DNA: 39 lucrători vamali şi poliţişti de frontieră, urmăriţi penal pentru corupţie în Vama Siret

A.C.
Anticorupţie #Contrabanda / 28 aprilie 2014

Procurorii DNA Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 39 de inculpaţi, dintre care 16 sunt inspectori şi lucrători vamali şi 16 poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, pentru corupţie în Vama Siret privind contrabanda cu ţigări din Ucraina, potrivit unui comunicat DNA.

Cei 16 inspectori şi lucrători vamali de la Biroul Vamal Siret (Achim Ortanţa, Boca Radu-Pamfil, Ceauşu Victor, Chirilă Laura-Gheorghina, Coroleucă Ernest-Dan, Coroliuc Simion, Lavric Adrian, Mureşan Lucian-Doru, Nechita Rodica-Lacrămioara, Oprescu Daniela, Robu Gheorghe, Schipor Nicu-Cezar, şcladan Sorin-Constantin, Toma (actual Perhinschi) Mihaela, Tudor Ioan şi Zegrea Lucian Daniel) sunt acuzaţi de abuz în serviciu, luare de mită, fals intelectual şi folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

De asemenea, din cei 16 poliţişti, doi sunt ofiţeri cu funcţie de conducere şi control (comisar Fediuc Nelu şi Cuzencu Octavian) şi 14 subofiţeri în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret (Baciu Constantin-Ciprian, Chirilă Dorel-Vasile, Colotelo (Sauciuc) Valentina-Ioana, Costiuc Ilie, Crăciun Radu, Hetriuc Cezar, Hnatiuc Cătălin-Albert, Ilieşi Toader, Jităriuc Virgil, Onuţ Cornel Vasile, Posmangiu-Luchian Alexandru, Şchiopu Mitică, Strugar Sorin-Doru, Zebreniuc Cătălin-Dumitru) sunt acuzaţi de luare de mită, abuz în serviciu, iniţiere sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracţional în vederea săvârşirii de infracţiuni şi folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la acestea.

În acelaşi dosar este cercetat şi un consilier din cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi, Adrian Dascălu, precum şi alte şase persoane ce aveau ca preocupare contrabanda cu ţigări din Ucraina în România prin Vama Siret (Horga Dumitru, Sofronie Dumitru Daniel, Ciornenchi Constantin Paul, Nădejde Daniel Vasile, Horga Bogdan Iulian şi Grumeza Cornelia).

Procurorii susţin că, în perioada 19 august 2008 - 3 martie 2009, inculpatul Horga, preot în parohia din localitatea Cândeşti, judeţul Botoşani, a iniţiat, constituit şi coordonat activitatea de contrabandă cu ţigări din Ucraina a unui grup infracţional organizat ce avea ca scop introducerea unor însemnate cantităţi de ţigări prin Vama Siret, cu sprijinul cointeresat al unor poliţişti de frontieră şi lucrători vamali.

"Grupul s-a constituit în aceeaşi perioadă în care inculpatul Nădejde a fost cooptat de Horga şi Sofronie (al cărui copil a fost botezat ulterior de comisarul Fediuc), pentru a se deplasa periodic în Ucraina şi pentru a participa la introducerea în România a unor cantităţi importante de ţigări cu sustragerea de la plata taxelor vamale. În acest scop i s-a adus la cunoştinţă că, pentru a i se permite intrarea în ţară cu astfel de produse, trebuia să cotizeze lunar cu suma de 200 dolari, banii urmând să ajungă la comisar Fediuc. Conducătorul grupului asigura finanţarea necesară pentru cumpărarea ţigărilor din Ucraina, folosind sume de bani în valută date de către o persoană din anturajul său, cunoscută cu preocupări pe linie de cămătărie", se arată în comunicat.

DNA subliniază că inculpaţii Horga şi Sofronie l-au cunoscut pe Nelu Fediuc, şef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret şi ulterior numit şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, "cultivând" cu acesta o "relaţie de prietenie" bazată iniţial pe oferirea unor "atenţii" constând în bunuri materiale (produse alimentare şi băuturi) şi cadouri cu ocazia sărbătorilor de iarnă de la finele anului 2007.

"Din probele administrate a reieşit că Dumitru Horga susţinea că are relaţii în rândul unor persoane cu influenţă din mediul politic şi din conducerea IJPF Botoşani, iar Nelu Fediuc se prevala de legătura de prietenie şi relaţiile în rândul conducerii DPF Rădăuţi, IJPF Suceava şi conducerea IGPF. Astfel, cei în cauză beneficiau de un tratament preferenţial la trecerea prin PTF Siret, pe baza oferirii unor atenţii celor aflaţi în serviciu, precum şi a unor "comisioane" date lucrătorului poliţiei de frontieră care se ocupa de controlul documentelor - suma de 50 lei, respectiv lucrătorului vamal care efectua controlul pe sensul de intrare - suma de 100 lei", se mai arată în document.

De asemenea, membrii grupului aveau acces la informaţii privind planificarea în serviciu a lucrătorilor, a controalelor ulterioare pe arterele de circulaţie efectuate de DRAOV Iaşi, IPJ şi IJPF Suceava sau Garda Financiară Suceava.

Anchetatorii au reţinut că informaţiile erau furnizate atât de Nelu Fediuc, cât şi de poliţiştii de frontieră şi vameşii aflaţi în serviciu la PTF Siret.

După introducerea în ţară, ţigările au fost revândute cu precădere unor distribuitori din municipiul şi judeţul Botoşani, dar şi în judeţul Suceava, prin intermediul unor apropiaţi ai lui Dumitru Horga.

În perioada august 2008 - februarie 2009, membrii grupului au introdus în România, cu sprijinul comisarului Fediuc şi a persoanelor pe lângă care acesta intervenea, cantitatea de peste 286.000 pachete de ţigări de provenienţă Ucraina, sens în care au efectuat un număr de 35 transporturi prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret.

Sursa citată subliniază că s-a stabilit un prejudiciu cauzat bugetului de stat, constând în valoarea în vamă a ţigaretelor şi a taxelor vamale şi fiscale aferente, în valoare de peste 1,5 milioane lei.

"Pentru a-şi asigura monopolul distribuţiei de ţigări din Ucraina pe raza judeţului Botoşani, precum şi pentru a majora cantităţile de ţigări ce urmau a fi trecute prin PTF Siret şi implicit câştigurile realizate din comercializarea acestora, la iniţiativa lui Horga, dar şi a relaţiilor conflictuale apărute între Nelu Fediuc şi un ofiţer de poliţie, şef de tură aflat în subordinea inculpatului, cei doi au hotărât îndepărtarea din circuitul de contrabandă unor aşa zişi competitori (în fapt alte persoane care se ocupau de contrabanda cu ţigări în aceeaşi zonă). Astfel, unul dintre aceştia a fost depistat şi sancţionat contravenţional cu suma de 5. 000 lei şi confiscarea, din autoturismul acestuia, a cantităţii de 200 pachete de ţigări, iar altul a fost sancţionat prin confiscarea cantităţii de 666 pachete de ţigări şi aplicarea unei contravenţii în valoare de 5.000 lei", mai arată DNA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb