DISPUTA OMV PETROM - IULIAN IANCU, ÎNTR-O NOUĂ FAZĂ Mariana Gheorghe refuză invitaţia lui Iulian Iancu la Comisia de Anchetă a ANRE

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 octombrie 2017

Mariana Gheorghe refuză invitaţia lui Iulian Iancu la Comisia de Anchetă a ANRE

Într-o scrisoare adresată Comisiei, OMV Petrom îşi exprimă deplina disponibilitate de a răspunde solicitărilor în scris

----------

Actualizare 16:19 Iulian Iancu: "Preţul gazelor naturale nu va creşte în această iarnă. Dacă domnul Havrileţ era încă preşedintele ANRE, atunci poate că preţurile se majorau. Acum, cu noua conducere, înteleg că nu se va lua în calcul o majorare în această iarnă. Discuţiile pe această temă vor fi în martie anul viitor."

-----------

Actualizare 10:13 Iulian Iancu: "Considerăm că este un refuz ferm al doamnei Gheorghe la Comisia de anchetă. Noi am solicitat din nou prezenţa domniei sale. În cazul în care nu se prezintă personal, vom declina imediat către DNA şi DIICOT datele pe care Comisia le deţine".

-----------

Mariana Gheorghe, CEO şi preşedintele Directoratului OMV Petrom, a refuzat să participe, astăzi, la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea ANRE (Autoritatea Naţională privind Reglementarea în domeniul Energiei), potrivit unor surse din piaţa de energie.

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei, i-a invitat, astăzi, la discuţii pe conducătorii următorilor operatori: Transelectrica, Dispecerul Energetic Naţional, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz, Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia, Elcen Bucureşti.

Într-o scrisoare transmisă pe 24 octombrie preşedintelui Iulian Iancu, semnată de Alexandru Maximescu, Director Afaceri Publice Corporative şi Reglementare, şi Filip Neagu, Director Departament Juridic, OMV Petrom îşi justifică, politicos, refuzul: "Am luat la cunoştinţă despre obiectivele Comisiei din cuprinsul Hotărârii Parlamentului României nr. 68/2017 privind constituirea Comisiei. Având în vedere complexitatea obiectivelor Comisiei, reiese necesară contribuţia unui număr însemnat de angajaţi cu diverse atribuţii în domeniu, o identificare exactă fiind posibilă numai după detalierea aspectelor concrete în legătură cu care OMV Petrom SA ar putea oferi informaţii sau documente.

În acest context, ne exprimăm deplina disponibilitate de a răspunde Comisiei în scris, în conformitate cu articolul 8, alin. (3) din Hotărâre, de îndată ce vom primi solicitările de informaţii pe care Comisia le poate considera utile în cadrul anchetei.

Totodată, având în vedere activităţile OMV Petrom din domeniile de competenţă ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, dorim să subliniem faptul că, în vederea formulării unui răspuns adecvat scopului anchetei parlamentare şi/sau transmiterii de documente relevante, anticipăm că va fi necesară implicarea şi coordonarea mai multor departamente din cadrul companiei, precum şi colectarea ori sintetizarea de date tehnice specializate. Cu toate acestea, vă facem cunoscut că vom lua măsuri la nivel intern pentru a putea răspunde cu celeritate la solicitările de informaţii pe care ni le veţi trimite".

Refuzul doamnei Mariana Gheorghe să participe la audierile Comisie de anchetă privind activitatea ANRE vine după ce Iulian Iancu, preşedintele Comisiei, a declarat, acum câteva săptămâni, că un producător de energie electrică şi-a redus, la nivelul lunii ianuarie a acestui an, capacitatea de producţie la 20% şi, în acelaşi timp, a făcut ofertă de cumpărare a energiei electrice pentru toată luna ianuarie cu 2000 lei/MWh, în mod direct, influenţând creşterea preţului în piaţă. La cererea deputatului PNL Virgil Popescu, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE de la acea vreme, a confirmat că producătorul despre care spune Iulian Iancu este OMV Petrom - Centrala de la Brazi.

Iulian Iancu a anunţat, recent, că reprezentanţii OMV Petrom vor fi chemaţi la audieri în cadrul comisiei de anchetă pentru activitatea ANRE, pentru a oferi informaţii legate de manipularea pieţei de energie şi de creşterea artificială a preţurilor, în condiţiile în care Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei şi, de asemenea, fost director în cadrul OMV Petrom, a scris într-o postare pe Facebook că recentele modificări aduse Legii gazelor îi favorizează pe ruşii de la Gazprom.

Iancu a spus: "În contextul atacului pe care domnul Răzvan Nicolescu l-a lansat împotriva mea printr-o postare recentă pe contul său pe o reţea de socializare, vreau să fac următoarele precizări: în primul rând, constat că domnia sa a aflat că va fi audiat de Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea ANRE şi s-a lansat într-un atac la adresa mea, în speranţa că voi fi impresionat sau speriat".

Potrivit acestuia, Nicolescu va putea da toate explicaţiile necesare, inclusiv cele legate de Gazprom, în faţa comisiei de anchetă. "Însă, dacă nu o va putea face, va trebui să o facă la Parchetul General", a susţinut deputatul PSD, menţionând: "Dacă îl linişteşte, îl anunţ că nu va fi singur, pentru că din partea companiei OMV Petrom vor fi invitaţi şi alţi înalţi responsabili şi angajaţi care pot da informaţii lămuritoare despre următoarele: discriminarea producătorilor de energie electrică, manipularea pieţei, creşterea artificială a preţului, vulnerabilizarea siguranţei şi a sistemului energetic naţional".

În această săptămână, Iulian Iancu a mai acuzat că Gazprom-OMV vrea să mute pe bursa de la Viena tranzacţiile cu gaze din România: "Bursa de la Viena a transmis autorităţilor din România două scrisori prin care îşi exprimă interesul să fie platforma de tranzacţionare a gazelor româneşti, iar această situaţie i-ar avantaja pe cei de la Gazprom şi OMV".

Plenul Camerei Deputaţilor a transmis, recent, către Comisie OUG 64/2016 privind modificarea legii gazelor, potrivit cărora 70% din gazele româneşti trebuie tranzacţionate obligatoriu pe bursa OPCOM, ceea ce a nemulţumit Bursa Română de Mărfuri (BRM), care, de asemenea, deţine o licenţă de tranzacţionare a gazelor.

În opinia sa, în spatele nemulţumirilor declanşate de BRM se află de fapt OMV şi Gazprom, care vor să mute la Viena tranzacţiile cu gaze româneşti, astfel încât Gazprom să aducă în România o cantitate mai mare de gaze ruseşti.

Iancu a mai spus că, dacă gazele din Marea Neagră vor fi exportate, în loc să fie vândute pe bursa din România, va fi lovită securitatea naţională a României.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Văd ca aceste comisii nu au avut rezultate practice. De aici înțeleg ca au avut ca scop propaganda. Pentru acest motiv nu mi se pare normal sa tot chemi profesioniști care nu-si doresc activitate politica si au alte treburi de făcut.

    Recomand Partidului Social Democrat sa-l linisteasca pe acest domn. Deja se afla intr-un joc periculos, prin care aduce mari deservicii sectorului energetic, in general.

    Initiative legislative si "anchete" derulate sub conducerea sa ne vor intoarce cu 15 ani in urma.  

    1. Toate companiile care se afla in Romania sa inteleaga ca nu suntem o tara in care este permis orice. O companie care face ilegalitati trebuie sa raspunda!

      "în cursul anului 2016 a fost aprobată o ordonanță de urgență, cu câteva zile înainte de finalul mandatului guvernului Cioloș, prin care s-a decis liberalizarea prețului la gaze pentru populație cu 4 ani de zile mai repede decât era stabilit."

      De ani de zile propaganda securistă îl acuză pe Iancu de legături cu muma Rusia, iar acum foștii slugoi securiști ajunși în mediul privat mafiot, care extrage profit din România doar pe spatele OUG-urilor tehnocrate, ne reamintește că Iancu face jocul Gazprom, practic deținătoarea OMV. 

      Profesioniștii tăi sunt mici ascultaci securiști, transformați peste noapte în slugoi securiști ai unor companii private de jupuire națională. 

      Este o DATORIE PATRIOTICA pentru orice cetatean ca agentii kgb sa fie deconspirati, TRIMISI IN INSTANTA si LUATI LA SUTURI pentru incercarile repetate de ASERVIRE a Romaniei intereselor rusesti !!!

      Corect. Dar la justiție , nu la politruci.

      dupe mine dna Mariana Gh.are dreptate.Iancu este un tmpt.

      Sa dovedeasca tovarasul Iancu cum a manipulat piata OMV si atunci ii dau dreptate, pina atunci de acord cu antevorbitorul, iancu e idiot, daca o singura firma poate sa manipuleze piata de energie in conditiile in acre avem mii de MW putere instalata insemna ca OMPOM e praf, mai mult de ce ai creste pretul daca nu vinzi nimic? Cit de timpit sa fii sa faci afirmatia asta? adica degeaba ar mari ei pretul daca piata ar functiona nu ar putea sa influenteze, nu ar tranzactiona nimic, la orice marfa ai vrea sa vinzi , pretul mare te avantajeaza doar daca vinzi la pretul ala mare, daca tu nu intervii sa vinzi nu -ti foloseste la nimic pretul = LOGIC

      prostii astia au distrus complet legislatia si tara si caut aexplicatii penibile. In alta ordine de idei, BRM e firma romaneasca car etranzactioneaza energie, nu e din Austria, cei de acolo ar trebui sa-si iai licenta daca vor sa tranzactioneze in Romania. 

      Cine greșește să plătească. Dacă e compania, să plătească cu bani. Dacă e comisia, să plece toți din politică și să ne lase!

    ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb