Mult aşteptata scrisoare prin care un grup de lideri din cadrul PSD îi solicită demisia lui Liviu Dragnea din func-ţia de şef al partidului a fost în sfârşit finalizată şi dată publicităţii. Scrisoarea, intitulată "Declaraţie comună" şi semnată de mai mulţi membri din Comitetul Executiv al PSD, printre care se numără şi grupul de iniţiativă constituit din vicepremierul Paul Stănescu, vicepreşedinte PSD, Gabriela Firea - primar general al Capitalei, Adrian Ţuţuianu - vicepreşedinte al Senatului şi fost ministru al Apărării Naţionale, se doreşte a fi un prim pas în normalizarea relaţiilor pe care partidul le are cu societatea civilă şi cu Preşedinţia României.
În document se arată că, deşi PSD se află la guvernare de un an şi 9 luni, cu rezultate economice pozitive, partidul scade în preferinţele electoratului, cercetările sociologice indicând o opţiune de vot cuprinsă între 25% şi 30%, cu mult sub scorul obţinut la alegerile parlamentare din anul 2016 (47%).
Semnatarii scrisorii susţin că liderul PSD Liviu Dragnea este cotat în sondajele de opinie cu o intenţie de vot cuprinsă între 7% şi 12%, procente situate cu mult sub cota partidului, ceea ce arată că preşedintele PSD este în acest moment cel mai contestat lider politic din România ultimilor ani.
Cei trei autori ai scrisorii arată: "Este datoria noastră, de oameni politici responsabili, să analizăm această situaţie şi să decidem care sunt măsurile necesare pentru oprirea acestei tendinţe, dar şi să consolidăm structurile partidului pentru a rămâne principala forţă politică a ţării, capabilă să câştige alegerile din anul 2019 - europarlamentare şi prezidenţiale - şi cele din 2020 - locale şi parlamentare".
• Liviu Dragnea, principalul vinovat de dezastrul PSD
Paul Stănescu, Gabriela Firea şi Adrian Ţuţuianu arată şi cauzele pentru care PSD a ajuns în situaţia actuală: conflictele interne, modul discreţionar de desemnare a celor trei prim-miniştri din decembrie 2016 şi până acum, schimbările inexplicabile de miniştri, războiul permanent purtat cu o parte importantă a societăţii româneşti, schimbarea agendei publice care a fost acaparată de teme precum corupţia, schimbările din justiţie şi statul paralel, promovarea în Guvern, ministere, agenţii, alte instituţii publice a unor persoane cu evidente carenţe profesionale, incapabile să comunice corect, argumentat, pe temele guvernării.
Semnatarii scrisorii susţin că toate aceste cauze au generat neîncredere din partea societăţii în PSD şi neîncredere din partea partenerilor externi, iar de vină ar fi faptul că liderul PSD Liviu Dragnea "a devenit, prin vulnerabilitatea sa juridică, un obstacol (...), vulnerabilitatea majoră a partidului, elementul principal de atac al opoziţiei şi a unei părţi a societăţii civile, o perpetuă sursă de neîncredere în plan intern şi extern, motivul pentru care se pune la îndoială corectitudinea oricărui demers iniţiat de PSD în direcţia reformării Justiţiei".
Paul Stănescu, Gabriela Firea şi Adrian Ţuţuianu afirmă că Liviu Drag-nea conduce discreţionar partidul şi a transformat structurile de conducere (Biroul Permanent Naţional, Comitetul Executiv) în foruri care validează deciziile luate într-un format restrâns, desfiinţând de facto Consiliul Naţional şi departamentele, ceea ce a dus la lipsa dezbaterii interne în structurile politice şi parlamentare.
Pentru a schimba actuala situaţie, petenţii propun la primul punct demisia imediată a lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al PSD şi din funcţia de Preşedinte al Camerei Deputaţilor. Interimatul funcţiei de preşedinte al PSD ar urma să fie asigurat de premierul Viorica Dăncilă până la organizarea în prima parte a anului viitor a unui Congres Extraordinar unde vor fi alese noile structuri de conducere.
• Schimbarea agendei publice şi recâştigarea încrederii, principalele obiective ale reformiştilor din PSD
Semnatarii scrisorii susţin că actuala coaliţie PSD-ALDE reprezintă singura garanţie a continuării programului de guvernare, că actul de guvernare trebuie îmbunătăţit prin centrarea agendei publice pe investiţii, sprijinirea mediului de afaceri în vederea menţinerii ritmului de creştere economică, susţinerea marilor proiecte de infrastructură critică, impulsionarea iniţierii şi derulării proiectelor privind infrastructura de mobilitate (autostrăzi, drumuri expres, centuri ocolitoare etc.) de către administraţia centrală şi locală.
Disidenţii din PSD susţin necondiţionat adoptarea şi aplicarea noii legi a pensiilor aşa cum a fost elaborată de Guvern şi că este nevoie de elaborarea unui plan coerent de eficientizare a sis-temului de ajutoare sociale prin măsuri ţintite, menite să-i ajute pe cei aflaţi cu adevărat în nevoie, astfel încât lupta împotriva pauperizării să înregistreze rezultate vizibile.
Celelalte măsuri pozitive din scrisoare se referă la pregătirea corespunzătoare a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, creşterea coeziunii grupurilor parlamentare şi adoptarea în această sesiune parlamentară a pachetului de legi privind Justiţia, legile de modificare a Codului penal, a Codului de procedură penală, a Codului de procedură civilă; legile privind securitatea naţională, Codul administrativ, dar şi iniţiativele legislative necesare punerii în aplicare a măsurilor adoptate de Comitetul Executiv Naţional al PSD, din 1 septembrie 2018; legea off-shore; legislaţia privind regimul juridic al incompatibilităţilor şi conflictelor de interese.
Autorii scrisorii propun ca grupurile parlamentare să susţină necondiţionat guvernul PSD-ALDE şi să respingă orice moţiune de cenzură depusă din partea opoziţiei.
Două puncte importante din documentul semnat de Paul Stănescu, Gabriela Firea şi Adrian Ţuţuianu se referă la adoptarea unei legi a lobby-ului în concordanţă cu principiile de transparenţă şi bune practici din statele cu tradiţie în acest domeniu şi adoptarea unei legi privind amnistia şi graţierea, după o largă consultare şi dezbatere cu toţi factorii implicaţi, inclusiv cu societatea civilă. "Reforma justiţiei şi a politicii penale pot reuşi, fiind acceptate de societate numai în măsura în care convingem că acestea se fac în interesul protecţei drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor", sus-ţin semnatarii scrisorii.
Ei se referă şi la îmbunătăţirea relaţiilor cu partenerii internaţionali şi la recâştigarea încrederii acestora în România şi în PSD.
Primul politician care a comentat conţinutul scrisorii este liderul Pro România, fostul şef al PSD Victor Ponta. Acesta a scris pe pagina sa de Facebook: "Le urez succes tuturor celor care au înţeles în al XII-lea ceas că Grupul lui Dragnea duce România, Parlamentul, Guvernul şi PSD la dezas-tru! Sper ca ei să salveze ce mai este de salvat şi să gândească o strategie de revenire pe calea normalităţii! Pro România şi eu ( ca om politic de stânga, fost lider si premier social democrat ) vom susţine orice efort de reformă şi revenire la valorile care au stat la baza formării USL şi a guvernării din 2012-2015!".
În urma apariţiei acestui document, social-democraţii se vor reuni într-o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional, vineri, 21 septembrie, de la ora 12:30, a informat Biroul de presă al PSD.
În acest moment, Comitetul Executiv al PSD are 61 de membri, iar deciziile se iau cu majoritate. Disidenţii anti-Dragnea au nevoie de cel puţin 31 de voturi ca să forţeze plecarea acestuia din funcţie, dacă nu punem la socoteală şi eventualii lideri care vor fi convinşi de Liviu Dragnea să îşi retragă semnăturile.
Vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a declarat: "Mi-am asumat această declaraţie, alături de doamna Firea şi domnul Ţuţuianu, conştient fiind că Partidul Social Democrat se află într-un moment de cotitură. A sosit timpul să spunem lucrurilor pe nume, într-un cadru cât mai larg, pentru că numai aşa putem lua deciziile corecte. Am identificat, alături de colegii mei, cauzele care au condus la situaţia noas-tră actuală, una deloc favorabilă, în ciuda măsurilor bune din punct de vedere economic şi social pe care le-a luat Guvernul. Am propus, de asemenea, un plan de măsuri, unele imediate, altele pe termen mediu, care să ne asigure păs-trarea guvernării, a poziţiei de cea mai puternică forţă politică a României şi premisele câştigării alegerilor care vor avea loc anul viitor".
Vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a spus că sunt suficient de mulţi cei care doresc ca Liviu Dragnea să facă un pas în spate:
"Singura problemă pe care considerăm că nu trebuie să o tolerăm este Liviu Dragnea care a luat partidul pe nume personal".
Adrian Ţuţuianu, fostul ministru al Apărării Naţionale, susţine că, dacă nu vor fi găsite soluţii, există riscul ca PSD să piardă majoritatea parlamentară prin plecarea mai multor social-democraţi la alte formaţiuni. El a spus: "Noi suntem membri ai partidului, nu plecăm din PSD, vom continua să ne exprimăm în partid. (...) Ne vom pronunţa în CEx. (...) Există riscul de a pierde majoritatea parlamentară, cel puţin la Camera Deputaţilor în primă fază. (...) Vă spun ca să fie foarte limpede, toţi cei care am semnat această scrisoare suntem oameni care am crescut în acest partid, nu plecăm acasă, dar nu putem să ne facem că nu avem o problemă. (...) Nu i-am cerut lui Liviu Dragnea să plece din partid, ci să facă pasul înapoi din cele două funcţii deţinute".
Marian Neacşu, secretarul general al PSD, a recunoscut că şi el este unul dintre semnatarii scrisorii: "Am citit cu atenţie declaraţia comună a colegilor noştri şi am constatat că sunt enunţate o serie de principii sănătoase privind acţiunea politică a PSD, care din păcate au fost abandonate în ultima perioadă. Sunt întru totul favorabil ideii de revenire la modul colegial şi democratic de luare a deciziilor în partid şi, mai ales, celei de asigurare a continuităţii şi mai ales a coerenţei guvernării".
Deputatul PSD Florin Iordache a spus referitor la scrisoarea deschisă: "Cred că nu are rost să ne dăm cu părerea unii, şi aşa mai departe, pe la toate colţurile. Ne uităm ce zice statutul şi în funcţie de asta analizăm şi vom hotărî. (...) Eu cred că trebuie să ne oprim cu aceste discuţii, dezbateri, nemulţumiri în plan extern, aşa cum apar acum în media, le discutăm la partid, punem cruce, mergem mai departe, că avem multe lucruri de făcut, de la referendum până la continuarea guvernării, Preşedinţia Consiliului UE de la 1 ianuarie".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.09.2018, 08:10)
Da, Dragnea este un dezastru nu doar pentru Romania, ci si pentru PSD.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.09.2018, 08:45)
Nu am văzut in motivație lucruri noi . Cele insirate le puteau scrie si acum un an.
La propuneri pentru viitor sunt investiții. Cu ce bani ? Dupa majorările de salarii bugetul este deja la limita .
3. fără titlu
(mesaj trimis de Om în data de 20.09.2018, 09:14)
Cand sunteti in fundul oceanului credeți ca nu se poate mai jos. Dar cu Dancila interimar va recomand un excavator pentru sapaturi. Oameni seriosi pesedeii, ce sa zic.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.09.2018, 09:26)
cred ca e inscenarea perfecta pt iesirea din scena...dar sa nu zicem hop, pana nu sarim parleazul...in cazul 2, posibila rupere si formarea proromania 2
5. Viitor de aur, tzara noastra are
(mesaj trimis de XXX în data de 20.09.2018, 10:31)
Eu zic sa-l aducem pe baditza la butoane. Ii mai da soros banutzi de vreo doua joint-uri si stam toti sa acultam ce mai viseaza asta