"Disimularea mărfii"

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Omul sf(M)inteste locul / 24 martie 2011

"Disimularea mărfii"

Absolut întâmplător, graţie unor bloguri, am aflat cum este definit ziaristul viitorului, reporterul multimedia, în cadrul unui important trust de presă autohton. Un veritabil decalog în două puncte (licenţa nu-mi aparţine). Am încercat să mă conformez învăţăturilor, chiar dacă nu îmi erau adresate, în fond suntem datori să ne adaptăm noilor cerinţe, indiferent de locul de muncă. (1)

Prima cerinţă este legată de specularea la maxim a informaţiilor. Să valorific informaţiile din zona mea de responsabilitate nu e chiar o noutate, aşa că m-am orientat către partea cu subiectul care îmi iese singur în cale. Lucrurile sunt simple, exista chiar şi un exemplu, se caută cu lumânarea un conflict stradal şi se intervine jurnalistic, asta în cazul în care nu te decizi să ai atitudine civică şi să ratezi materialul. Primul lucru care se impune să fie făcut sunt fotografiile, am înţeles că se poate cu aparatul foto, cu telefonul sau cu ce are fiecare la îndemână. Ultima parte nu am prea priceput-o, cu creionul din buzunar pot face cel mult o caricatură, fotografiile nu îmi prea ies, probabil de vină este lipsa de experienţă în domeniu. Norocul meu e că am un telefon cu cameră foto integrată, ghinionul este că mă emoţionează bătrânii aflaţi în situaţii limită, aşa că e greu de crezut că pot reuşi să "încadrez" foarte bine scena. De filmat aproape că nu mai poate fi vorba cu astfel de reacţii emoţionale necontrolate. Urmează pasul trei:să adun informaţii despre victimă şi despre tâlhari. Cu prima parte implicată în eveniment să zicem că o scot la capăt şi reuşesc să-i smulg câteva informaţii, probabil după ce îi acord primul ajutor. În ceea ce îi priveşte pe tâlhari e mai complicat, e greu de crezut că vor dori să-mi acorde un interviu în timpul acţiunii, aşa că probabil trebuie să-i urmăresc, să-i imobilizez şi să îi anchetez pe repede înainte, poliţist şi procuror dintr-un foc. Din fericire indicaţiile nu vorbesc nimic despre trimiterea în judecată şi acordarea unei pedepse. Cel mult o condamnare la oprobiul public în urma unui articol scris profesionist pe genunchi, la marginea rigolei. Aşa stând lucrurile, înarmat cu toate informaţiile, nu îmi mai rămâne decât să iau legătura cu editorul, care, la rândul lui, trebuie să "disimuleze marfa".

Aici mă opresc şi pun mâna pe DEX. ( DISIMULÁ, disimulez, vb. I. Tranz. A ascunde adevărata faţă a unui lucru, a unei situaţii etc. (dându-i o aparenţă înşelătoare); a camufla, a masca. - Din fr. dissimuler, lat. Di]ssimulare.) Aş prefera să o disemineze, dar indicaţiile trebuiesc respectate, în fond adevărul nu trebuie să strice o ştire bună. Acesta a fost doar un exemplu, o agresiune banală, nici nu vreau să-mi închipui cum ar trebui făcută intervenţia jurnalistică la un viol. Pardon de gând! (2)

Există şi un avertisment pentru cei care nu înţeleg presa viitorului, respectivii se îndreaptă spre finalul carierei de ziarist. Viaţa e dură. (3)

PS

Cum nimeni nu a infirmat, consider că scrisoarea respectivului redactor- şef către angajaţi, prezentată de site-ul realitateamea.ro, preluată de numeroase site-uri şi bloguri, este absolut autentică.

Pasaje din scrisoarea redactorului şef al Adevărul către jurnaliştii din trust

(1) "Dragi colegi,

Faceţi eforturi să deveniţi rapid reporteri multimedia, altfel vă depărtaţi de meseria de jurnalist de secolul XXI, cu riscurile de rigoare. Concret, ce trebuie să faceţi? Simplu: valorificaţi orice informaţie din zona voastră de responsabilitate (dar şi din altele, atunci când "vă iese subiectul în cale") ÎN TOATE DIMENSIUNILE JURNALISTICE!

*

(2) Am o veste pe cât de proastă, pe atât de bună: a deveni reporteri multimedia nu este o opţiune, ci o obligaţie. Şi o mare oportunitate. Studiu de caz: mergi prin oraş şi vezi cum este tâlhărită o bătrână. Nu discut aici despre atitudinea civică (felicitări celor ce sar în ajutorul bătrânei!), ci doar despre atitudinea jurnalistică. Aşadar, cum procedezi? 1. Faci poze (cu aparatul foto, cu telefonul, cu ce ai la îndemână). 2. Filmezi (se poate şi cu telefonul). 3. Aduni informaţii despre bătrână, despre tâlhari etc. Apoi, înarmat cu tot arsenalul (informaţii, foto, video), transmiţi totul unui om de la redacţie (de preferat, editorul tău), care, prin intermediul Newsroom-ului, disimulează "marfa" pe toate site-urile interesate.

*

(3) Meseria asta s-a schimbat profund şi continuă să se schimbe cu viteză uluitoare. Jurnalismul nu mai seamănă cu cel pe care l-aţi practicat, unii dintre voi, în anii "90, când aveai timp să te documentezi, să scrii în tihnă şi să mai bei şi-o bere înainte de a preda articolul.Cine nu va înţelege aceste schimbări are toate şansele să se apropie de finalul carierei de ziarist".

NOTĂ: Cititorii sunt invitaţi (www.bursa.ro) să participe cu subiecte la această rubrică, gândită pentru recuperarea bunului-simţ.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Si ne mai miram de ce se inchid ziarele. Cu asemenea minti luminate e greu sa scapi de faliment.

    1. Pai Gandul tocmai ce a anuntat azi ca nu mai poate scoate ziarul pe hartie. Bine ca are Dinu cu ce plati astfel de jurnalisti ...sa apara si la tarabe si online. Sau asta sa fie cauza , ca ii plateste atat de bine incat angajatii lui isi permit sa faca poze si cu cheia de la casa sau cu vreun breloc??

    ... si cel suprem: jurnalistul multimedia comite infractiunea, se autointerogheaza, transmite procesul din perspectiva inedita a inculpatului, si castiga premiul Adevarul des simulat!!!

    1. ... el nu se autointerogheaza, el se autointervieveaza!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb