Distribuirile de dividende în perioada pandemiei - în atenţia Comitetului de Macroprudenţialitate

S.B.
Macroeconomie / 17 iulie 2020

Distribuirile de dividende în perioada pandemiei - în atenţia Comitetului de Macroprudenţialitate

Modul de implementare a recomandărilor europene referitoare la restricţiile privind distribuirile de dividende în pandemiei de COVID-19 s-a aflat, miercuri, pe ordinea de zi a şedinţei Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM).

În cea de-a doua şedinţă a CNSM din acest an, au fost supuse analizei şi deciziei membrilor Comitetului lucrări care vizează politica macroprudenţială şi riscul sistemic, respectiv:

1. Analiza periodică de recalibrare a amortizorului anticiclic de capital;

2. evaluarea semnificaţiei ţărilor terţe pentru sectorul bancar românesc în ceea ce priveşte recunoaşterea şi stabilirea ratelor amortizoarelor anticiclice de capital;

3. modul de implementare a Recomandării Comitetului european pentru risc sistemic (CERS) CERS/2020/8 referitoare la monitorizarea implicaţiilor asupra stabilităţii financiare ale măsurilor privind moratoriile pentru credite, schemele publice de garantare a creditelor şi alte măsuri de natură fiscală luate pentru a proteja economia reală de efectele pandemiei COVID-19;

4. modul de implementare a Recomandării CERS/2020/7 referitoare la restricţiile privind distribuirile de dividende în perioada pandemiei COVID-19, precum şi (v) analiza Grupului de lucru CNSM privind diminuarea vulnerabilităţilor provenind din creşterea deficitului balanţei comerciale cu produse agroalimentare;

De asemenea, potrivit comunicatului, Consiliul general al CNSM a fost informat cu privire la rezultatele analizei periodice referitoare la amortizorul de capital pentru riscul sistemic precum şi despre estimările evoluţiei ratingului suveran al României şi posibilele efecte directe ale deteriorării acestuia asupra sectorului bancar în contextul caracterizat de actuala criză COVID-19.

Tot în cadrul şedinţei, Consiliul General a fost informat cu privire la riscurile sistemice identificate la nivelul sistemului financiar naţional şi versiunea 2.0 a Metodologiei pentru identificarea funcţiilor critice ale instituţiilor de credit.

Şedinţa CNSM s-a încheiat prin aprobarea, cu unanimitate de voturi, a următoarelor măsuri de politică macroprudenţială:

1. Recomandarea CNSM nr. R/3/2020 privind amortizorul anticiclic de capital - În contextul actual al incertitudinilor generate de pandemia COVID-19, o astfel de cerinţă de capital suplimentară nu este necesară. Ţinând cont că îndatorarea totală continuă să rămână sub pragul de semnal, se recomandă Băncii Naţionale a României să menţină rata amortizorului anticiclic de capital la nivelul de 0 la sută.

2. Decizia CNSM nr. D/3/2020 referitoare la evaluarea semnificaţiei ţărilor terţe pentru sectorul bancar românesc în ceea ce priveşte recunoaşterea şi stabilirea ratelor amortizoarelor anticiclice de capital - Datele disponibile la finalul anului 2019 nu indică existenţa vreunei ţări terţe semnificative pentru sectorul bancar românesc în ceea ce priveşte recunoaşterea şi stabilirea ratelor amortizoarelor anticiclice de capital pentru anul 2020.

3. Recomandarea CNSM nr. R/4/2020 privind modul de implementare a Recomandării CERS/2020/8 - Se recomandă autorităţilor naţionale, respectiv Băncii Naţionale a României (BNR), Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi Guvernului, să monitorizeze, să evalueze şi să informeze CNSM asupra implicaţiilor măsurilor adoptate cu scopul de a proteja economia reală de efectele pandemiei COVID-19.

4. Recomandarea CNSM nr. R/5/2020 privind modul de implementare a Recomandării CERS/2020/7 - Se recomandă BNR şi ASF să solicite instituţiilor financiare aflate în aria acestora de supraveghere ca, cel puţin până la 1 ianuarie 2021, să evite efectuarea oricăreia dintre următoarele acţiuni: (i) să distribuie dividende sau să acorde un angajament irevocabil de a distribui dividende; (ii) să răscumpere acţiuni ordinare, (iii) să creeze o obligaţie de plată a unei remunerări variabile către un membru al unei categorii de personal ale cărui activităţi profesionale au un impact material asupra profilului de risc al instituţiei financiare, care au ca efect reducerea cantităţii sau calităţii fondurilor proprii la nivel consolidat şi/sau individual.

5. Recomandarea CNSM nr. R/6/2020 referitoare la analiza Grupului de lucru CNSM privind diminuarea vulnerabilităţilor provenind din creşterea deficitului balanţei comerciale cu produse agroalimentare - Analiza Grupului de lucru relevă faptul că balanţa comercială cu produse agroalimentare a devenit o vulnerabilitate, cu posibil potenţial sistemic, aspect susţinut, de cel puţin două motive: (i) existenţa unei relaţii strânse între deteriorarea deficitului de cont curent şi declanşarea unei crize financiare sau de balanţă de plăţi; (ii) necesitatea asigurării securităţii alimentare, aceasta fiind de altfel şi una dintre lecţiile crizei generate de pandemia COVID-19. Se recomandă zece măsuri principale, printre acestea numărându-se: dezvoltarea de programe, prin dialog strâns cu reprezentanţii asociaţiilor de profil, care să implementeze Strategia Uniunii Europene "De la fermă la furculiţă" şi declaraţia de cooperare "Un viitor digital inteligent şi durabil pentru agricultura europeană şi zonele rurale", creşterea rolului fondurilor de garantare a creditelor şi a Fondului Român de Contragarantare în susţinerea firmelor din agricultură şi din industria alimentară, revizuirea mecanismului certificatelor de depozit, îmbunătăţirea legislaţiei privind certificarea şi promovarea produselor agroalimentare, crearea unei strategii pentru promovarea produselor alimentare de calitate, inclusiv prin creşterea rolului schemelor de calitate, implementarea unei politici industriale pentru sectorul alimentar. Este propusă, de asemenea, o metodologie pentru identificarea firmelor care ar putea fi potenţiali campioni naţionali în domeniul agroalimentar, iar pentru îmbunătăţirea accesului la finanţare al firmelor din domeniul agroalimentar se recomandă diseminarea periodică de date statistice suplimentare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Fara dividendele promise de catre bănci, bursa de la București se va prăbuși la nivele incredibile. Nu vă jucați cu focul.

    1. Care sunt dividendele ale mari promise de banci, prostovanule?

      Scrii prostii, ca de fiecare data, fara sa cunosti situatia. 

      BRD-ul a anuntat de acum cateva luni ca nu acorda dividende iar cele ale TLV-ului au o pondere extrem de mica in totalul dividendelor acordate de emitentii listati la BVB. 

      Bursa noastra nu sta in dividendele de la banci, neanderthalianule.

      Singura prabusire o are materia cenusie din creierul tau. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb