DISPUTĂ ÎNTRE PARLAMENTARI ŞI GUVERNANŢI PENTRU ANPC Daniel Zamfir: "Borc nu doreşte ca ANPC să devină independentă"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 30 august 2016

Daniel Zamfir (Sursa foto: Facebook)

Daniel Zamfir (Sursa foto: Facebook)

Bogdan Pandelică, ANPC: "Orice persoană care vine la conducerea instituţiei ar trebui să fie cât se poate de profesionistă"

Trecerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) din subordinea Guvernului în cea a Parlamentului pare să constitutie un subiect de dispută între guvernanţi şi parlamentari.

Independenţa ANPC urmează să fie unul dintre punctele principale pe ordinea de zi a parlamentarilor, care intenţionează să dezbată subiectul cât mai curând.

O întâlnire între părţile implicate a avut loc ieri, dar se pare că părerile exprimate pe subiect de către cei prezenţi nu au avut aceeaşi direcţie.

Deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir a scris, pe pagina sa de Facebook: "Astăzi (n.r. ieri), la solicitarea colegului meu, deputatul Răzvan Mironescu, iniţiatorul legii privind Statutul ANPC, am avut o întâlnire cu Preşedintele ANPC, domnul Bogdan Pandelică şi cu Directorul General (n.r. al ANPC), domnul Paul Anghel. Au participat şi reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a consumatorilor, profesorul Gheorghe Piperea de la Parakletos, Alin Iacob de la AURSF şi Costel Stanciu de la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor. Scopul întâlnirii a fost acela de a afla chiar de la conducătorii instituţiei părerea lor în legătură cu depolitizarea ANPC, întărirea rolului instituţiei în a-i apara pe consumatori de abuzuri, eficietizarea LAREX (n.r. Centrul Naţional pentru Încercarea şi Expertizarea Produselor), încadrarea comisarilor ANPC într-o altă grilă de salarizare, similară celor de la Consiliul Concurenţei şi multe alte aspecte la care mă voi referi pe larg în intervenţiile viitoare.

Am aflat, însă, din gura preşedintelui ANPC, că domnul Costin Borc (n.r. ministrul Economiei) nu doreşte ca această instituţie să devină independentă. Înţeleg că acest Guvern ar fi emis un aviz negativ, care nu a ajuns, însă, la Parlament. Eu vreau să vă asigur că împreună cu profesorul Piperea îl vom sprijini total pe deputatul Răzvan Mironescu şi că lucrurile nu vor rămâne aşa. În zilele următoare vom discuta şi cu reprezentanţii PSD, cu care am avut o experinţă reuşită în cazul Legii dării în plată, iar la începutul săptămânii viitoare - şi cu prezentanţii salariaţiilor ANPC.

Să vă mai reamintesc că ANPC nu a fost prezent la dezbaterea Legii dării în plată din Camera Deputaţilor? Din luna aprilie de când Răzvan Mironescu a iniţiat această lege, reprezentanţii ANPC nu au participat la nicio şedinţă a Comisiei de Industrie şi Servicii!

Păi de ce, domnule Borc? De ce nu-i lăsaţi să participe? Eh, uite de ce e nevoie de o autoritate independentă! Să nu mai intervină vreun ministru sau mai ştiu eu cine după proprile interese! Interesele consumatorilor sunt apărate cu adevărat doar de o instituţie puternică, independentă, cu funcţionari bine plătiţi şi mai ales fără intervenţii politice! Cam aşa e în democraţie, domnule ministru vremelnic Borc".

Propunerea de trecere a ANPC din subordinea Guvernului în cea a Parlamentului a fost depusă în aprilie la Camera Deputaţilor spre avizare, de către deputatul PNL Răzvan Mironescu, unul dintre semnatarii documentului fiind deputatul Daniel Cătălin Zamfir, care a promovat Legea dării în plată.

Domnia sa ne-a spus, la acea vreme: "Guvernul vrea să păstreze ANPC sub controlul său, dar o instituţie nu poate fi echilibrată dacă este în subordinea statului".

Proiectul de lege a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ şi a fost avizat negativ de Consiliul Economic şi Social.

Iniţiatorii consideră că asigurarea independenţei ANPC este singurul mod prin care drepturile şi interesele consumatorilor vor fi mai bine reprezentate şi apărate.

Referitor la această propunere, Bogdan Pandelică ne-a spus, la începutul anului: "Probabil că această idee, a consumatorilor, a pornit de la faptul că în momentul în care eşti sub cupola Parlamentului schimbările conducerii sunt mai puţin fluctuante. Mandatul unui conducător este pentru cel puţin patru ani de zile şi atunci acesta îşi poate face un plan de acţiune detaliat pentru cei patru ani, pe când, în situaţia actuală, fiecare preşedinte schimbat la ANPC poate veni cu propria amprentă, putând ţine cont sau nu de ceea ce s-a întâmplat până atunci în instituţie, de direcţiile şi proiectele preşedintelui de dinainte. Schimbările ar putea genera nişte pierderi din punct de vedere al imaginii instituţiei, ce nu pot fi cuantificabile". În opinia domnului Pandelică, orice persoană care vine la conducerea instituţiei ar trebui să fie cât se poate de profesionistă.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. "''D-LE ZAMFIR,MOTIUNE DE CENZURA SI JOS CU TEHNOCRATII, SE VEDE CLAR CA TEHNOCRATII SUNT CONDUSI DE LA BRUXELLES'''

    In prezent ANPC nu functioneaza cum trebuie. Dar daca va trece in subordinea parlamentului nu va fi tot in subordinea statului? Caci doar si parlamentul este tot o institutie de stat. Sau parlamentarii nu isi au si ei interesele lor la fel ca si altii din alte institutii?

    1. Parlamentul este singura instituție din România care deranjează sistemul securist.

      Guvernul poate fi numit la ore de seară, poate fi făcut pe scări, selecția se face din resursa de cadre a agenților fără căpătâi, iar dacă nu se pricep la absolut nimic, propaganda securistă îi va numi guvern de tehnocrați. 

    Peste tot in lume, Agentiile care se ocupa de protectia consumatorului tin de executiv, nu de legislativ.

     

    In SUA, Bureau of Consumer Protection face parte din FTC care este o agentie independenta a Guvernului American. Seful FTC este nominalizat de presedinte (seful guvernului) si aprobat de Senat. 

     

    In UK, Office of Fair Trading este o agentie guvernamentala. 

     

    In Franta, DGCCRF, Direction générale de la concurrence, de la consommation et de la répression des fraudes 

    Une direction du ministère de l’Économie, de l'Industrie et du Numérique. Spune limpede, este o directie a Ministerului Economiei. 

     

    In Germania, Federal Office of Consumer Protection and Food Safety, este o agentie independenta aflata sub jurisdictia Ministerului Federal al Alimentelor si Agriculturii. 

     

    Sa mai continuam, parlamentari nefericiti? Nu stiti cu ce se ocupa Parlamentul? Cu legiferare. Nu cu administrarea unor agentii care tin de executie. Va suna cunoscut: executie, executiv, guvern??? Incercati sa acaparati din puterile executive? Asta se cheama incompetenta. 

    1. Nu domnu postac,incompetenta și rea credință este acum când ANPC este în subordinea Guvernului.

      Unde s-a mai pomenit ca ANPC sa nu protejeze consumatorii, de exemplu pentru ca niște fosti funcționari ai BNR,actualmente demnitari în MFP, au interzis ANPC sa meargă în comisiile parlamentare sa și sustina punctul de vedere.

      De asta e nevoie de ANPC independenta.  

      Dnu postac, poate nu observi ca trebuie sa fie independenta, dar asta nu inseamna in subordinea Parlamentului, asta este o aberatie.

      Buei, independentă nu poate fi decât ca Securitatea, altfel n-o mai controlăm noi, poporul mafiot.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb