Disponibilizaţii de acum doi ani ar putea primi compensaţii până la finele anului

Ovidiu VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Politică / 6 aprilie 2009

Marian Sârbu: "Vom face o analiză şi în caz că efortul bugetar nu va fi prea mare vom putea, probabil, să acordăm această prelungire, având în vedere situaţia de criză prin care trecem"

Marian Sârbu: "Vom face o analiză şi în caz că efortul bugetar nu va fi prea mare vom putea, probabil, să acordăm această prelungire, având în vedere situaţia de criză prin care trecem"

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat că va analiza această posibilitate, deşi la fondul de şomaj nu există destui bani

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat, vineri, la Braşov, să se va analiza posibilitatea prelungirii perioadei de acordare a salariilor compensatorii până la sfârşitul anului pentru cei cărora le expiră salariile compensatorii în lunile aprilie - mai. "Vom face o analiză şi în caz că efortul bugetar nu va fi prea mare vom putea, probabil, să acordăm această prelungire, având în vedere situaţia de criză prin care trecem", a spus ministrul. "Totuşi, nu cred că este cea mai propice perioadă pentru acest lucru, mai ales că nu există suficienţi bani la fondul de şomaj, deşi noi am cerut o suplimentare", a mai spus ministrul. Reprezentanţii sindicatelor cu care ministrul s-a întâlnit vineri la Braşov au precizat că nu ar fi vorba de un număr foarte mare de oameni care să beneficieze de aceas­tă prelungire. "Credem că este vorba de aproximativ 2.000 - 3.000 de persoane care se află în această situaţie. "Perioada de acordare a aces­tor plăţi compensatorii expiră foarte curând. Majoritatea celor care au beneficiat de prevederile OUG 116/2006 sunt persoane care acum au între 49 şi 54 de ani, oameni pentru care la această vârstă este aproape imposibil să se mai angajeze, mai ales în actuala criză a locurilor de muncă", a declarat Gheorghe Apost­u, preşedintele filialei Braşov a Blocului Naţional Sindical. La Braşov, în această situaţie se află doar salariaţii de la Tractorul, Rulmentul şi Nitramonia Făgăraş, companii care au făcut disponibilizări masive în urmă cu doi ani.

Apostu a mai cerut Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale să modifice legislaţia în domeniul şomajului, astfel încât şomerii să aibă posibilitatea de a lucra în baza unor convenţii civile, fără a li se întrerupe plata indemnizaţiei de şomaj. Potrivit lui Apostu, şomerii ar putea lucra în domeniul construcţiilor şi la reabilitarea termică a blocurilor. "Convenţiile civile ar reprezenta şi o sursă de venituri pentru bugetul statului, pentru că veniturile acestor şomeri ar fi impozitate cu 16%.", a precizat Apostu. Pentru modificarea legii, liderul sindical consideră că este nevoie doar de voinţă politică pentru adoptarea unei Ordonanţe de urgenţă în acest sens.

Marian Sârbu a declarat că va analiza posibilitatea emiterii unei astfel de ordonanţe, dar va trebui să vadă dacă aceasta nu va veni în contradicţie cu organizaţiile internaţionale ale muncii sau cu diverse acorduri semnate de Guvern cu FMI sau Banca Mondială.

Ordonanţa 28 să se aplice şi celor care închid parţial activitatea

Liderul sindicaliştilor de pe platforma IAR Ghimbav, Şuba Arpad, a solicitat ministrului să intervină pentru ca Ordonanţa 28/2009, cea care oferă posibilitatea companiilor care îşi închid activitatea total pe durata a maxim 3 luni în timpul aces­tui an să plătească 75% din salariu fără a mai achita şi taxele şi impozitele pe salariu, să fie extinsă. El a dosit ca prin această extindere a ordonanţei să fie incluse şi societăţile care îşi închid parţial activitatea să beneficieze de acelaşi tratament pentru salariaţii trimişi în şomaj tehnic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb