Opoziţia a găsit o nouă temă de atac împotriva puterii, marşând pe două subiecte sensibile, pe care le-a plasat faţă în faţă, pentru a reuşi să maximizeze efectul în ochii opiniei publice. Pensiile parlamentarilor şi alocaţiile copiilor sunt puse în aceeaşi balanţă, continuându-se disputa dintre co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, şi premierul Victor Ponta, pe tema sumelor primite de familiile care au copii minori. Cum Parlamentul stă în continuare foarte prost la capitolul imagine, lucru dovedit de toate sondajele de opinie din ultimul deceniu, orice discuţie legată de drepturile senatorilor şi deputaţilor este primită prost. În plus, când mărirea pensilor aleşilor este pusă în oglindă cu faptul că aceştia au respins la începutul anului o propunere legislativă privind mărirea alocaţiilor copiilor pe motiv că nu există resurse financiare, este uşor de anticipat de ce parte se plasează marea masă a alegătorilor. De altfel, pe reţelele de socializare au început să circule mai multe "manifeste" îndreptate împotriva parlamentarilor, tema de atac fiind cea expusă mai sus.
Deputatul PNL, Andreea Pocora a transmis un comunicat în care le cere colegilor să se ocupe mai întâi de drepturile copiilor şi mai apoi de cele ale lor: "PSD doreşte reintroducerea pensiilor speciale pentru parlamentari, pensii al căror cuantum va fi între 1.200 şi 4.400 de lei şi care vor fi cumulate cu pensiile normale. Este foarte adevărat că indemnizaţiile şi pensiile parlamentarilor români sunt cele mai mici din Uniunea Europeană. În acelaşi timp, însă, trebuie spus că la nivelul Uniunii Europene media alocaţiei de stat pentru copii este de 210 euro, în vreme ce în România alocaţia unui copil este de doar 9 euro, cifră care plasează ţara noastră în coada listei la nivel mondial. Dacă tema pensiilor parlamentarilor este necesară şi impune o rezolvare, atunci cel puţin la fel de necesară, dar mai urgentă este mărirea alocaţiei pentru copii. Prin urmare, cer majorităţii controlate de PSD ca, pe lângă legea privind pensiile speciale ale parlamentarilor, să promoveze şi creşterea alocaţiei pentru toţi copiii la 200 de lei. Victor Ponta şi PSD dau încă o dată dovadă de duplicitate. După ce anul trecut, prim-ministrul declara că nici el, nici partidul pe care îl conduce nu susţin legea privind pensiile speciale pentru parlamentari, azi acest act normativ a fost discutat de către deputaţii PSD. Dar nu doar de duplicitate dă dovadă Victor Ponta, ci şi de laşitate. Şeful PSD este plecat din ţară chiar în ziua în care partidul pe care îl conduce discută legea pensiilor speciale pentru parlamentari".
Potrivit proiectului de lege care modifică Statutul parlamentarului, deputaţii şi senatorii au dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar. De această indemnizaţie beneficiază cei care nu mai au calitatea de parlamentar. Indemnizaţia de parlamentar ar urma să se actualizeze ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizaţia brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeaşi dată.
În luna martie, co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu a avut o dispută aprinsă cu premierul Victor Ponta legată de alocaţia pe care o primesc copiii. Premierul a susţinut că alocaţia a fost deja dublată, de la 42 de lei la 84 de lei, fapt infirmat ulterior, iar Alina Gorghiu l-a rugat pe acesta să-şi mute promisiunile din spaţiul virtual în lumea reală.
1. Ce golaneala
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 16.04.2015, 14:31)
fac acesti peste 500 de golani! Sunt buni doar ca s-o tina dintr-un scandal in altul, si mai vor si bani pentru asta prestare magareasca!