie predat în stare bună Primăriei municipiului. Topoliceanu a mai spus că au început procedurile de contractare a expertizelor tehnice care ar putea fi încheiate peste o lună. Ana Maria Topoliceanu a declarat: "Am demarat deja procedurile de contractare ale expertizelor tehnice, termice şi detaliilor de execuţie ale acestui obiectiv în vederea aprobării indicatorilor tehnico-economici în cadrul Guvernului. Termenul până la care se vor finaliza aceste lucrări este de aproximativ o lună. Deci, cam într-o lună vom şti exact care sunt costurile acestui obiectiv de investiţii în ceea ce priveşte consolidarea şi restaurarea. Vom aproba aceşti indicatori tehnico-economici prin guvern, care va fi practic actul de finanţare a acestei investiţii, după care vom demara procedurile de licitaţie publică în ceea ce priveşte proiectarea şi apoi contractarea lucrărilor de execuţie. Termenul aproximativ pentru aceste lucrări de proiectare şi de execuţie pe care le estimăm la acest moment este de circa doi ani. Noi sperăm ca în toamna anului 2013 să putem preda Primăriei Constanţa şi constănţenilor Cazinoul reabilitat".
Răzvan Murgeanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, prezent la conferinţa de presă, a spus că după încheierea lucrărilor de reabilitare Cazinoul va arăta exact ca atunci când a fost construit. "Se va reface după toate monografiile care au fost făcute în timp şi va arăta exact ca atunci când a fost construit. Nimeni nu vrea să facă decât lucrări de calitate. Această lucrare este grea pentru că s-au făcut foarte multe intervenţii în timp la acest imobil şi cei care vor face reabilitarea acestui monument vor trebui să ajungă la ce a fost iniţial", a explicat Răzvan Murgeanu, citat de Mediafax. El a fost neplăcut surprins de starea în care se află în prezent Cazinoul şi crede că nu aşa trebuie să arate simbolul municipiului Constanţa.
Documentele de predare-primire a Cazinoului, din administrarea Primăriei Municipiului Constanţa în cea a MDRT, prin CNI, au fost semnate, ieri, de către Răzvan Murgeanu, Ana Maria Topoliceanu şi Decebal Făgădău, viceprimarul municipiului Constanţa, iar ceremonia s-a desfăşurat chiar la intrarea în Cazinou.
Consilierii locali constănţeni au decis, în 24 august, ca Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului să preia în administrare Cazinoul din Constanţa, pentru a fi renovat.
Potrivit notei de funadamentare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului, Cazinoul va deveni, după consolidare şi restaurare, un "veritabil centru de divertisment de anvergură internaţională", dar şi un "obiectiv turistic şi cultural major" care va găzdui conferinţe, simpozioane şi reuniuni. Finanţarea investiţiei va fi realizată de la bugetul de stat, prin cel al ministerului, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse de finanţare legal constituite.
Cazinoul, aflat pe faleză, pe bulevardul Regina Elisabeta din Constanţa, reprezintă una dintre clădirile emblemă ale oraşului.
Construcţia acestuia a început în jurul anului 1904, planurile iniţiale fiind întocmite de către arhitectul Petre Antonescu, care a proiectat o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradiţiile artei româneşti. După terminarea fundaţiilor însă, planurile au fost schimbate, Primăria încredinţând modificarea acestora unui arhitect elveţian, Daniel Renard. Obiectivul, construit în stil Art Nouveau, a fost terminat în 1910, fiind inaugurat în 1911.