Dispariţia albinelor, un dezastru pentru viaţa pe Terra

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 4 mai 2012

Dispariţia albinelor, un dezastru pentru viaţa pe Terra

Dispariţia roiurilor de albine din întreaga lumea ar provoca un dezechilibru major în ecosistem, fapt ce i-ar afecta dramatic şi pe oameni. Natura are mecanisme complicate care susţin ritmul vieţii, iar dispariţia unei rotiţe, oricât ar fi de mică, poate da peste cap întreg angrenajul.

Studiile efectuate în ţara noastră, dar şi în străinătate demonstrează că în ultimii şase ani familii de albine dispar într-un ritm îngrijorător. Este ştiut că albinele sunt singurele insecte care polenizează, 250.000 de specii de plante beneficiind de pe urma micilor zburătoare, astfel fiind asigurată hrana pentru majoritatea animalelor. Specialiştii spun că 75% din culturile agricole de pe mapamond depind de munca albinelor. Fără aces-tea vor dispărea legume, fructe dar şi furajele pentru animalele, iar consecinţele pe termen scurt sunt uşor de anticipat. În ultimii 35 de ani albinele sălbatice au dispărut în proporţie de 90%, acestea fiind în acest moment de negăsit în anumite zone de pe glob.

Aşa stând lucrurile este de la sine înţeles de ce specialiştii în domeniu caută cu febrilitate care sunt cauzele care afectează albinele, în condiţiile în care 50% din acestea dispar după polenizare. Cele mai dramatice statis-tici vin din Statele Unite ale Americii, Germania şi Marea Britanie, state care au industrii foarte dezvoltate. Pesticidele, apa contaminată şi radiaţiile produse de antenele de telefonie mobilă sunt printre principalele cauze care afectează micuţele vieţuitoare. Radiaţiile electromagnetice ale telefoanelor mobile interferează cu sistemul de navigaţie al albinelor. Dezorientate, acestea nu mai pot să regăsească drumul spre colonie şi în final mor. Un studiu realizat la Universitatea Landau a arătat că albinele refuză să revină în stup atunci când în apropierea acestuia sunt plasate telefoane. O altă problemă majoră o reprezintă culturile modificate genetic, care ar afecta grav albinele după ce acestea le polenizează. Există 20.000 de specii cunoscute de albine, într-un singur stup putând trăi între 30.000 şi 50.000 de exemplare. Există şi un calcul economic al muncii de polenizare depuse de albine, astfel valoarea anuală se ridică la peste 150 de miliarde de euro, aici nu intră mierea şi ceara produse de acestea.

Chiar şi cel mai cunoscut om de ştiinţă al ultimului secol, Albert Einstein, a avertizat în privinţa acestui pericol: "Dacă albinele ar dispărea, nu ne-ar mai rămâne decât patru ani de trăit. Dacă nu mai sunt albine, nu mai e polenizare, nu mai sunt plante, nu mai sunt animale, nu mai sunt oameni". Procesul de dispariţie al albinelor poartă numele "Anomalia Colapsului Coloniei" (CCD - Colony Collapse Disorder) şi se produce în momentul în care albinele dintr-un roi dispar brusc, lăsând în urma lor, neajutorate, regina şi larvele. Presa a relatat despre un caz interesant: "oamenii albină". În localitatea Sichuan din China, albinele au fost exterminate din cauza utilizării pe scară industrială a pesticidelor. Conştienţi de greşeala făcută, oamenii au preluat rolul albinelor şi în ultimii 20 de ani ei fac polenizarea pomilor fructiferi. Primăvara, mii de săteni se urcă în peri şi meri cu nişte pămătufuri cu care scutură uşor polenul îl adună după care se urcă în alţi copaci şi cu acelaşi pămatuf scutură polenul peste alte flori. Un procedeu foarte complicat, care nu face decât să demonstreze că niciodată nu va putea fi aplicat pe scară largă.

Asociaţia Apicultorilor Britanici a estimat că până în 2018 albinele vor dispărea în proporţie de 99% din Marea Britanie. Fenomenul nu este singular, peste 20.000 de specii de plante şi 5.000 de specii de animale sunt clasificate ca fiind pe cale de dispariţie. Principalele cauze ale acestui fenomen catastrofal sunt: distrugerea habitatelor, exploatarea comercială şi poluarea.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Când ne-om pomeni fără albine, s-a sfârşit. Un urs mai faci: iei un ministru de externe păros, îi scoţi ochelarii şi îi înfigi un dop de şampanie în fund, în chip de coadă. Un rechin, aşijderea - mai scoţi cu cleştele din dinţii unui avocat, îi despici o fantă în robă pentru aripioara dorsală...

    Dar o albină? Dacă faci albine din chinezi cu oceli şi ochi compuşi abia de obţii cincizeci de mii de stupi.

    Tudor Vasiliu, apicultor 

    1. Cine a facut albina?

      Dumnezeu controleaza TOT universul.El a spus si s-a facut.Tot El va spune "SFARSIT" atunci cand a hotarat El.Pacat ca oamenii nu mai intreaba oare noi de ce am fost facuti?Ca sa-L cautam pe Dumnezeu si gasindu-L sa traim cu El pentru eternitate. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb